Ekonomi Hedeflerin altında hayaller yatar

Hedeflerin altında hayaller yatar

10.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Takeda Gelişen Pazarlardan Sorumlu Bölgesel İK Direktörü Aslı Dizdar, “Her şeyi bilerek bir meslekte ilerlemek mümkün değil, asıl beceri sürekli öğrenebilmek” diyor

Hedeflerin altında hayaller yatar

Bu hafta sizi İlkYapraklarımızdan Aslı Dizdar ile tanıştırmak istiyoruz. Onun bitmek bilmeyen enerjisi ve Adanalı sıcaklığı hepimize iyi geliyor. ‘İnsanı merkeze alan bir mühendislik yapacağım’ diyerek İTÜ Endüstri Mühendisliği’ni kazanan ve İstanbul’a gelen Aslı, üniversiteden, insan kaynakları alanında bir kariyer hayali ile mezun olmuş. İnsan kaynaklarında “Ben insanlarla çok iyi geçinirim, iletişim becerilerim çok iyidir” ifadesini iddialı buluyor. Kaliteli soru sormanın mesleğinde de anneliğinde de çok işine yaradığını anlatıyor bize. “Çok stratejik hedeflerin altında hep iyi kurulmuş hayaller var” cümlesi ise bizi kalbimizden vuran cümlesi. Biz Aslı ile geçirdiğimiz her andan çok keyif alıyoruz. Dileriz siz de okurken keyif alırsınız.

Haberin Devamı

- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1979 Adana doğumluyum. Çukurova’nın verimli topraklarında 18 yıl yaşadım. Adana’nın sıcaklığı ve içtenliğini taşıdığımı hep düşündüm. Tarsus Amerikan Koleji mezunuyum. Ayaklarımın üstünde güvenle durmamda TAC çok etkili oldu. Taşradan İstanbul’a İTÜ Endüstri Mühendisliği’ni kazanmam vesilesi ile geldim. İnsanı merkeze alan bir mühendislik yapacağım diyerek girdiğim üniversiteden, insan kaynakları alanında bir kariyer hayali ile mezun oldum. Andersen Consulting, Arama Danışmanlık, Turkcell, Eczacibası Baxter, Baxalta ve Shire’da çalıştım. Boğaziçi’nde exectuive MBA tamamladım. Son olarak Takeda da Gelişen Pazarlardan Sorumlu Bölgesel İK Direktörü olarak çalışıyorum. Yönetim & İK Danışmanlığı, insan kaynakları iş ortaklığı, dönüşüm projelerinin liderliği, bölgesel ve Türkiye İK üst yönetim rolleri ile öğrenme yolculuğum devam ediyor. STK gönüllüsü olmak benim önceliklerimde hep başta yer aldı. Bu vesile ile çok değerli profesyonellerle ekip çalışmalarında, yönetim kurullarında çalışma fırsatı buldum. İnsan yönetimi, kadın liderliği ve Y jenerasyonuna destek STK’larda kendime seçtiğim alanlar oldu. PERYÖN, TAC Mezunlar Derneği, Turkishwinn gibi STK’larda görev yaptım, yapıyorum. Evliyim, Dilek Zeynep adında bir kızım var. Tiyatro, dans ve yoga beni çok mutlu ediyor.

Haberin Devamı

Erkekleşmeyelim!

- Yönetici kadın olmak hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Kadın olarak sahip olduğumuz güçlü kaslarımızın farkında olmadan erkek liderlere benzemeye çalışmayı doğru bulmuyorum. Bizi güçlü yapan duygusal zeka, süreç tasarımı, olaylar/ kişiler arasındaki ilişkileri hızlı ve etkili çözümleme becerilerimize daha çok yatırım yapıp onları daha da parlatarak, erkekleşmeden özgünlüğümüzü korumaya inanıyorum. Ayrıca kadın ve erkek liderler kavramlarını bu kadar genellenip, kişisel özelliklerdense kadın ve erkek lider olarak klassifiye edilmesi konusunda da ipun ucunu kaçırmamak gerekiyor. Zira cinsiyetten önce kişisel yetkinliklerin, becerilerin ve liderlik yolculuğunun çok daha belirleyici olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

- Sektörünüze girecek bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

İnsan kaynakları alanında kariyer yapmak isteyen genç kardeşlerimden “Ben insanlarla çok iyi geçinirim, iletişim becerilerim çok iyidir o yüzden İK alanında bir kariyer düşünüyorum” ifadesini duyuyorum. İddialı bir ifade... Bu cümlenin altını doldurmak gerekiyor. Çalışılan kurumun işini iyi anlamak, işe özgü jargonu, dili konuşabilmek ile başlıyor her şey. Sattığınız ürünü/hizmeti, satanın o ürünü/hizmeti nasıl sattığını ve müşterinizi bilmeden insandan ve kaynaktan bahsetmek mümkün değil. İnsan sermayesini konumlandırmak, şirkete uygun sistemleri kurmak, adaletli bir şekilde işletmek ve başarıyı ölçmek için stratejik bir bakış açısı, sistem yaklaşımı, proje yönetimi gibi beceriler de gerekli. Şu da bir gerçek, her şeyi bilerek bir meslekte ilerlemek mümkün değil, asıl beceri sürekli öğrenebilmek, bu çevikliğe sahip olmak ve öğrenme kaynaklarınızı tanımak ve kullanmak.

Haberin Devamı

Hıdırellez formülü

- Hedeflerinizi nasıl koyarsınız?

Benim bir Hıdırellez alışkanlığım var. Çocukluğumdan beri yılda bir kere mayıs ayında annemin bana öğrettiği bir aile geleneği bu. İstediklerimi kalpten isteyerek olmuş gibi gözümde canlandırarak somut bir halde çiziyorum, yazıyorum, kolajlar yapıyorum. O hedefim gerçekleşmiş, sanki işte bir hedef kartı yapıyor gibi, görsel olarak hayallerimi kağıda aktarıyorum. Bunu her sene bir ritüel ve aile geleneği olarak yapmak beni umutlu, hedeflerime yakın hissettiriyor. Sonuçta bana göre çok stratejik hedeflerin altında hep iyi kurulmuş hayaller var.

Her ilişkinin bir bankası var

- İş hayatında başarılı olmak bir takım oyunu. Bu yoğunlukta eşimi ihmal ediyorum tasasında olanlara ne önerirsiniz?

İş seçimi ve eş seçimi hayattaki en kritik seçimler. İş ve kurum seçimi gibi birlikteliklerde de değerlerin birliği sürdürülebilirlik için kritik. Ancak değerler bir oldu diye mutluluk da peşi sıra gelmiyor. Sevdiklerimiz bize karşı çok toleranslı oluyor diye patronumuzdan ya da işteki çalışma arkadaşlarımızdan beklemediğimiz anlayışı genellikle özel hayatımızdaki kişilerden koşulsuz istiyoruz. Ancak her ilişkinin bir bankası var, eğer yeterince kredimiz yoksa hiçbir ilişkide özellikle de eş ilişkisinde tolerans beklemek haksızlık oluyor. İlişkinin banka hesabına yatırım yapmak için, o ilişkinin unutulmaz anlarını çoklamak, bunu da işinizdeki bir projeniz gibi planlamak kritik.

Haberin Devamı

Daima kaliteli soru sormak...

- Çocuklarınıza ne kadar vakit ayırıyorsunuz?

Beni de kendi ile büyüten 8 yaşında bir kızım var. Kızımla geçirdiğim vakitte kaliteli kavramı benim için önemli. Beraber yaptığımız ritüellere özen gösteriyorum, mesela günü sonlandırma biçimimiz. Onun hayatında olanlara dair merak duyuyorum. Bunu da onunla bir sohbete çevirmeye çalışıyorum. Özetle kaliteli soru sormak mesleğimde de annelikte de çok işime yarıyor.

Hedeflerin altında hayaller yatar

BinYaprak nedir?

Kız kardeşim! Biz çalışma hayatında birbirimize destek olmak için BinYaprak’ta hep bir arada olan kadınlarız. Dijital işte kız kardeşlik networküyüz. İlham veren İlk Yapraklarımız, bize destek olan İlham Veren Şirketlerimiz, aklımızdaki soruları cevaplayan ve cesaret veren kadınlarımız, kadının iş hayatında yükselmesi için ben de varım diyen erkeklerimiz ile 10 bin üyelik ‘ilham ve destek platformuyuz. Hikayenin ve tecrübenin biricik olduğuna inanıyor ve seni çok merak ediyoruz!