Ekonomi Kavanoz kapağında bu yıl bolluk var

Kavanoz kapağında bu yıl bolluk var

25.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüketiciler konserve hazırlığına başladı. 2019’da kavanoz kapağında yaşanan yokluk geride kaldı. Bu yıl fiyat arttı ama kavanozda da kapakta da bolluk var!

Kavanoz kapağında bu yıl bolluk var

Aylin Rana Aydin -  Evlerde kışlık konserve hazırlığı başlıyor. Vatandaşlar yaz dönemindeki lezzetli sebze meyveleri, kış mevsiminde de tüketmek üzere salça, reçel, turşu yapıyor. Bu kapsamda son günlerde turşular kurulmaya, salçalar, reçeller kaynatılmaya başlandı. Hazırlanan kavanozlar kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza ediliyor. 2019 yılında kışlık konserve yapımı artınca piyasada kavanoz kapağı kalmamıştı, bu nedenle fiyat artışları da yaşanmıştı. İki yıldır kavanoz kapağında sorun olmadığını belirten ambalaj sektörü temsilcileri, bu yıl da stokların sağlam olduğunu ifade ediyor. Kavanoz kapaklarının adedi perakendede 45-50 kuruştan satılıyor. 1 litrelik cam kavanozların fiyatı ise 2.5 liradan başlıyor.

Haberin Devamı

‘Marketlere de verdik’

Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir, bu yıl piyasada fazlasıyla kavanoz kapağı olduğunu dile getirdi. Üreticilerin de kapasite artışına gittiğini söyleyen Sarıbekir, “Kavanoz kapağında bolluk var. Marketlere de vermeye başladık. Bu yıl satış 300-400 milyon civarı olur. Sebze fiyatları biraz yüksek seyrediyor. Piyasada sıkışıklık yok” dedi. Stoklarda ürün olduğunu ve geçen yıla oranla satışların yavaş gittiğini belirten Sarıbekir, “Bu yıl kapakta bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz. Kavanoz kapaklarının ulaşılabilirliği de arttı. İndirim marketlerin de bile satışa sunuluyor. Demir-çelik fiyatları arttığı için kavanoz kapaklarında hammaddde fiyatları kadar bir artış oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rose Ambalaj yetkilisi Halil İbrahim Güzelgül, 2019’da konserve kapağına olan talepte artış yaşadıklarını anımsattı. O dönemde kavanoz kapaklarının da karaborsaya düştüğünü söyleyen Güzelgül, “Hal böyle olunca pek çok kişi de bu alanda üretime girmek istedi. İnsanlar resmen bunu bir yatırım aracı olarak gördü. Salgınla birlikte üç ay içerisinde ürünün hammaddesine yüzde 80 zam geldi. Bizim maliyetimizin çok altında malı satan tüccarlar var. Bu yıl kavanoz kapağı satışları biraz durgun gidiyor. Domateste de fiyatlar pek düşmedi. Sonuçta bizim işimiz de biraz domatese bağlı” diye konuştu.

Yumurta domates alınıyor

İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, konservelik ürünlerin satışlarının hızlanacağını dile getirdi. Şu anda tüketicilerin bezelye gibi ürünleri alıp kışlık için dondurucuya attığını belirten Şengün, “Domatesler ise daha çok bollaştığı zaman alınıyor. Yumurta domates denilen salçalık domatesler ilgi görüyor. Çanakkale domatesi de tercih ediliyor. Fiyatlarda ise bir miktar artış var” dedi.