Ekonomi Pandemide 175 milyar lira destek sağlandı

Pandemide 175 milyar lira destek sağlandı

07.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kovid-19 sürecinde sağlanan desteklere ilişkin “İşsizlik Sigortası Fonu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yapılan ödemeleri de dahil edince bugün itibariyle 133,7 milyar liralık harcama yapıldı. Önümüzdeki haziran sonuna kadar yapılacak destekleri de dahil edince, bu rakam 2020-2021 yılları için 175,7 milyar liraya tekabül ediyor” dedi.

Pandemide 175 milyar lira destek sağlandı

Elvan, CNNTürk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Elvan, Kovid-19 sürecinde sağlanan destekler kapsamında, bütçeden 2020-2021 döneminde yapılan harcamanın 78,6 milyar liraya ulaştığını belirterek, “İşsizlik Sigortası Fonu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yapılan ödemeleri de dahil edince bugün itibariyle 133,7 milyar liralık harcama yapıldı. Önümüzdeki haziran sonuna kadar yapılacak destekleri de dahil edince, bu rakam 2020-2021 yılları için 175,7 milyar liraya tekabül ediyor” diye konuştu. Elvan, ilave destek de sağlanabileceğini kaydederek, “Gelişmelere bakacağız, örneğin kısa çalışma ödeneğini haziran sonuna kadar uzattık, gelişmelere göre hareket edeceğiz” ifadesini kullandı.

‘Tamamıyla yasal’

Muhalefetin “128 milyar dolar” eleştirilerine de değinen Elvan, Merkez Bankası Kanunu’na işaret ederek, “Bu protokol tamamıyla yasaldır. Merkez Bankası, banka üzerinden eşleştirme platformlarında. Bunlar Bloomberg gibi yerli ve yabancı bankalara açık olan bir platform. Merkez Bankası Başkanımız açıkladı. O platformda döviz değişim işlemleri gerçekleştiriliyor. Bunlar bankalardan alıyorlar. Bunları alan kimler yine yerli ve yabancı bankalar. Bu tamamıyla alan ve satan birbirlerini görmüyorlar. İşlem gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını Merkez Bankası görebiliyor. Merkez Bankası şu bankaya şu kadar sattım diyebilir mi? Bu mümkün değil. Bunu kendileri de biliyorlar ama siyasi bir malzeme yaptılar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘TÜİK bağımsızdır’

Enflasyonun, resmi açıklamalardan daha yüksek olduğu konusunda algı operasyonu yapanlar olduğuna dikkat çeken Elvan, “Rakamlarla oynanamaz TÜİK bağımsız bir kuruluştur. TÜİK teknik konularda talimatlandırılamaz” dedi.

Kripto para teklifi

Elvan, kripto para düzenlemesi için de “Terörün finansmanını ve kara para aklama gibi durumları önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Gerekli çalışmalarımızı yaptık. Bir kanun teklifi muhtemelen olacak” ifadelerini kullandı.

İstihdama ilave destek

İşsizlikle ilgili reform paketinde önemli değişiklikler olduğunu bildiren Bakan Elvan, “Biz şu anda tüm istihdam teşviklerini baştan aşağı gözden geçiriyoruz. Biz o alandaki desteğimizi daha da artıracağız. Çok geniş bir yelpazede istihdam teşvikimiz var. Etkin olanları ön plana çıkarıp daha güçlü bir destek vereceğiz. İlave istihdama bir destek sistemi getiriyoruz. İlave 5 kişi istihdam eden firmaya 500 bin liralık bir kredi vereceğiz” diye konuştu. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5-6 bandında büyüme olabileceğini ifade eden Elvan, “İkinci çeyrekte baz etkisi ile birlikte çift haneli bir büyüme göreceğiz. Yılın geneline bakınca ben 5’in üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.