Ekonomi Motorin solladı!

Motorin solladı!

31.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

“Çevre kaygıları” nedeniyle Avrupa’nın motorinden uzaklaşması akaryakıtta yeni denge sağladı. Benzine gelen 17 kuruşluk indirim sonrası İstanbul’da motorin artık daha pahalı

Motorin solladı

Benzine yapılan 17 kuruşluk son indirimle İstanbul’da motorin artık daha pahalı oldu. Benzin fiyatları gerilerken motorinin yerinde saymasında, çevre kaygıları nedeniyle Avrupa’nın motorinden uzaklaşması etkili oldu.

Haberin Devamı

Son indirimin pompa fiyatlarına yansımasıyla benzin birçok ilde motorinden ucuz hale geldi. Benzin fiyatları motorin fiyatlarından, Van’da 8, Antalya’da 7, Diyarbakır’da 6, Erzurum’da 4, Mersin’de 3, İstanbul ve Adana’da 2, Kars ve İzmir’de ise 1 kuruş düşük olacak. Ankara’da benzin fiyatı motorinden 1 kuruş fazla olacak. Trabzon’da ise fiyatlar eşitlenecek.

Ankara’da ortalama 6,27 liradan satılan benzinin litresi 6,10 lira olacak. Benzin İstanbul’da 6,20 liradan 6,03 liraya, İzmir’de 6,25 liradan 6,08 liraya inecek.

Avrupa desteği çekti

Akaryakıtta son dönemlerde indirimler arka arkaya gelirken, benzinle motorin arasındaki fiyat farkının da daralması dikkati çekti. Çevreyi benzine göre daha fazla kirleten motorine Avrupa ülkeleri tarafından verilen fiyat desteğinin çekilmesiyle Türkiye’de bazı yerlerde benzin ve motorin fiyatları eşitlendi. İki yakıt arasındaki kalıcı farkın ise 20-30 kuruş civarlarında olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dizel araçların çevreyi daha fazla kirletmesi nedeniyle Avrupa motorine fiyat desteği vermekten vazgeçti. Dış piyasa kaynaklaı gelişmeler nedeniyle, Türkiye’de iki ürün arasındaki geçmişteki litrede 60-70 kuruşluk farkı kapatarak fiyatları eşitledi. Bazı illerde de nakliye farkından dolayı motorini daha pahalı hale getirdi. Türkiye’nin motorini işlenmiş olarak alması nedeniyle, Avrupa’daki arz miktarı değişene fiyat oluşumunun bu şekilde seyretmesi bekleniyor.

Motorin solladı
PET ŞİŞE GETİRENE KONTÖR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pet ve cam şişeler, süt içilen karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçileceğini söyledi. Kurum, “Amacımız üretilen kapların yüzde 80-90’ının, bu uygulamaya geçmiş gelişmiş ülkelerde olduğu gibi toplanması. Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyesi 16 çocuğu bakanlıkta kabul eden Kurum, çocukların çevre ve doğaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Kurum, özel koruma bölgesi olan Gölbaşı Mogan Gölü’nde biriken çamuru çıkartmak için başlattıkları proje kapsamında yaklaşık 2 milyon 700 metreküp dip çamurunun çıkarıldığını söyledi.

‘Belki nakit vereceğiz’

Kurum, 1 Ocak itibarıyla plastik poşetlerin ücretlendirildiğini anımsatarak, plastik poşetlerin hem doğaya hem de denizde yaşayan canlılara büyük zararı olduğunu söyledi. Bakanlık tarafından 2021’de uygulanmaya başlanacak depozito uygulaması hakkında da bilgi veren Kurum, şöyle devam etti: “2023’te tüm Türkiye’de depozito uygulamasına geçmek istiyoruz. Pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız. Belki nakit de verebiliriz.”

Yazarlar