Ekonomi OpenAI çalışanlarından ‘toplu’ istifa tehdidi!

OpenAI çalışanlarından ‘toplu’ istifa tehdidi!

22.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

OpenAI’da CEO Sam Altman’ın görevden alınması sonrası şirket çalışanlarının yüzde 95’i bir mektup kaleme alarak istifa tehdidinde bulundu. Çalışanlar Altman’ın geri gelmesini ve yönetim kurulunun da istifa etmesini istiyor.

OpenAI çalışanlarından ‘toplu’ istifa tehdidi

 

Dünyanın önde gelen yapay zeka şirketlerinden OpenAI’da, CEO Sam Altman’ın kovulmasının ardından sular bir türlü durulmuyor. Şirket Altman’ı kovduktan sonra hemen yerine yayın platformu Twitch’in eski CEO’su Emmett Shear’ı geçici CEO olarak atadı. Ancak 86 milyar dolarlık şirketin çalışanlarının yaklaşık yüzde 95’i, işten çıkarılan CEO Sam Altman’ın göreve iade edilmesini istedi. Şirketin 770 çalışanından 743’ü, aksi takdirde istifa edeceklerini açıkladıkları bir mektuba imza attı. OpenAI’nin kurucu ortaklarından Ilya Sutskever’in de imza atanlar arasında yer aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Kurul istifa etsin’

ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ın çalışanları ayrıca, Sam Altman’ı görevden alan yönetim kurulu üyelerinini tümünün istifasını istiyor.

Çalışanlar mektupta ayrıca yetkinliğini sorguladıkları OpenAI Yönetim Kurulu’nu “şirketin çalışmalarına zarar vermekle” suçladı, Microsoft’un kendilerine “iş garantisi” verdiğini açıkladı.

BBC Kuzey Amerika Teknoloji Muhabiri James Clayton, OpenAI’daki iktidar mücadelesinin şirket için varoluşsal bir tehdit olduğunu söylüyor.

Altman ve kendisi gibi OpenAI’ın kurucularından olan ve bu süreçte başkanlık görevinden istifa eden Greg Brockman, Microsoft tarafından işe alınmıştı.

Microsoft CEO’su Satya Nadella Altman’ın OpenAI’a bir şekilde geri dönebileceğini söylerken, yapay zekanın dahi çocuğunun ayrılışının arkasında OpenAI’ın baş bilim insanı Ilya Sutskever olduğu belirtiliyor. Ancak Altman’ın şirketten gönderilmesine dair fikrini değiştiren Sutskever, pişmanlığını dile getirmekte gecikmedi. Sutskever, önceki gün yaptığı paylaşımda “Yönetim kurulunun eylemlerine katıldığım için pişmanım. Beraber inşa ettiğimiz her şeyi seviyorum ve şirketi tekrar birleştirmek için elimden geleni yaparım” dedi.

Haberin Devamı

Sutskever’in konu hakkındaki fikrinin değişmesiyle, Altman’ın OpenAI’a dönmesi için geriye kalan üç yönetim kurulu üyesinden ikisinin değişmesi yeterli. OpenAI’ın yönetim kurulu, OpenAI baş bilim insanı Ilya Sutskever, bağımsız yöneticiler Quora CEO’su Adam D’Angelo, teknoloji girişimcisi Tasha McCauley ve Georgetown Center for Security and Emerging Technology’den Helen Toner’den oluşuyor.

OpenAI çalışanlarından ‘toplu’ istifa tehdidi

38 yaşındaki Sam Altman, yapay zeka sektörünün en önemli isimlerinden biri olarak görülüyor. Elon Musk, Ilya Sutskever’i “OpenAI’ın başarısının temel taşı” olarak tanımladı.

Kriz Microsoft’a yaradı

OpenAI’da son dört gün içinde yaşanan krizlerden en büyük faydayı bu şirkete yüzde 48 ortak olan Microsoft şirketi sağladı. Krizin hemen ertesinde Sam Altman ve Gref Brockman’ı işe alan Microsoft’un hisseleri tüm zamanların rekorunu kırdı. Şirket iki gün içinde piyasa değerini 63 milyar dolar artırdı.