Ekonomi Proje atağına kalkan Halk GYO ekimde borsada

Proje atağına kalkan Halk GYO ekimde borsada

01.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektöründe boy gösteren şirketlerden biri olan Halk GYO, Ataşehir finans merkezindeki en büyük arsanın da içinde olduğu portföyüyle birlikte ekim ortasında halka açılıyor

Proje atağına kalkan Halk GYO ekimde borsada

Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Halk Bankası’nın ellerindeki gayrimenkulleri değerlendirmek için kurduğu halk GYO, Ekim ayında borsaya açılıyor. Yaklaşık 2 yıl önce kurulan Halk GYO’nun Genel Müdürü Kazım Şimşek, halka arz için müracaatları yaptıklarını belirterek, şirketin yüzde 28’ini halka arz edeceklerini söyledi. Son dönemde birçok GYO’nun halka arzlarla gündeme geldiğini hatırlatan Şimşek, “Bunların arasında çok başarılı olanlar oldu. Biz de başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Portföyümüz gayet iyi durumda. Genelde yılın ikinci yarısında yapılan halka arzlar da başarılı oluyor” dedi.
Şimşek, borsaya girdikten sonra en büyük ilk 5 GYO içinde yer almayı planladıklarını anlatarak, mevcut ve yeni geliştirecekleri projelerle birlikte bu hedefe ulaşabileceklerini kaydetti. Özellikle Ataşehir finans merkezindeki arsanın büyük bir değer olduğuna işaret eden Şimşek, “Bildiğiniz gibi bu arsaya Halk Bankası’nın Genel Müdürlük binasını yapacağız. Buradaki 440 bin metrekarelik inşaatın yüzde 40’ı bunun için yeterli oluyor. Kalan alanları ise kiralayarak portföyümüzde tutacağız” diye konuştu.

En büyük kule bankaya
58 dönümlük arsayı TOKİ’den 223 milyon liraya alan Halk Bankası’nın proje çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Şimşek, şu bilgileri verdi: “Finans merkezinde master planlar yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda projeler ilerliyor. Bölgedeki arsaların en büyüğü bizimki olacak. Yerli ve yabancı mimari guruplarla proje için çalışıyoruz. 1 yıl içinde projeye başlayacağız. 2016 sonuna kadar da bitirmiş olacağız. Projede 56 ve 34 katlı 2 kulenin yanı sıra 3 tane de 8 katlı bina bulunacak. En büyük kule bankanın genel müdürlük binası olacak.”

Kanyon’un yanına 5 yıldızlı otel
Finans merkezindeki arsanın portföy büyüklüklerinin yaklaşık yüzde 45’ini oluşturduğunu ifade eden Şimşek, gündemlerinde başka projelerin de olduğu bilgisini verdi. Büyükdere Caddesi’nde Kanyon’un yanında bir arsaya sahip olduklarını açıklayan Şimşek, bu alanda 2014 yılında tamamlanacak 5 yıldızlı otel için yerli bir markayla görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Bölgede çok fazla otel olmaması nedeniyle bu yatırımın değerli hale geleceğine işaret eden Şimşek, “Bu otel Halk GYO’nun geliştirdiği en önemli proje olacak. Burada 5 yıldızlı iş oteli yapacağız” dedi.
Şimşek, bir başka projelerinin ise yine finans merkezindeki Finans Plaza olduğunu açıklayarak, 122 milyon liraya satın aldıkları bu projeyi tamamladıklarını ve Halk Bankası’na 4 yıllığına kiraya verdiklerini kaydetti. Şimşek, 35 bin metrekarelik inşaat alanında 25 bin metrekarelik kiralanabilir alandan oluşan projenin bölgenin önemli ofis projeleri arasında yer aldığını vurguladı.

Bakırköy’de Araplara satıyor
Şimşek, Halk GYO’nun ilk konut projesinin ise Bakırköy’de kendi arsaları üzerinde Kiler GYO’nun iştiraki olan Biskon Yapı ile inşa ettikleri Bakırköy Referans olduğunu dile getirerek, “Burada hasılat paylaşımı yaptık. Satışlar devam ediyor” dedi. 256 konut ve 70 dükkandan oluşan projeye yabancıların da ilgi gösterdiğini vurgulayan Şimşek, Arap ve Ruslardan talep aldıklarını açıkladı.

Eskişehir’de hasılatı paylaşacak
Şimşek, İstanbul dışındaki ilk projenin ise Eskişehir’de olacağının altını çizerek, Odunpazarı’ndaki 10 dönümlük arsada hasılat paylaşımıyla 150 konutluk bir proje yapacaklarını söyledi. Eskişehir’de son yıllarda büyük bir değişimin yaşandığını ve kendilerinin de bu değişimi hızlandıracağını ifade eden Şimşek, bölgede başka büyük gurupların da projeye başlayacaklarının bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Karaköy’de otele döndü
Şimşek, Karaköy Salı Pazarı’ndaki binayı haziran ayında satışa çıkardıklarını fakat satmaktan vazgeçtiklerini anlatarak, burada otel yapmaya karar verdiklerini açıkladı. Bölgede Galataport projesinin gündemde olması nedeniyle otel ihtiyacının doğacağına vurgu yapan Şimşek, şunları söyledi:
“Orada aslında ‘tok satıcı’ydık. Gelen talepler bizi memnun etmedi. Otel yapmak isteyenler de çok oldu. Biz de burada otel projesi geliştirmeye karar verdik. Butik bir iş oteli yapmayı planlıyoruz. Bunun için binada gerekli tadilatları yapacağız.”

16 milyon TL kira geliri
Şimşek, Halk GYO olarak yıllık 16 milyon lira kira gelirleri bulunduğunu ve bunu da 21 mülkten aldıklarını belirterek, yeni projelerin devreye girmesiyle birlikte gelirleri çok daha fazla artıracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ İÇİN İKİ FİRMA YARIŞACAK

Finans Merkezi için yapılan ihalede Gap İnşaat ve Egeyapı teklif veren firmalar oldu. Torunlar ve Varyap ihaleye katılmazken, ihale sonucu ikinci oturumda belirlenecek

‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ ihalesinin 1'inci oturumu dün gerçekleştirildi. Ataşehir’deki Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü'nde yapılan ihale için 4 firma dosya aldı.
İhaleye 2 firma teklif verirken en yüksek teklif Gap İnşaat Yatırım ve Dış Tic. A.Ş.’den geldi.

En yüksek teklif 1.15 milyar lira
Gap İnşaat Emlak Konut GYO’ya verdiği teklifte satış toplam geliri olarak 1 milyar 150 milyon lira, şirket payı olarak ise yüzde 3.5 teklif etti. Gap İnşaat’ın şirket payı toplam geliri ise 40 milyon 250 bin lira oldu. İhaleye verilen ikinci teklif ise bir iş ortaklığından geldi. Egeyapı Ltd. Şti, My Metropol Yapı İnşaat ve Emlak Pazarlama İnşaat İş Ortaklığı toplam 1 milyar lira satış geliri teklif etti. Şirket payı oranını yüzde 0.1 olarak teklif eden iş ortaklığı şirket payı toplam geliri olarak ise 1 milyon lira teklif verdi. İhale için dosya alan 2 dev şirket olan Varyap Varlıbaşlar ve Torunlar GYO ise teşekkür mektubu gönderdi. İhalede alınan tekliflerin ardından dosyalar incelenecek. Daha sonra teklif veren firmalar ikinci ihaleye çağrılacak.

Haberin Devamı

Köprü sonra yapılacak
Konuyla ilgili daha önce yapılan açıklamada İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ihalesinden, sosyal donatı alanları ile bağlantı köprüsünün ihale kapsamından çıkartılıp, projenin başlamasının temin edilmesinden sonra yapılmasının uygun olacağı kararlaştırılmıştı.

2016’da bitecek
‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ ihalesi kapsamında üst yapı ve altyapı imalatları, eğitim tesisleri imalatları, yol ve çevre düzenleme işleri ile birlikte bin 500 ve 3 bin kişilik dini tesisler, sağlık merkezi, karakol binası ve bağlantı köprüsü inşa edilecek ilgi kurumlara teslim edilmesi şartı aranacak.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin birinci öncelikli imalatları olan podyum, genel altyapı ve yollar imalatların yapılmasının sağlanması ve diğer mülkiyet sahiplerinin de kendi arsaları üzerinde proje üretebileceği bir aşamaya getirilebilmesi ve projenin 2016 sonu itibariyle bitirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Emre Arolat, 13. Venedik Mimarlık Bienali’nde
Emre Arolat Architects (EAA), bu yıl on üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali kapsamında gerçekleştirilen “Traces of Centuries & Futures Steps” sergisinde yer alıyor. 29 Ağustos-25 Kasım 2012 tarihleri arasında Venedik’te Palazzo Bembo’da gerçekleşecek olan sergiye, 26 ülkeden 56 mimar davetli olarak katılıyor.
Küratörlüğünü David Chipperfield’ın üstlendiği bienalin ana sergisi olarak kurguladığı “Common Ground” (Ortak Zemin) temalı uluslararası mimarlık sergisinde, mimarlar, sanatçılar ve akademisyenler tarafından üretilen toplam 66 proje yer alıyor. Küratörün “ortak zeminde buluşma” fikrinden hareketle kurguladığı sergiler, dünyadaki güncel mimarlık üretimine dair bir perspektif sunuyor.

Ana tema ‘farkındalık’
Emre Arolat Architects Palazzo Bembo’nun ikinci katında yer alan 11 metrekarelik özel sergi alanında “her projenin, her özel durumun kendi sorunlarını tanımlamak, özel verilerini ayrıştırmak ve olabildiğince çok katmanlı bir tarifle özgülleşen durumun cevaplarını aramak” üzerine kurulu olan “durum odaklı” mimarlık yaklaşımını üç güncel proje ile örnekliyor.
Kurulacak olanın her defasında yeniden tariflenmesi sürecindeki “farkındalık arayışı”, birbirinden farklı durumlar için tasarlanmış olan Sancaklar Cami, Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi ve Yalıkavak Palmarina projelerinin ana motivasyonunu oluşturuyor.

Haberin Devamı

ESENYURT’TA MİMARİ DEĞİŞECEK
Daha önce Kidstown Riva, Oto World Asya ve Bodrum Mandalin gibi projelerle adından söz ettiren Eyfel Yapı’dan Esenyurt'a yeni proje geliyor. “Esenyurt AVM ve Residence” olarak adlandırılan proje, toplam 6 bin 741 metrekare arsa üzerine konumlandırılıyor. Aralıkta satışa çıkması planlanan projenin toplam emseli ise 14 bin 236 metrekare.
Kurtköy, Riva ve Bodrum’da proje sahibi olan Eyfel Yapı'nın yeni projesi Eyfel Yapı Esenyurt'un inşaat alanı 43 bin 600 metrekare olarak tasarlanıyor. Projenin otopark alanı 12 bin 800 metrekare, satılabilir rezidans alanı 18 bin metrekare, alışveriş merkezi alanı ise 12 bin 800 metrekare olarak belirlendi.

Demir İnşaat, peşinatta %11 indirime gidiyor
Demir İnşaat tarafından Beylikdüzü’nde hayata geçirilen Ayışığı Vadi Evleri’ndeki kampanyalı ödeme fırsatı devam ediyor. Kampanya kapsamında, projede peşin alımda yüzde 11 indirim ya da peşinatı 11 ay erteleme gibi farklı ödeme seçenekleri sunuluyor. Mayıs 2013’te sahiplerine teslim edilmesi planlanan projeyle ilgili yaptığı açıklamada Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Son kampanyamıza gelen yoğun talebin de etkisiyle projenin yüzde 80’i satıldı. Bu nedenle kampanyamıza ek bir süre koyarak devam ettirmeye karar verdik” dedi. Çeşitli büyüklük 489 konutun yer aldığı Ayışığı Vadi Evleri’nin yüzde 70’i yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılıyor.

Evviva projelerinde teslimler devam ediyor
Gayrimenkul sektörünün yükselen markalarından Bulut İnşaat, Esenyurt’taki konut projeleriyle dikkat çekiyor. Her biri farklı şekilde dizayn edilen Evviva’ların sahiplerine teslim edilmeye başladığını belirten Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, “Esenyurt’taki Evviva projelerimizden Evviva Rezidans projesini tamamladık ve 2011 yılının sonunda anahtar teslimini yaptık. 2012 yılında Evviva Yaşam Merkezi ve Evviva İnci, 2013 yılında Evviva Gümüş City ve Evviva Home, 2014 yılında da Evviva Tower’ı ev sahiplerine teslim ediyor olacağız’’ diye konuştu. Bulut, inşaatına başladıkları projeleriyle bölgenin ekonomisine de katkı sağlamayı planladıklarını aktardı.

İmaj Garden’da bahçe dubleksi 800 bin dolar
İmaj İnşaat tarafından Zekeriyaköy’de hayata geçirilen İmaj Garden, 170 metrekare 2+1 çatı dubleksi 512 bin dolar, 150 metrekare 2+1 çatı dubleksi 380 bin dolar, 240 metrekare bahçe dubleksi 800 bin dolar, 170 metrekare bahçe dubleksi konutların fiyatları ise 560 bin dolar olarak belirlendi. Toplamda 20 konuttan oluşan İmaj Garden, 4 bin 524 metrekare arsa üzerinde, 4 bin 922 metrekare inşaat alanına sahip. Aralık 2013’te teslim edilmesi planlanan projenin sosyal donatıları arasında ise, açık yüzme havuzu ve fitness salonu yer alıyor.

KONUT KREDİLERİ 73.8 MİLYAR LİRA OLDU
Merkez Bankası’nın mevduat bankaları verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre, bankaların tüketici kredisi alacakları 17-24 Ağustos haftasında 120 milyon TL artışla 174 milyar 789 milyon TL oldu. Bu dönemde konut kredileri 64 milyon TL azalışla 73 milyar 848 milyon TL’ye geriledi.