Ekonomi Pilav üstü az kurunun kitabı çıktı

Pilav üstü az kurunun kitabı çıktı

19.04.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul’un esnaf lokantalarını kitaplaştırdı. Mutfak Dostları Derneği 2. Başkanı Sevim Gökyıldız’ın kaleme aldığı kitapta 40 lokantaya yer veriliyor

Pilav üstü az kurunun kitabı çıktı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) bir yandan hamburgerci ve pizzacıların diğer yandan dönerci, kebapçı ve lahmacuncuların rekabeti altında bunalan esnaf lokantalarını destekleyen bir kitap yayınladı. Mutfak Dostları Derneği 2. Başkanı Sevim Gökyıldız’ın hazırladığı kitapta, tencere yemekleri yapan İstanbul’un önde gelen 40 esnaf lokantası tanıtıldı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, kitabın tanıtım toplantısında şunları söyledi:
“Plazalar ve alışveriş merkezleri ile farklı bir boyuta bürünen İstanbul’daki esnaf lokantalarını yad etmek istedik. Günümüzde varlıklarını muhafaza eden, tarihi lezzetleriyle damak zevkimizi şımartan esnaf lokantalarını gündeme getiriyoruz. Ehline hatırlatıyoruz. İTO olarak İstanbul yemek kültürünün en önemli taşıyıcısı olan esnaf lokantalarına karşı vefa borcumuzu ödüyoruz.”
Nohut pilaki, pirinçli enginar dolması, Özbek pilavı, elbasan tava, paça, papaz yahnisi, İzmir köfte gibi yemekler yapan 40 lokantanın tanıtıldığı kitabın yazarı Sevim Gökyıldız ise yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Esnaf lokantası, sabah en az bir çeşit çorbayla dükkanını açan, günlük alışverişten sonra mutfakta tencerelerin başına geçip yemekleri hazırlayan, yanyana açık tezgaha dizen, öğle servisinden sonra saat 16.00 gibi kapısını kapatan ve içki servisi yapmayan lokantadır. Esnaf lokantasının müşterisi yakın çarşı esnafıdır. Kitabı yazarken İstanbul’un mutfak kültüründen unutulmaya yüz tutmuş bir parçayı ortaya koyacağımı düşünmüştüm. Farkettim ki, esnaf lokantasına ilgi artıyor. Sadece belli yaştakiler değil, gençler de bu lokantaların müdavimi olmuş, tencere yemeklerini arıyorlar. Sevinçliyim, ümitliyim. Geleneksel tatlarımız kaybolmayacak.”