Ekonomi Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! İşte piyasanın tahmini

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında! İşte piyasanın tahmini

19.06.2023 - 10:19 | Son Güncellenme:

Yeni haftada piyasaları yine yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Dünyadan da dikkatle takip edilen TCMB faiz kararı, yurt içinde piyasaların odağında. Peki faiz kararında beklentiler ne? Alınan karar sonrası dolarda düşüş görülür mü? İşte detaylar...

Gözler Merkez Bankasının faiz kararında İşte piyasanın tahmini

Milliyet.com.tr/ Yurt içi piyasaların gözü kulağı açıklanacak olan faiz kararında. Peki faiz kararında beklentiler ne? Alınan karar sonrası dolarda düşüş görülür mü? İşte detaylar...

Haberin Devamı

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bir faiz artırımı gelecek. Yeniden ortadoks politikalara dönüş fiyatlamasını zaten piyasalarda gördük. Önceki fiyatlamalar piyasada hangi isimlerin nereye gelebileceğinin fiyatlamasıydı. Bu fiyatlama hem döviz hem borsa tarafında gerçekleşti.

Şimdi artık bu ekonomi yönetiminde atanan kişiler sonrasında hangi politikaların devreye girebileceği fiyatlamasını göreceğiz. Mehmet Şimşek hem iş dünyası hem bankalarla bir araya geldi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bugün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile yapacağı toplantının 23 Haziran’a ertelendiğini gördük.

‘FAİZ KARARINA KADAR BİRKAÇ GÜN BORSA VE KURDA HAREKETİ YAŞAYACAĞIZ’

Haberin Devamı

Bu haberler ışığında Merkez Bankası’nın 22 Haziran’daki kararına kadar kur tarafında hareketi, borsa tarafında hisse bazlı hareketlerin olacağı birkaç günü yaşayacağımızı düşünüyorum.

Mevcut enflasyonun yaklaşık olarak yıllık yüzde 40’lar seviyesinde olacağını düşünecek olursak çeşitli yabancı kurumların politika faizini yüzde 15-20'lere çekileceği yönünde görüşler var.

‘MERKEZ BANKASI 650 BAZ PUAN FAİZ ARTIRACAK’

Ben ilk etapta Merkez Bankası’nın piyasa reaksiyonu açısından 650 baz puanlık bir faiz artışı ile politika faizini yüzde 15’e çekeceğini, piyasa reaksiyonunu izleyeceğini ve bu harekette daha sonraki toplantılarda da şeffaflık, öngörülebilirlik ilkelerini devreye sokarak kısa süreli bir faiz artış sürecine girerek politika faizini yüzde 20’nin üzerine çekebilme ihtimalinin potada olduğunu düşünüyorum.

‘YIL SONUNDA YÜZDE 20-25 BANDINDA OLACAK’

Yıl sonuna doğru yeniden politika faizinde indirimlere gidilerek yıl sonunda yüzde 20-25 bandında bir politika faizi ile kapatabilme ihtimalimiz olduğunu düşünüyorum.

‘FAİZ KONUSUNDA HIZLI REAKSİYON ALACAK’

Merkez Bankası’nın daha öngörülebilir bir kur, daha öngörülebilir bir para politikası izleyeceğini bu bağlamda enflasyon konusunda biraz daha elini sıkı tutacağını düşünüyorum. Faiz konusunda daha hızlı reaksiyon alacaktır.

Haberin Devamı

DOLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜLÜR MÜ?

Herkes bunu bekliyor ama benim özellikle TÜSİAD istişareleri sonrası gelen açıklamalardan gördüğüm kurun düşmesinden ziyade kurun belli bir bant içerisinde hareketinin beklentisi içerisinde olduklarını görüyorum.

Piyasa beklentisi ‘Merkez Bankası faiz artırırsa kur nereye gelir?’ sorusunun cevabını arıyor. Şu anda kurdaki hareketinin 22-23 bandında olduğunu düşünecek olursa Merkez Bankası’ndan çok agresif bir hamle gelmediği taktirde bu bant aralığı korunacak, ihracatçının hareket alanı rahatlayacaktır.

Merkez Bankası liralaşma stratejisini faizde güçlü duruşunu sürdürerek kur tarafındaki hareketleri biraz daha yakından takip edecektir. Kurun düşüşü değil belli bant içerisinde hareketinin önünü açacağı hamlelerin görülebileceğini düşünüyorum.”