Ekonomi Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son olarak Amerikan Posta İdaresi’nin ihalesine girerek, prototip yapmaya hak kazanan firmalar arasında yer alan Karsan, bu ülkede üretim ve satışa yönelik yeni bir adım attı. Karsan, bu amaçla bir ABD’li şirketle ön çalışmalara başladı

Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

ABD pazarına yönelik fırsatlar konusunda çalışmalarını sürdüren, deyim yerindeyse “oyun alanını genişletmeyi” hedefleyen 50 yıllık geçmişe sahip Karsan, son olarak Amerikan Posta İdaresi’nin (USPS) “yeni nesil dağıtım aracı” ihalesinde finale kalmış, buna yönelik prototip hazırlamıştı. Karsan, bu konuda bir adım daha atarak, ihaleyi kazanması halinde ABD’de üretim yapacağı tesis için de bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Geçtiğimiz günlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bir açıklama gönderen Karsan, ihalenin kazanılması halinde araçların ABD’de üretimine yönelik olarak Morgan Olson şirketiyle mutabakat anlaşması imzalandığını bildirdi. Karsan’ın açıklamasına göre iki şirket, USPS için tasarlanan araç başta olmak üzere, yine Karsan’ın Kuzey Amerika pazarına yönelik mevcut ve geliştirmekte olduğu araçların ticarileştirilmesi, üretimi ve satış sonrası hizmetlerinin karşılanması amacıyla bir iş modeli geliştirecek.

Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

Otobüsü de hazır

Kendi alanında Amerika’nın eski firmalarından biri olan ve özel gövdeli ticari araçlar konusunda uzmanlığı bulunan Morgan Olson, ihalenin olumlu sonuçlanması durumunda, USPS kargo araçlarının üretimini gerçekleştirecek.

Bununla birlikte iki şirketin ortak yürüteceği çalışmaların olumlu gitmesi halinde Karsan, yine ABD’de bir başka ihale için geliştirdiği, ancak bu ihaleden bağımsız olarak hazır hale getirdiği 12 metrelik doğalgazlı otobüsünün montajını da, bu firmaya yapmayı düşünüyor. Nitekim Karsan’ın açıklamasında, söz konusu otobüsün Kuzey Amerika’da satış ve pazarlanmasına ilişkin, bu yıl sonuna kadar, bir lisans bedeli karşılığında fikri mülkiyet haklarının Morgan Olson’a lisanslanmasının da söz konusu olabileceği belirtiliyor. İki şirketin, bu amaçla pazar analizleri yaparak, kesin sözleşme konusunda yeniden masaya oturabilecek.

Yenilenen E-Serisi ile çıtayı yukarı çekiyor

Mercedes’in yenilenen E-Serisi ailesi, yeni üyelerin katılımıyla Türkiye’de satışa sunulmaya devam ediyor. E-Serisi’nin en genç üyesi olan “Cabriolet” de, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir etkinlikle ilk kez Türkiye yollarına çıktı.

Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu Direktörü Şükrü Bekdikhan, geçen yıl Türkiye otomobil pazarında yeni bir satış rekoruna imza attıklarını hatırlatırken, 2017’de de önceki yıllardaki başarılarını sürdürme kararlılığıyla yola çıktıklarını anlattı. Bekdikhan, “Bu yıl, Mercedes-Benz E-Serisi ailesinin yeni üyeleri All-Terrain ve Coupe modellerini Türkiye’de satışa sunduk. E-Serisi Cabriolet’yi de ağustosta satışa sunarak çıtamızı daha da yükselttik” dedi.

Tamamen yenilenen ve farklı teknolojilerle donatılan E-Serisi model ailesinde Sedan, Coupe, Cabriolet ve araziye uyumlu, yerden yüksek bir station wagon olan All-Terrain versiyonları bulunuyor.

Dışarıdan park

Yeni E-serisi ile birlikte, Mercedes-Benz, araçla akıllı telefon üzerinden bağlantı kurma imkanı tanıyan “me connect” hizmetlerini de Türkiye’de ilk kez sunuyor. “Mercedes me connect”, araçla ilgili bilgileri (kilometre durumu, lastik basıncı, yakıt seviyesi) öğrenme, araca uzaktan erişim (kapıların açılması, klimanın çalıştırılması), seyahat planlaması gibi unsurları içeriyor. Ayrıca E-Serisi’nde, “Araç Dışından Park Etme Yardımcısı” ile, otomobili dar yerlere akıllı telefon üzerinden ve aracın dışından park edebilme imkanı da bulunuyor.

Karsan, daha önce yaptığı açıklamalarda USPS’in test edebilmesi amacıyla 6 adet prototip hazırladığını ve bunların söz konusu şirkete teslim edileceğini belirtmişti. Karsan CEO’su Okan Baş, geliştirdikleri aracın, sadece USPS ihalesine yönelik olmayacağını, ileride özellikle ABD’de bu tip araçlara büyük ihtiyaç olabileceğini vurgulamıştı.

Qashqaİ tazelendi, geldi

Nissan’ın, sınıfında öncü olarak kabul edilen şehirli SUV modeli Qashqai, yenilenerek Türkiye’de satışa çıktı. Yeni Nissan Qashqai, dış tasarımında yapılan değişiklikleri, daha da geliştirilen lüks unsurları, donanımlarıyla birlikte, 92 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılacak.

Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

Yenilenen yüzü, eklenen donanımları ve daha lüks hale gelen iç mekânıyla iddiasını sürdürmeyi hedefleyen Qashqai, yeni teknolojileriyle daha fazla güven ve konfor sunacak. Nitekim yenilenen Qashqai’nin tüm donanım paketlerinde 6 hava yastığı, “Akıllı Yol kontrolü”, “Akıllı Motor Freni”, “Akıllı Sürüş Kontrolü” ve “Yokuş kalkış destek sistemi”, uzaktan kontrol edilebilir camlar gibi donanımlar yer alıyor. Ayrıca bazı donanım paketlerinde Bose premium ses sistemi bulunacak.

Bunların yanı sıra donanım paketlerine göre değişiklik gösterebilen “akıllı otomatik far asistanı”, “akıllı çevre görüş sistemi” ve “akıllı park sistemi” de mevcut. Ayrıca “geri görüş kamerası”, “şerit takip uyarı sistemi”, “trafik işareti tanıma sistemi”, “kör nokta uyarı sistemi” gibi unsurlar da Qashqai’nin güncel teknolojileri arasında.

Qashqai, 1.2 lt turbo (115 PS) benzinlinin yanı sıra 1.5 lt (110 PS) ve 1.6 lt (130 PS) dizel motor seçeneklerine sahip. Dört tekerlekten çekişli versiyon, sadece 1.6 lt dizel motorla satılıyor.

Ford Trucks’ın Avrupa atağı devam ediyor

Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, uluslararası pazarlardaki büyümesini sürdürüyor. Avrupa yolculuğuna Romanya, Macaristan ve Bulgaristan’da açtığı bayiliklerle başlayan Ford Trucks, bu halkaya son olarak Hırvatistan’ı da kattı.

Karsan’dan yeni Amerika açılımı...

Uluslararası bayi ağı ve operasyonlarını büyütmeyi sürdüreceklerini kaydeden Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün “Orta Doğu, Kuzey ve Sahra Altı Afrika, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde devam eden büyümemizi, bir süre önce Avrupa’ya taşıdık. Hırvatistan Zagreb bayimizle birlikte ülke genelinde açılacak yeni tesislerimiz, Avrupa bölgesindeki yapılanmamız için önemli bir kilometre taşı olacak” dedi. Ford Trucks’ın uluslararası büyüme planlarında Avrupa pazarının önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Yenigün, “Hedefimiz, ürettiğimiz her 3 araçtan birini ihraç etmek ve ihracatımızın yüzde 50’sini Avrupa’ya yönelik gerçekleştirmek. Bununla birlikte, Ford Trucks’ın 2020 itibariyle toplam 50 ülkede bayi yapılanmasını tamamlamasını planlıyoruz” diye konuştu.

Eylülde coştu...

Türkiye otomotiv endüstrisi, eylül ayında ihracatını yine artırdı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre otomotiv ihracatı, eylülde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.9 artışla 2 milyar 152 milyon dolar oldu. Otomotivin ilk 9 aylık ihracatı da yüzde 22 artışla 20.8 milyar dolara ulaştı. Eylülde otomobil ihracatı yüzde 19.5, yan sanayi ihracatı yüzde 9, ticari araç ihracatı da yüzde 5 arttı. Eylül ayında ABD’ye otomotiv ürünleri ihracatı, “yüzde 61 bin 149” gibi inanılmaz bir oranda artış kaydetti. En büyük pazar Almanya’ya ise ihracat, yüzde 15 arttı.