Ekonomi Sel felaketinin yaraları sarıldı

Sel felaketinin yaraları sarıldı

25.03.2023 - 06:42 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ile Kastamonu, Sinop ve Bartın’da meydana gelen sel felaketinin ardından 5 etap halinde bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun yapılar tamamlandı.

Sel felaketinin yaraları sarıldı

Türkiye yaşanan afetlerin yaralarını el birliği ile kapatıyor. Son yıllarda deprem, sel, yangın gibi pek çok afetle karşı karışya kalan ülkede, yara alan bölgelerde yeni yaşam ve iş alanlarının hızlı kurulumu amaçlanıyor. Bu kapsamda önceki gün deprem bölgelerinde yeni konutların eş zamanlı temel atma töreni gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar arasında dikkat çekilen alanlardan biri de Kastamonu, Sinop, Bartın oldu. 11 Ağustos 2021’de Kastamonu, Sinop ve Bartın’da meydana gelen şiddetli yağışla birlikte tarihin en büyük sel felaketlerinden birisi yaşanmıştı. Bölgede hayatın normale dönmesi için yeni konut ve iş yerlerinin inşa süreci kısa sürede tamamlandı. 

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle, yaşanan sel felaketinin ardından 5 etapta yürütülen çalışmalar sonucu bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun olarak yapılan konutlar inşa edildiği ve iş yerlerinin hayata geçirildiği hatırlatıldı. Bu kapsamda Kastamonu’da sel afetinin ardından toplamda 934 konut, 127 dükkân 1 millet bahçesi ve 40 köy evi yapıldı. Bozkurt ilçesinde 248’i 2+1, 401’i 3+1 olmak üzere toplamda 649 konut, 52 iş yeri bulunan sanayi sitesi, 123 dükkân, meydan, pazar yeri ve Millet Kıraathanesi hayata geçirildi. 120 adet konut ve 87 dükkan hak sahiplerine teslim edildi. Bakanlık tarafından ilçenin 1 yıl içinde TOKİ, İLBANK ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile yeniden kurulduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Sel felaketinin yaraları sarıldı

Sinop’ta neler yapıldı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sel felaketinden etkilenen Sinop’un Ayancık ilçesinde selden sonra 47 tanesi 2+1, 32 tanesi 3+1 olan toplam 79 konut yapıldı. Konutların yüzde 90’ı tamamlanarak teslim edilecek duruma geldi. İlçede birçok iş yerinin bulunduğu küçük sanayi sitesi hasar görmüştü. Bakanlık tarafından başlatılan çalışmalarla Ayancık ilçesinde 2 adet yeni sanayi sitesi yapıldı. Bölgeye ekonomik katkı sunacak 56 yeni dükkânın da yapımında sona gelindi.  

Bakanlık aynı zamanda şehirlerin hafızası olan kent meydanlarını “Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı” anlayışıyla gün yüzüne çıkartıyor. Buna göre Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin tarihi izlerini taşıyan Sinop’un tarihi misyonu da yeniden hayat buldu. Bakanlık tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında Sinop’ta binlerce yıllık kale surları gün yüzüne çıkarılarak, tarihi dokunun görünürlüğünü engelleyen yapılar yıkıldı. Tarihi saat kulesinin de yer aldığı Sinop Kalesi düzenlendi. Şehir meydanına millet bahçesi ve sosyal donatılar yapıldı. Şehrin en yoğun caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi’nde ise çevre ve yol düzenlemeleri ve meydana uyum sağlaması adına sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak.

Sel felaketinin yaraları sarıldı

Yapı stoku güçleniyor

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olarak bilinen ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesi kapsamında da Kastamonu ve Sinop’ta yapı stokunun güçlendirildiği bilgisi paylaşıldı. Sosyal konut projesi kapsamında Sinop’ta 676 konut ve 1.000 konut amaçlı alt yapılı arsa, Kastamonu’da 1.118 konut ve 1.750 konut amaçlı alt yapılı arsa ve 100 iş yeri vatandaşların hizmetine sunuldu.

 45 bin konut teslim edildi

Bakanlık eliyle afet bölgelerinde yapılan yaklaşık 45 bin konut, iş yeri, köy evi, ahır ve tüm sosyal donatılarıyla birlikte vatandaşlara teslim edildi. Bakanlığın yapımına devam ettiği tüm afet konutlarının 2023’te teslim edileceği belirtildi. Bu çalışmalar kapsamında Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde de bütün vatandaşlara kalıcı afet konutları 1 yıl içinde teslim edilmeye başlanacağı ifade edilmişti.

Afet konutları hızlı tamamlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yapılan afet çalışmalarıyla 2020 ve 2022 yılları arasında ülke çapında yaşanan afetlerin etkilerini gidermek amacıyla Antalya, Muğla, İzmir, Kastamonu, Sinop, Rize, Artvin, Giresun, Elazığ ve Malatya’da konut, ticari yapı ve sosyal donatılar inşa edilerek vatandaşlara teslimleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, Elazığ ve Malatya’da toplam 33 bin 821 adet konutun inşası tamamlandı. İzmir’deki 5 bin 061 konut ve ticari bağımsız birimin inşaatından 4 bin 604 adet konutun yapımı tamamlandı. 2021 yılı yaz aylarında Antalya ve Muğla yangınları sonrasında toplam 1450 konut ve 730 ahır inşa edildi. 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen Düzce Depremi sonrası 213 adet birimin üretilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Sel felaketi yaşayan Giresun’da 730 konutun inşası tamamlandı. Rize’de ise 400 konutun inşaat çalışmaları etaplar dâhilinde tamamlanıyor.