Ekonomi Canlı yayında duyuruldu! İstanbul-Ankara arası yeni yol geliyor

Canlı yayında duyuruldu! İstanbul-Ankara arası yeni yol geliyor

30.10.2023 - 14:41 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Ankara arası yeni otoyol yapılacağının müjdesini verdi. Bakan Uraloğlu yeni projeye ilişkin detayları canlı yayında açıkladı.

Canlı yayında duyuruldu İstanbul-Ankara arası yeni yol geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRT Haber’de yeni ulaşım projeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu’nun konuşması şu şekilde: “Ülkemizin en büyük mega kenti olan Ankara ve İstanbul arasında da yüksek hızlı tren projemiz var. 350 km hızla seyahat edeceğimiz projemiz var. Sadece ulaştırma projesi değil bu. Teknoloji geliştirme ile ilgili de bir proje. 

Haberin Devamı

350 km ve 4 istasyon olacak. Ankara, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul, yaklaşık 80 dakika bir seyahat süresi ile neredeyse kapıdan kapıya seyahat imkanı sağlamış olacağız. 20-25 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. 

'TÜRKİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRMİŞ OLACAĞIZ'

Bu da yetmeyecek yeni otoyol projesi için arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Ankara’dan başlayıp Akyazı üzerinden Kuzey Marmara Otoyolu ile buluşmuş olacak. Sadece iki il arasındaki ulaşımı değil orta koridorda bulunan Türkiye’nin elini güçlendirmiş olacağız. 

ANKARA İSTANBUL ARASI YENİ OTOBAN 

Şu anda Ankara ile İstanbul arasında bölünmüş yolumuz var. Halen hizmet ediyor. Ayrıca bir otoyolumuz var Bolu Dağı’ndan geçen o hizmet ediyor. Yaklaşık 1 ay gibi bir süredir Bolu Dağı’nda geçen sene olan olaydan dolayı Ankara istikametini kapatmıştık. Önümüzdeki günlerde orayı açacağız. 

Haberin Devamı

2002’de 8 milyon olan araç sahipliğimiz bu yıl 28 milyonlara geldi. Yeni yollara ihtiyacımız var kapasitemiz dolmak üzere. Biz orada yeni bir otoyol planlayıp yapımını gerçekleştirdik mi alternatif bir kapasite ile inşallah hizmete sunmuş olacağız.” 

HALKALI-İSTANBUL HAVALİMANI METROSUNUN AÇILACAĞI TARİH NETLEŞTİ

Öte yandan Bakan Uraloğlu bugün yaptığı bir diğer konuşmada Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın açılış tarihini açıkladı. Bakan Uraloğlu'nun konuşması şu şekilde:

"Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hattımızın 20 yıllık projeksiyondaki karayolu bakım ve işletme ve zaman kazancı gibi etkenlerden ekonomik kazancı; 2 milyar 639 milyon euro üstünde olacaktır. Projemizin ana hat tünellerinde, 6,60 metre çapında 6 adet TBM kullanarak toplam 55 bin 600 metrelik hat tünelini tamamladık. Tünellerin kaplama betonu imalatlarında yüzde 99 ilerleme sağladık, bitirmek üzereyiz. İstasyonlarda, makas yapılarında ve servis istasyonlarında inşaat çalışmalarına devam ediyoruz. Betonarme imalatlarının yüzde 98'ini tamamladık. Ayrıca, istasyonların ve servis istasyonlarının ince inşaat işlerinde de yüzde 60 ilerleme kaydettik. Hat tünellerinde demiryolu imalatlarını yüzde 97 oranında tamamladık. Proje genelinde Elektromekanik işlerde yüzde 67 oranında ilerleme sağladık. Halkalı- İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi kapsamında Gayrettepe-Havalimanı Projesi ile ortak kullanılacak olan 120 bin metrekare alana sahip, 176 araç kapasiteli depo sahası ve atölye binasını tamamlayarak 26 Aralık 2022'de açtık.

Haberin Devamı

İncelemesini yaptığımız hattımızın 24 kilometre uzunluğundaki İstanbul Havalimanı-Kayaşehir kesimini inşallah 2024 yılı mart ayından önce hizmete açma hedefiyle çalışmalarımızı 7 gün 24 saat esasıyla aralıksız sürdürüyoruz. Projemizin Kayaşehir istasyonuna kadar olan kesimini tamamlandığımızda, Başakşehir-Kirazlı metro hattı ve Bağcılar-Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyatköy metro hattı ile entegrasyon sağlamış olacağız. Hattın kalan 7,5 kilometrelik kesimi kapsamındaki Olimpiyatköy, Halkalı Stadı ve Halkalı istasyonlarını da 2024 yılı sonunda açmayı hedefliyoruz."