Ekonomi Suudi Arabistan’la ticarette iş birliği

Suudi Arabistan’la ticarette iş birliği

27.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla Hindistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nin Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı’nda diğer ülkelerden mevkidaşları ile yoğun ikili görüşmeler yaptı.

Suudi Arabistan’la ticarette iş birliği

ANKARA Miliyet - Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, programın açılış oturumuna katılan Bolat, Türkiye adına güncel küresel sorunların çözümünde kapsayıcı büyüme ve insani gelişmenin önemini vurguladı. Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah AI Kasabi ile görüşen Bolat, ikili ticaret, müteahhitlik hizmetleri, Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamındaki iş birliği fırsatları gibi konulara ilişkin atılabilecek somut adımları değerlendirdiklerini ifade etti. Bakan Bolat, “Suudi Arabistan’a kırmızı et, beyaz et, süt ürünleri ihracatı ve teminat mektupları kabulü konusundaki sorunlar çözüme kavuşturuldu. Ticari ilişkilerimizi daha da geliştireceğimize inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Yakın çalışacağız’

Fransa Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakanı Olivier Becht ile de görüşen Bolat, 2024 yılı başında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) toplantısını ve iş adamları forumunu Türkiye’de yapmak konusunda uzlaştıklarını aktardı. Bolat, görüşmede Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecini de değerlendirerek, iş çevreleri arasındaki diyaloğu güçlendirecek ve karşılıklı yatırımları artıracak adımlar için yakın çalışmaya karar verdiklerini belirtti.

Bolat, zirvenin ikinci gününde ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi ile bir araya geldi. Bolat görüşmeye ilişkin, “Türkiye-BAE arasındaki ikili ticareti ve yatırımları artırma noktasındaki çalışmalarımızı karşılıklı olarak hızlandıracağız” dedi

Haberin Devamı

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile de görüşen Bakan Bolat, “ABD firmalarının Türkiye’deki yatırımlarının artırılması ve küresel tedarik zincirinde Türkiye’nin daha güçlü bir şekilde yer alması için birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.