Ekonomi Hükümetin ‘vergi’ sürprizine tekstilci ‘zam yaparız’ diyor

Hükümetin ‘vergi’ sürprizine tekstilci ‘zam yaparız’ diyor

15.01.2011 - 00:01 | Son Güncellenme:

Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan iki tebliğ, kumaş ve hazır giyim ithalatçılarında adeta ‘deprem’ etkisi yarattı

Hükümetin ‘vergi’ sürprizine tekstilci ‘zam yaparız’ diyor

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açma kararı aldığını duyuran Tebliğ ile yün, pamuk, suni ve sentetik kumaşların AB ile serbest ticaret anlaşması yapılan ülkeler dışında ithalatına yüzde 40’a ulaşan oranlarda ek vergi getiriliyor. Üretimin iç piyasaya dönecek olmasıyla üreticilerin rahat nefes alması bekleniyor. Sektör oyuncuları, ihracat ve iç piyasanın olumsuz etkilenip markaların rekabet gücünü düşeceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

ŞİMDİ NE OLACAK?
- Firmaların 20 gün içinde itiraz hakkı var.
- Olumsuz görüş bildiren firma olması halinde DTM itiraz edenlerden görüş alacak.
- Sektör temsilcileri kendi görüşlerini hazırlayacak
- Tüm taraflarla yapılacak yuvarlak masa toplantısı yapılacak.
- Bakanlar Kurulu kararıyla tebliğ kabul edilebilecek.

‘Rekabet gücünü kısıtlar’
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz: “Yüksek vergi oranları daha pahalı ürün fiyatı anlamına gelirken, yurt dışında gelişmekte olan markaların rekabet gücünü de kısıtlar. Onların yurt dışında büyümesini engeller. Çünkü yerli markalar rekabet şartları nedeniyle iç piyasada ürettirmek yerine Uzakdoğu’dan mal alımı yapıyor.”

‘Vergi kademeli olabilirdi’
Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş: “Son dönemde ithalatta büyük oranda artış vardı. Hükümetin tedbir alması normal ancak, bu vergi artışı kademeli olabilirdi. Ara malı ithalarında bir patlama var belki bunun önüne geçilebilirdi. Uzakdoğu’dan dolarla alım yapan bir çok firma zorlanıyordu. Kurlar tam otururken bu vergi geldi.”

Haberin Devamı

‘İmalatçıları pozitif etkiler’
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin:
“Bu vergiler Türkiye’deki imlatçılar açısından pozitif etki eder. Çünkü birkaç yıldır yerli markalar daha ucuz olduğu için Uzakdoğu’dan mal alıyordu. Perakendecilerin fiyatları yükselir ve satışları düşerken tüketiciler daha pahalı ürünlerle karşılaşır.”

‘İhracatçıyı zorlayacak’
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhr. Birliği Hikmet Tanrıverdi: “Kumaşa gelebilecek her türlü vergi, ihracatı olumsuz yönde etkiler. Kumaşın bitmiş ürüne dönme aşamasında üzerinde çok fazla katma değer yaratılıyor. Kumaşın ucuz olması gerekli. Aksi takdirde fiyat yükseliği ihracatta sıkıntı yaratır. Görüşlerimizi Dış Ticaret Müsteşarlığı’na ileteceğiz.”