Ekonomi Piyasanın gözü kulağı Merkez Bankası’nda

Piyasanın gözü kulağı Merkez Bankası’nda

25.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalarda riskten kaçışın durulması ve Brent tipi ham petrol fiyatının 80 doların altına düşmesiyle Türk Lirası dün dolara karşı değer kazandı.

Piyasanın gözü kulağı Merkez Bankası’nda

Piyasanın yön belirleyici olarak beklediği gelişme ise Merkez Bankası’nın bugünkü faiz kararı olacak. Dolar/TL dün sabah güne 5.75 civarında başladıktan sonra gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi ve 5.68 civarında işlem gördü. Reuters bu hafta küresel hisse piyasaları üzerinde ABD’li şirketlerin kârları, İtalya’nın kamu maliyesi, ABD’nin Çin ile yaşadığı ticaret gerilimi ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi nedeniyle Suudi Arabistan yönetimi üzerindeki baskıların artmasının etkili olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Artış beklenmiyor

Brent ham petrolün varil fiyatı geçen hafta işlem gördüğü 80 doların üzerinden 75 dolara doğru geriliyor. Dolar/TL ABD’li rahip Andrew Brunson sonrası Türkiye ABD ilişkilerine ilişkin iyimser beklentilerle geçen hafta 5.5267’e kadar gerilemiş ancak 5.50 seviyesinin aşağı yönlü kırılamamasıyla yönünü yukarı çevirmişti. Öte yandan bankacılar bu haftanın en önemli gelişmesinin Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü faiz kararı olacağını belirtiyor. Piyasalar TCMB’nin bu toplantıda faiz artırmamasını fiyatlıyor. Yapılan anketler de bu yönde.

Reuters’a konuşan bankacılar piyasalarda bir faiz artışı fiyatlanmadığı için beklentilerin aksine bir adımın ya da kuvvetli mesajların TL’de değer kazancı yönünde sert hareketleri beraberinde getirebileceğini düşünüyor.