Ekonomi Bakan Yumaklı açıkladı: Sağlıksız gıdaya yarım milyar ceza

Bakan Yumaklı açıkladı: Sağlıksız gıdaya yarım milyar ceza

27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl gıda üretim ve satış yerlerine yapılan ve sektörel bazda eş zamanlı gerçekleştirilen denetimlerde toplam 1 milyon 300 bin kontrol yaptıklarını, 535 milyon lira idari para cezası uyguladıklarını açıkladı. Yumaklı, yılbaşı öncesinde çok alışveriş yapılan kuruyemiş, unlu mamüller, beyaz et ve içecek, üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinin mercek altına alınacağını söyledi.

Bakan Yumaklı açıkladı: Sağlıksız gıdaya yarım milyar ceza

Yumaklı, Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda 2023 gıda denetim rakamlarını açıkladı. Söz konusu laboratuvarın Türkiye’deki kamu ve özel sektördeki toplam 147 akredite gıda kontrol laboratuvarından bir tanesi olduğunu söyleyen Yumaklı, “Ankara Laboratuvarımız, ülkemizin 81 iline hizmet vermenin yanı sıra, yurt dışından gelen analiz taleplerini de karşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

7/24 denetim

Yumaklı, gıda güvenilirliğini sağlamak için denetimleri aralıksız sürdürdüklerini belirterek, “Gıda denetimlerimiz 7/24 devam ediyor yaklaşık 1.2 milyonun üzerinde rutin denetim gerçekleştirildi. 7 bin 500’den fazla gıda denetçimiz ile sahadayız. Denetimler sonucunda, şüpheli görünen gıda numuneleri, kamuya ait 40 akredite gıda kontrol laboratuvarlarına gönderilerek analiz ediliyor” bilgisini verdi.

Sıfır tolerans

Gıda denetimleri konusunda tutumlarının net olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Halkımızın sağlığı ile oynayanlara göz açtırmayacağız. Hatta son dönemde bazı şikayetlere konu olan laboratuvarları da incelemeye aldık. Hem kamu hem de özel laboratuvarların denetimleri söz konusu” dedi. Yıl boyu süren denetimler kapsamında toplam yaklaşık 1 milyon 300 bin kontrol yapıldığını 17 bin 652 adet uygunsuz işlem tespit edildiğini bildiren Yumaklı, “535 milyon lira idari para cezası kesildi. 243 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yılbaşı denetimi

Yeni bir eş zamanlı denetime başlayacaklarını duyuran Yumaklı, “Pazar günü yeni bir yıla gireceğiz. Dolayısıyla halkımızın çokça alışveriş yaptığı kuruyemiş, unlu mamüller, beyaz et ve içecek gibi gıda satış ve üretim yerlerine bugünden (dünden) itibaren 81 ilde eş zamanlı bir denetim başlatılacak. Bu denetim bir hafta sürecek” açıklamasında bulundu.

Bu numaraları not edin!

Yumaklı, vatandaşlardan rastladıkları, şüphelendikleri uygusuzluğu TİMER, CİMER, ALO 174 veya 0501 174 0 174 Whatsapp ihbar hatına bildirmelerini istedi.