Ekonomi Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yerlilik oranını yüzde 65’lere yükselten Türkiye, savunma sanayinde istihdam, üretim ve ihracatı artırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, ‘Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat’ programında savunma sanayine ait yüksek teknolojili 48 önemli proje yer alıyor.

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

Savunma sanayiindeki yerlilik oranını, son 16 yıl içinde yüzde 20’lerden yüzde 65’lere kadar yükselten ve ürettiği sistemleri ihraç edecek konuma gelen Türkiye, savunma sanayiinde yoluna emin adımlarla devam ediyor. “Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı”nda 48 savunma sanayi projesine yer vererek, yerli ve milli üretimlere önem verdiğini gösteren Türkiye’nin, “2023 savunma sanayi” hedefleri de göz dolduruyor. Modern savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) modernizasyonunun sağlanması amacıyla çalışmalarını sürdüren Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB), “2023 Hedefleri” dikkati çekiyor. Savunmada yerli ve milli üretimlere imza atan Türkiye’nin en temel amacı ise 2023’e kadar savunma sanayiinde mutlak bağımsızlığı sağlamak. SSB’nin 2023 hedeflerine göre, dışa bağımlık bitirilecek, milli ihracatı artırılacak ve savunma alanında çalışan sayısı 35 binden 100 binin üzerine çıkarılacak. SSB’nin önümüzdeki 5 yıla kadar amaçladığı hedefler şöyle:

Haberin Devamı

Müttefiklere ihracat artacak

- Kritik malzeme ve sistemlerde dışa bağımlılık kalmayacak.

- Milli imkânlarla geliştirilen platform ve sistemlerin dost ve müttefik ülkelere ihracatı artırılacak.

- Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ve güvenlik güçlerini özgün ürünlerle muharebe alanında üstün kılacak sistemlerle donatılacak. Milli tank, milli muharip uçak, milli yüksek irtifa insansız muharip hava araçları, milli helikopter, milli denizaltı, deniz gücümüzü milli olarak küresel ölçeğe taşıyacak platformlar (hava savunma harbi fırkateynleri ve uçak/helikopter gemisi) ve ilgili silah sistemlerini geliştirilecek.

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

SSM Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı

Daha önce Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı KHK ile Aralık 2017’de Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı ve Savunma Sanayii Başkanlığı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Cumharbaşkanı başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin toplantılarına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Sanayii Başkanı katılıyor.

Haberin Devamı

Komitenin karar alanına, TSK’nın yanı sıra polis ile jandarmanın güvenlik ihtiyaçları da eklendi. Komite; TSK için Stratejik Hedef Planı’na ve Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik önceliklerine göre temini gerekli olan modem silah, araç ve gereçlerin üretimi, yurtiçinden veya gereği halinde yurtdışından tedariki hususunda karar alacak.

Komite ayrıca, savunma sanayiinde insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan verilecek eğitim destek miktarlarının belirlenmesi ve personele yapılacak ödemeler hususlarında karar alabilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı personeli cumhurbaşkanı onayı ile atanacak.

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

İSTİHDAM 100 BİNİ AŞACAK

- Savunma ve havacılık alanında doğrudan çalışan sayısı 35 binden 100 binin üzerine çıkarılacak, böylece 65 bin istihdam sağlanacak. Dolaylı çalışan sayısı beş kat artırılacak.

- Sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla Savunma Sanayii Akademisi kurulacak, gençlik projeleri ve araştırma geliştirme programları uygulanacak. Savunma Sanayii Akademisi ile kurum içi, sektöre yönelik ve online eğitimlerin verilmesi, ayrıca bu sayede savunma sanayii alanındaki farkındalığın ve bilgi birikiminin artırılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

- Vizyoner Genç Projesi ile gençlerinin kritik teknoloji alanlarında Türkiye’yi çok daha ileri noktalara taşıyacak hedefler doğrultusunda yönlendirilmesi, milli şuur ve toplumsal özgüveninin aşılanması ile potansiyel insan kaynağının verimli ve etkin bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

Milli füzeler geliştirilecek

- Milli hava savunma sistemine sahip olunacak. Bu amaç doğrultusunda alçak, orta, uzun menzilli ve anti balistik milli hava savunma sistemleri geliştirilecek.

- Caydırıcı sistemlerde özgün ürünler geliştirilmesi için programlar uygulanacak.

Uzayda etki alanı artırılacak

- Türkiye’nin uzaya kendi sistemlerini gönderme kabiliyeti geliştirilecek.

Haberin Devamı

- Milli haberleşme ve keşif gözlem uyduları, “Türksat 6A” ve “Göktürk yenileme” projeleri geliştirilecek.

- Tüm kara, hava ve deniz platformlarında güç ve aktarma sitemleri milli olarak geliştirilecek. Bu kapsamda, turbo-jet, turbo-prop, turbo-şaft, pistonlu, elektrikli motorları ve güç aktarım organları milli olarak geliştirilecek.

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

İnsansız ve robotik sistemler

- Teknolojiye hâkimiyet konusunda dünyada söz sahibi ülkelerden biri olmak amacıyla, dinamik Ar-Ge projeleri hayata geçirilecek. Bu kapsamda;

- Nano teknolojiler (MEMS, GaN, CMOS, vb.), giyilebilir teknolojiler, milli işletim sistemleri, yazılım tabanlı ağ, büyük veri, C4ISR (Komuta, Kontrol, Haberleşme, Bilgisayar, İstihbarat, Keşif ve Gözetleme) sistemleri birer birer hayata geçecek.

- Yapay zekâ, robotik teknolojiler, insansız ve otonom sistemler, kritik malzemeler, (başta havacılık ve uzay malzemeleri olmak üzere yüksek ısıl ve mekanik dayanıma sahip malzemeler, kompozit malzeme ve zırh teknolojileri), KBRN (kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer saldırıları tespit ve korunma) sistemleri geliştirilecek.

Haberin Devamı

- Savunma sanayinde sürekli güncel tutulan, insan kaynaklarının ve firmaların teknoloji hazırlık seviyelerinin kayıtlı olacağı bir teknoloji envanteri ve insan kaynağı hayata geçirilecek.

Savunmada hedef mutlak bağımsızlık

Sürekli ve sürdürülebilir savunma sanayii

- Savunma sanayiinde yetkinlik değerlendirmesi yaparak yaygın bir ekosistem oluşturmak amacıyla Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) hayata geçirilecek. Sektör özelinde endüstriyel yetkinlik envanteri çıkarılacak ve yetkinlik seviyeleri saptanacak. Yetkinliklerin geliştirilebilmesi için firmalar desteklenecek. Böylelikle dünya liginde boy gösterebilecek Türk firmalarının sayısının artırılması amaçlanıyor. Dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen programa göre, yüksek teknoloji tabanlı ürün ve sistemlerin yerli olarak üretilmesinin önü açılacak.

Elektronik harp

- Muhabere ortamında elektronik harp alanında mutlak üstünlük sağlayacak sistemleri milli olarak geliştirmek amacıyla, ileri teknolojili radar sistemleri, yönlendirilebilir enerji silahları (lazer, elektromanyetik silahlar, kinetik enerji, vb.), karıştırma, yönlendirme ve yanıltma sistemleri geliştirilecek.

Akıllı mühimmat üretimi sürecek

- Milli piyade tüfeği, özgün yerli tabanca ve mühimmatta dünyanın en iyileri üretilecek.
- Akıllı ve yönlendirilebilir mühimmat üretilecek.
- Modern patlayıcı ve delici sistemler yaygınlaştırılacak.
- Kent Güvenlik Sistemi ve Sınır Güvenlik Sistemi kurulacak.
- El yapımı patlayıcılar ile mücadele teknolojileri geliştirilecek.

BİTTİ