Ekonomi Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir? Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?

Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir? Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?

01.04.2021 - 03:34 | Son Güncellenme:

Huzur hakkı son zamanlarda en fazla karşılaşılan kelimeler arasında yer almaktadır. Siz de anlamını bilmediğiniz bir kavram ile karşılaştığınız zaman ne manaya geldiği ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Huzur hakkı nedir, kimlere verilir? Huzur hakkı nasıl hesaplanır? Huzur hakkı ile ilgili detayları sizler için derledik.

Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır


Huzur hakkı, bazı sorumluluklar sonucunda kişinin karşısına çıkabileceği riskleri azaltmak amacı ile belirlenen maddi bir karşılık olarak ifade edilebilir. Huzur hakkı, şirket ortaklarını, yönetim kurulunda bulunan üyeleri ve müdürleri kapsamaktadır. Huzur hakkını hesaplarken vergi oranları da oldukça önemlidir.

Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir?

Şirket ortaklarının ve şirket müdürlerinin yerine getirmesi gereken bir takım sorumlulukları bulunmaktadır. Kişilerin yerine getirmesi gereken bu yükümlülükler sebebi ile karşısına çıkabilecek olan riskleri azaltmak amacı ile maddi bir karşılık belirlenmektedir. Belirlenen bu maddi karşılık ise huzur hakkı kavramı ile ifade edilmektedir. Huzur hakkı, şirket ortaklarına verilmektedir. Aynı zamanda eğer anonim şirket ise yönetim kurulu üyelerini kapsamaktadır. Eğer Limited şirket ise şirketin ortaklarına ve müdüre de huzur hakkı verilir.

Huzur Hakkı Nasıl Hesaplanır?

Huzur hakkı alabilecek olan kişiler alacakları miktar ile ilgili olarak bir hesap yapmak isteyebilir. Huzur hakkını alabilmek için şirketin sözleşmesinde bu konuya yer verilmesi gerekmektedir. Huzur hakkı hesaplamak için belirlenen ödemeler üzerinden damga vergisi kesintisi ve ödemeden gelir yapılması gerekir. Hesaplama yaparken vergilerin yüzdelerinde de farklılıklar gözlemlenmektedir. Hesaplanacak olan tutara göre vergi oranlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hem damga vergisi oranı hem de gelir vergisi oranı dikkate alınarak huzur hakkı hesabı yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda internet üzerinde bulunan birçok otomatik hesaplayıcı da yer alan bilgileri girerek de huzur hakkı hesaplaması yapmanız mümkündür.