Ekonomi Nazarbayev’den Milliyet’e özel açıklama... Kazakistan nükleer cephanelik kuruyor

Nazarbayev’den Milliyet’e özel açıklama... Kazakistan nükleer cephanelik kuruyor

17.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kazakistan’da yapılan 12. Astana Ekonomik Forumu’nun açılışında Milliyet’e konuşan kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, “Biz barıştan yana pozisyon aldık. Dünyadaki nükleer savaşa dahil olmayacağız, ancak bu çalışmalarımızın devam etmediği anlamına gelmesin. Nükleer cephaneliğimizi oluşturuyoruz, test aşamasındayız” dedi.

Nazarbayev’den Milliyet’e özel açıklama... Kazakistan nükleer cephanelik kuruyor

12’nci Astana Ekonomik Forumu dün Kazakistan’da başladı. Forumda, 100 ülkeden 5 binin üzerinde katılımcı yer aldı. Astana EXPO Kongre Merkezi’nde düzenlenen forumun açılışına, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Başbakanı Askar Mamin, Uluslararası Para Fonu Genel Başkanı (IMF) Christine Lagarde, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Han Zheng, Nokia Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Risto Siilasmaa, 2018 Ekonomi Nobel ödüllü, Dünya Bankası’nın baş ekonomisti (2016-2018) Paul Romer katıldı.

Haberin Devamı

Nükleer test aşaması

IMF Başkanı Lagarde, konuşmasında, “Sorunları çözmek ve daha yüksek ve kapsayıcı bir büyüme sağlamak için dünyanın sağlam iç politikalara ek olarak uluslararası işbirliğine ihtiyaç var. Astana Ekonomik Forumu gibi etkinlikler bölgesel iş birliği için bir platform görevi görüyor” dedi. Lagarde, kalkınmanın yolsuzlukla mücadele, dijitalleşme, kadınların ekonomiye daha çok katılımı ve nitelikli eğitimle sürdürülebilir bir şekilde yapılabileceğini kaydetti.

Forumda geçtiğimiz martta kendi istediğiyle görevini bırakan Nazarbayev, Milliyet’e özel açıklama yaptı. Nazarbayev, istifa kararını nasıl aldığına ilişkin soru üzerine, “30 yıla yakın bir süre görev yaptım ve ayrılırken şartların değiştiğini gördüğüm” dedi. Nazarbayev, Kazakistan’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin ise, “Biz barıştan yana pozisyon aldık. Dünyadaki nükleer savaşa dahil olmayacağız, ancak bu çalışmalarımızın devam etmediği anlamına gelmesin. Nükleer cephaneliğimizi oluşturuyoruz, test aşamasındayız” dedi.

Haberin Devamı

‘İkili ticaret hacmi ikiye katlanabilir’

Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Kazakistan ile ilişkilerine hep çok önem verdiğini belirterek, “İkili ticaret hacmimiz yaklaşık 2.5 milyar dolar ve hedeflenenin çok altında. Kazakistan, artık sadece petrol ve doğalgaz sektörlerinde değil, tarım, sanayide de gelişiyor. Türkler Kazakistan’daki inşaat sektöründe etkili yatırımcı olmasının yanı sıra artık farklı sektörlerde de yatırımlarını artırıyor. Biraz çaba ile karşılıklı ticaret hacmi ikiye katlanabilir” diye konuştu.

İlham verici büyüme

İlk kez Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından 2008’de düzenlenen forumun, bu yılki ana teması “İlham Verici Büyüme: İnsanlar, Şehirler, Ekonomiler” olarak belirlendi. “Bölgenin Davos’u” olarak bilinen AEF, zamanla, başta Kazakistan olmak üzere, Avrasya ve dünya genelinin güncel finansal ve ekonomik sorunlarının dışında gelecekte yaşanabilecek sosyo-ekonomik ve çevresel zorlukların, teknolojik gelişmeler ve inovasyon imkanlarının tartışılarak somut çözümler üretildiği bir platforma da dönüştü. Forum tarihinde ilk kez, öğrenciler ve gençler etkinliğe ücretsiz olarak katılma şansına sahip oldu.

Haberin Devamı

Forumda, Türkiye’den Sayıştay Başkan Yardımcısı Zekeriya Tüysüz, eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman da yer alıyor. Kazakistan hükümeti ve Avrasya Bilim Adamları Ekonomik Kulübü tarafından kurulan forum, 2008’den bu yana gerçekleştiriliyor.