Ekonomi İçeri mi katlansın dışarı mı?

İçeri mi katlansın dışarı mı?

03.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cepte devrim niteliği taşıyan yeni model telefonlar birbiri ardına geldi. Samsung Galaxy Fold ve Huawei’nin Mate X’i lanse edildi. Geçen haftaya damgasını vuran bu iki katlanabilir ekranlı cep telefonu modelini karşı karşıya getirdik

İçeri mi katlansın dışarı mı

Cep telefonu sektöründe katlama devrimi başladı. Samsung’un ABD San Francisco’da duyurduğu katlanabilir ekranlı telefonu Galaxy Fold’a rakip Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) Huawei’den geldi. Mate X, bu fuarda tanıtıldı. Başka markaların bu alanda ürün çıkaracağı konuşulsa da resmi olarak henüz iki tanesi var. Diğer yandan iki modele de kimse şu ana kadar dokunabilmiş değil. MWC’de camekan arkasında sergilendiler. Ancak fuarda tartışmasız en büyük ilgiyi bu iki modelin çektiğini söyleyebilirim. Her ne kadar kullanamamış olsak da açıklanan özellikleri üzerinden iki modeli karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Teknik özellikler

- İki modelin teknik özelliklerine gelince. Galaxy Fold, 2019 yılının süper telefonu gibi. 7 nanometre muhtemelen Snapdragon 855 işlemci, 12 GB Ram, 512 GB depolama ve 4.380 mAh’lık pille gelecek. Altı kamerası var.

Bu kameraların üçü arkada, ikisi içeride ve biri de kapakta bulunuyor. Arkada 12MP+16MP ultra geniş ve 12 MP telefoto, 10MP’lik selfie kamerası telefon ekranının yukarısında, 10MP+8MP’lik kamera ise tablet ekranının yukarısındaki çentikte bulunuyor.

Her ekrana bir kamera konulmuş. Kablosuz şarj özelliği var, Galaxy Buds’larla gelecek. Mate X ise, 7 nanometre Kirin 980 çipset sunuyor. 8 GB Ram, 512 GB’lik depolama alanı, 4.500 mAH’lık pil, güç tuşuna entegre parmakizi tarayıcısı var. Mate X üç kamerayla gelecek. Arka kamera kurulumu 40 MP+16MP ultra geniş, 8MP 3x telefoto şeklinde. 55 W hızlı şarj sunuyor. Ancak cihazda tablet modunda kameraları kullanamıyorsunuz. Her iki cihaz da Android 9 Pie işletim sistemine sahip. X, 5G’li, Fold ise 4G LTE’li. Teknik özelliklerde Fold öne çıkmış görünüyor.

Haberin Devamı

Türkiye fiyatı ne olacak?

- Fiyata gelince. Yeni bir inovasyon olarak fiyatları da şu anda kullandığımız telefonlardan bir hayli pahalı. Galaxy Fold için 1.980 dolarlık, Mate X için ise 2.600 dolarlık fiyat açıklandı. Fiyatta Fold biraz daha avantajlı görünüyor. Ayrıca bu fiyata ücretsiz kapak, Buds da dahil olacak. Fold, burada da öne geçmiş durumda. Fold’un Türkiye’ye geliş tarihi ise mayısın ikinci haftası. Mate X’le ilgili ise bir tarih açıklanmadı. 5G’li bir telefon olduğu düşünüldüğünde piyasaya çıkması 2020’yi bulabilir. Telefonların Türkiye fiyatları açıklanmadı ama iki telefonun da yurtdışı fiyatlarına vergiler eklenince 20 bin TL gibi fiyat etiketine sahip olacaklarını tahmin etmek zor değil.

- Son karara gelince bazı açılardan Mate X, bazı özelliklerde de Galaxy Fold öne çıkmış görünüyor. İçeri ve dışarı katlanma özelliğinin hangisinin daha iyi olduğunu telefonları kullanmaya başladığımızda göreceğiz. Fold’un daha önce ülkemize gelecek olması da daha avantajlı olmasını sağlayacak gibi duruyor. Fiyatı da daha uygun. Ama iki telefon da pazara sunulduğunda herkes kullanım alışkanlıklarına göre tercihini yapacak.

Haberin Devamı

Acaba hangisi ince?

- İki telefonun en göze çarpan özelliği katlanma şekilleri. Samsung Fold içeriye, Huawei Mate X dışarı doğru katlanıyor. Galaxy Fold, 7.3 inç’lik Amoled içeriye açılan ana ekranla geldi. Samsung’un arkaya eklediği 4.6 inç’lik Amoled ekranı kapalıyken de kullanabiliyorsunuz. Mate X’in 8 inç’lik Oled esnek ekranı var. Bu ekranı yarıya kadar açtığınızda iki dışarı bakan 6.6 inç ve 6.38 inç’lik Oled ekran oluşuyor. Hem kapalı hem de açık durumdayken Mate X, Fold’dan daha ince.

- Samsung, içeri katlanma ile Fold’un iç ekranını çizilmelere karşı koruyor. Huawei’nin ekranı katlandığında tamamen düz oluyor. Esnek ekranlar devamlı açılıp kapatıldığında zamanla aşınmaya müsait hale geliyor. Bu nedenle iki firma da ekranın katlama yerinde keskin bir kat yerinden kaçınmış. Bunun yerine kavis vermişler. Huawei kavisin dışarıda daha fazla anlamlı olacağını düşünmüş. İçeri ve dışarı açılma özelliklerinin hangisinin iyi olduğu tartışılmaya devam edecek. İki üretici de tamamen farklı çözümler sunmuş. Şu anda hangisinin daha iyi olduğunu söyleyemiyoruz. Zamanla ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

- Galaxy Fold ve Mate X arasındaki diğer en büyük farklılık ‘çentik’. Samsung, ekranın sağ üst köşesine oldukça büyük çentik koymuş. Katlandığında kamera ve sensörleri tutmak için. Huawei’nin buradaki yaklaşımı ise farklı. Üç kamerasını arka ekranda genel bir bezel’e sığdırmış.

‘Yüzünü göster’ THY ekranlarda

Apple’ın cep telefoınu piyasasında iPhone X’le çıkardığı yüz tanıma teknolojisi Face ID özelliği, yeni iPad Pro ve tüm yeni iPhone XS, XS Max ve XR’larda da kullanılmaya başladı. Bu özellik kullanıcıların şifrelerini elleriyle girmelerine veya parmak izi bırakmadan sadece telefonların ön kamerasına bakarak yüzünü şifre olarak kullanabilmesini sağlıyor.

İçeri mi katlansın dışarı mı

Face ID Nasıl çalışır?

Face ID teknolojisi hem 2 boyutlu bilgiyi hem de hassas bir derinlik bilgisi kullanırken, derinlik haritası oluşturulurken piksellerin sayısı, derinliğinve çözünürlüğü dikkate alınıyor. Bu özellik, TrueDepth kamera sistemi ve gelişmiş yapay öğrenme teknolojilerini kullanarak güvenli bir kimlik doğrulama sağlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de kullanıcılar Türk Hava Yolları (THY), Twitter, DropBox, Amazon, n11 ve WhatsApp gibi uygulamalar ile hesaplarına güvenli giriş yapabiliyor. Face ID ile iPhone açılabildiği gibi App Store’da alışveriş yapma ve uygulamalar içinde kimlik doğrulama işlemleri, sağlık uygulamalarından kilitli notlara ve gizli belgelere kadar tüm işlemler yüz kullanılarak kolaylıkla yapılabiliyor. Ayrıca Safari’de kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılarak girilen web sitelerinde de bu özellik kullanılabiliyor.

‘Telekom’ uyarısı

Türk Telekom, yanıltıcı telefon numarası hakkında vatandaşları bilgilendiren bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle:
“Türk Telekom adı kullanılarak, şirketimizin müşteri ilişkilerine ait olmayan “90 212 8240514” numaralı hattan abonelerin arandığı, taahhütleri hakkında gerçeği yansıtmayan bilgi verildiği ve teklif sunulduğu tespit edilmiştir. Şirketimizle ilgisi olmayan, kötü niyetli kişilerce yapılan bu aramalara vatandaşlarımız kesinlikle itibar etmemelidir.”