Ekonomi ‘Karadeniz gazının değeri 500 milyar dolardan çok’

‘Karadeniz gazının değeri 500 milyar dolardan çok’

09.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının mayıs ayı itibariyle evlerde kullanılmaya başlanacağını açıkladı.

‘Karadeniz gazının değeri 500 milyar dolardan çok’

EKONOMİ SERVİSİ - CNN Türk canlı yayınında Sakarya Gaz Sahası’na ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, “Cumhurbaşkanımız 20 Nisan’da vatandaşlarımızın büyük bir kısmını memnun edecek müjdeler paylaşacak. Gündemi değiştiren bir müjde olur” dedi. Tükettiği enerjinin yüzde 99’unu ithal eden Türkiye için bu projenin önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu inşaat pandemi döneminde yapıldı. Bazıları kısa süreli çalıştı. Kıyıdan çok açıktayız. Zor bir proje. Servis gemilerimiz 8-10 saatte gidiliyor. Helikopterler 40 dakika. Neredeyse Karadeniz’in ortasında. Sondajları yaptığımız bölgede su derinliği 2 bin 200 metre. 3 bin metreye yakın da karada ilerliyoruz.”

‘35 yıllık ihtiyaç’

Buradaki keşfin 710 milyar metreküpe ulaştığını belirten Bakan Dönmez şöyle devam etti:

“35 yıl süreyle tüm konutların doğalgazını sağlayacak bir keşiften bahsediyoruz. Sanayiye de dahil ettiğimizde 15-20 yıl ihtiyacı karşılayacak bir keşif. Denizlerdeki en büyük keşif olarak literatüre girdi burası. Proje bittikten sonra maliyet rakamlarını paylaşacağız. Şu an rakam verirsek yanıltıcı olur. Gazın değeri uluslararası piyasada zaman zaman yükseliyor ve düşüyor. Çünkü birim fiyatla ilgili bir durum var. Gazın değeri yaklaşık olarak 500 milyar dolar üzerinde. Ama bu artabilir. Geçtiğimiz daha yüksek bir değer vardı. Bugün böyle, yarın ne olacağını bilinmez.”