Ekonomi Taksit ‘cepte’ sıra indirimde

Taksit ‘cepte’ sıra indirimde

24.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cep telefonunda hem sıfır hem de yenilenmiş modellerde taksit düzenlemesi sektörde olumlu karşılandı. Sektör temsilcileri, kayıt dışını azaltacak uygulamanın, yerli üretim telefonlara da yarayacağını belirtiyor. Kur nedeniyle fiyat indirimi de bekleniyor

Taksit ‘cepte’ sıra indirimde

HANİFE BAŞ -  Yenilenmiş telefonda taksit sayısının artması sektörü hareketlendirdi. Bu gelişmenin kayıt dışı satışı azaltması beklenirken, sektörün yılı 12 milyon adetle kapatacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, hem sıfır hem de yenilenmiş cep telefonu pazarında 5.000 TL’ye kadar ürünlere uygulanan taksit sayısının 12’ye çıkartılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Turnacı, “Daha önce taksit sınırı 3.500 TL seviyesindeki modellerdeydi. Ancak çip krizi, kurlardaki artış ve vergilerin yükselmesi nedeniyle 3.500 TL fiyat seviyesinde olan model sayısı azaldı. Taksit sınırının 5.000 TL’lik banda çıkarılması olumlu adım. Ama yeterli değil. Çünkü bu fiyat bandındaki model sayısı da az. 5 bin TL üzeri cihazlarda da taksit sınırı üçte kaldı. Kayıt dışının önüne geçmek için burada da esneme yapmak gerekiyor. Sıfır cepte taksit tüketici kredisi ve operatör üzerinden yapılabiliyor” dedi. Yenilenmiş cep telefonlarına getirilen taksit hakkını cari açığı kapatmak, ithalatı baskılamak adına önemli bulduklarına da işaret eden Turnacı, ancak artık satın alınmış ve öz mal haline gelen bu cihazlarda hiç taksit sınırı bulunmaması gerektiğini kaydetti. Mustafa Kemal Turnacı, sektörün bu yılı 12 milyonla kapatmasının beklendiğini de dile getirdi.

Haberin Devamı

Kur hemen yansıtılmıyor

Turnacı, sektördeki fiyat artışlarıyla ilgili de şunları söyledi: ”Zaten çip krizi nedeniyle fiyat artışları vardı. Tedarik sorunu var zaten. Ama kur artışlarını sektör olarak hemen yansıtamıyoruz. Birkaç marka harici son artışları hemen yansıtan olmadı. Kurdaki düşüşün sabitlenmesiyle markalar fiyatta düşüşü değerlendirebilirler.” Satılan cep telefonlarını yüzde 60’ının giriş seviyesinde olduğunu da dile getiren Turnacı, üst segmentin payının yüzde 10’lara gerilediğini aktardı.

Yenilenmiş cebi yüzde 50 büyütür

Yenilenmiş cep telefonu zinciri Easycep’in CEO’su Mehmet Akif Özdemir, sektörde 11 lisans alındığı bilgisini vererek, şöyle konuştu: “Bizim sektör ikinci el cep olarak adlandırılmıyor. Sertifikalandırılmış, 12 ay garantili telefonlar. Yenilenmiş cebe taksit getirilmesi satışlarımızı yüzde 50 civarında artırır. Bizim farkımız da kredi kartına taksit yapılıyor olması. Sıfır cepte tüketici kredisi var. 5 bin TL’ye kadar ceplere 12, 5 bin TL üzerine de 6 taksit imkanı var. Şu anda sektördeki payımız yüzde 1 bile değil ama 2025 yılına kadar 12 milyonun yüzde 20’si bizde olacak. Taksitle beraber ilgi daha da artacak. Türkiye’de yılda 20 milyon telefon el değiştiriyor ama satışa konu olan 5-6 milyon adet. Bu pazarın tamamen kayıtlı hale gelmesi için çalışacağız.”

Haberin Devamı

Yerli üretime olumlu katkı

YCL Mobil Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, taksit düzenlemesinin cep telefonu pazarını büyüteceğini kaydederek, “Türkiye’de üretilen cep telefonlarının genel fiyat segmenti 5 bin TL’ye kadar. Genelde giriş ve orta segmentteler. Bizim de Türkiye’de ürettiğimiz model sayısı artıyor. Taksit kararından yerli üretim cepler olumlu etkilenecek. Yüksek döviz artışı da yerini düşüşe bıraktı. Bu da sektörü olumlu etkileyecek” değerlendirmesini yaptı.

Yazarlar