Ekonomi Taşımacılıkta elektrikli devrim

Taşımacılıkta elektrikli devrim

29.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tesla’nın tanıttığı elektrikli çekicinin ardından Amerika’da adeta elektrikli ticari araç devrimi yaşanıyor... Tesla’nın ardından yeni markalar ortaya çıkarken, mevcut üreticiler de yarışa dahil olacaklarını açıkladı

Taşımacılıkta  elektrikli devrim

Otomotiv dünyasında elektrikli ve hibrit araçlara yönelik “seferberlik”, özellikle otomobiller konusunda hızla devam ederken, bu konu orta ve ağır ticari araçlara da sıçradı. Elektrikli araç üretici Tesla, geçtiğimiz yıllarda tanıttığı elektrikli TIR çekicisiyle bu konuda önemli bir adım atarken, ABD genelinde alternatif enerjili ticari araçlara yönelik yeni girişimler ve atılımlar da arttı. Nitekim geçtiğimiz günlerde ABD’de düzenlenen “Temiz Taşımacılık Fuarı” (Advanced Clean Transportation Expo), bu konudaki gelişmelerin ilk elden tanıtılması ve nasıl hızlı bir ilerleme kaydedildiğinin gözler önüne serilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Tesla’nın yanı sıra “Xos” (eski adıyla Thor), Workhorse Group gibi üreticiler de, elektrikli veya yakıt hücreli hibrit ağır ticari araçlarıyla bu fuarda boy gösterirken, Daimler, Volvo gibi üreticiler de önümüzdeki yıllarda kanatları altındaki markalarla “elektrikli taşımacılık” konusunda yapacakları atılımları anlattı. Daimler, Freightliner ve Fuso markalarıyla şimdiden ABD’de ufak çaplı elektrikli araç teslimatları gerçekleştirmeye başlarken, özellikle Avrupa’da bu konuda ciddi adımlar atacağını, testlere başladığını bildirdi. Tesla ise, daha önceden pek çok Amerikan firmasından sipariş alarak, elektrikli kamyonların bir geleceği olduğunu kanıtlamıştı. Bununla birlikte ABD’de “türeyen” yeni markaların, hibrit yol süpürme aracı, elektrikli okul otobüsü, elektrikli zırhlı para taşıma aracı gibi farklı araçlar tanıtması da, işin ilginç yanını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Mesafeli yaklaşım

Ancak tüm bu gelişmeler, henüz ABD’li taşımacılık şirketlerini elektrikli ve hibrit araçlar konusunda cesaretlendirebilmiş değil. Nitekim Kuzey Amerika Taşıma Verimliliği Konseyi (NACFE), yaptığı araştırmayla, halen şirketlerin çoğunun elektrikli ticari araçlara belirli nedenlerden ötürü uzak durduğunu belirlemiş. Yeni ve çevreci ticari araç teknolojilerinin geliştirilmesini desteklemek, bu araçların kullanımını teşvik etmek gibi amaçları da bulunan NACFE, bu alanda gelişmelerin hayli hızlı gerçekleşeceği tahmininde bulunurken, şirketlerin ve kullanıcıların üzerinde birleştiği “çekinceler”i de diye getiriyor.
Nitekim, çekincelerin başında, tıpkı Türkiye’de de olduğu gibi, elektrikli kamyonların ağır yük taşıyamayacağı, dizellere göre daha ağır olacağı, daha çabuk eskiyeceği, şarj noktalarının azlığı ve tek şarjla gidilen yolun kısalığı gibi unsurlar yer alıyor. NACFE yetkilileri ise, teknolojinin ilerlemesi ve talebin artmasıyla bu kaygıların çoğunun geçersiz olacağını savunuyor. Bununla birlikte araçların ilk alımlarında dizellere göre pahalı oluşu, şarj sürelerinin uzunluğu ve tek şarjla gidilebilen yolun kısalığı gibi kaygılara “şimdilik” katılıyor. Ayrıca elektrikli araçların ikinci el değerlerinin dizellere göre daha düşük kalacağına da...

Haberin Devamı

Taşımacılıkta  elektrikli devrim

Şimdilerde ABD’de bazı şirketler, elektrikli kamyon ve orta sınıf ticari araç siparişleri vermeye başladı bile. Ancak bu şirketlerin, söz konusu araçları şehir içi ve kısa mesafeli teslimatlar için kullanacağı belirtiliyor.

Bununla birlikte şehir içi ulaşımda “elektrikli otobüs” kullanımının, ABD’de daha hızlı yaygınlaşması bekleniyor. Tıpkı, Türkiye’de elektrikli otobüslere, elektrikli otomobillere oranla daha sıcak bakılması gibi...

Taşımacılıkta  elektrikli devrim

Yeni Crafter okula ve işe gitmeye hazır!

Volkswagen Ticari Araç’ın en önemli modellerinden biri olan yeni Crafter’ın “Okul” ve “Servis” versiyonları, Mayıs ayında satışa sunuluyor. Ticari araç kullanıcılarının ihtiyaçları göz önünde tutularak geliştirilen yeni Crafter, teknoloji, güvenlik ve konfor yenilikleriyle ön plana çıkıyor. İç ve dış tasarımındaki değişikliklerle sınıfının ötesinde özellikler sunan yeni Crafter, 245 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Yeni Crafter Okul ve Servis versiyonları, “Ekstra Uzun Şasi”
ve “Yüksek Tavanlı” olarak, 16+1 ve 19+1 koltuk konfigürasyonlarıyla satın alınabilecek.

Haberin Devamı

Taşımacılıkta  elektrikli devrim
Yeni Crafter Okul ve Servis versiyonları, “Comfortline” ya da “Highline” donanım paketleriyle alınabilecek. Birçok güvenlik ve konfor özelliğinin standart sunulduğu Comfortline paketinin dışında, müşteri istek ve beklentileri doğrultusunda oluşturulan Highline paketindeyse Composition Media radyo, Led farlar ve Led gündüz farları, ErgoComfort körüklü sürücü koltuğu standart sunuluyor. Söz konusu sürücü koltuğu 14 farklı yöne ayarlanabiliyor, sırt, bel, baldır desteği gibi birçok kullanım özelliği sunuyor. Araçta 177 HP güç üreten 2.0 lt dizel motor bulunurken, istenirse 8 ileri otomatik vitesle de satın alınabiliyor.

Yeni Crafter’ın en önemli özelliklerinden biri de üst yapı çalışmalarının, Doğuş Otomotiv garantisi altında bizzat Türkiye’de gerçekleştirilmiş olması. Yeni Crafter’da, “İkincil Çarpışma Önleme Asistanı”, “Rüzgar Savrulma Asistanı”, “Yorgunluk Tespit Sistemi” gibi güvenlik donanımları da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Taşımacılıkta  elektrikli devrim

Toyota istedi, Almanya’daki pist kopyalandı!

Yeni modellerinde “heyecan” ve “çekicilik” düzeyini artırma konusunda kendisine yeni hedefler koyan Toyota, Japonya’da inşası devam eden yeni test merkezine, Almanya’nın ünlü yarış pisti Nürburgring’in küçük bir kopyasını da ekledi. Japon üretici, toplamda yaklaşık 2.6 milyar dolara mal olması beklenen ve 2023 yılında tam kapasiteyle hizmet vermesi öngörülen yeni test merkezine ilişkin ilk bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Geçtiğimiz günlerde ilk bölümü hizmete açılan merkezde pek çok pist bulunacağı bilgisini veren Toyota, tesisin en can alıcı bölümünün, Almanya’da performans otomobillerinin testleriyle ünlenen Nürburgring’i örnek alan kısım olacağını belirtiyor.

En can alıcı virajlarıyla bu pistin küçük bir kopyasının, kendisini de yarışlara meraklı olan Toyota Başkanı Akio Toyoda’nın emriyle inşa edileceğini belirten şirket, amaçlarının daha heyecan verici performansa sahip araçlar geliştirmek olduğunu vurguluyor. Toyota City’nin dış kısmında yapımı süren merkez, üç farklı bölümden oluşuyor. Dünyanın farklı ülkelerinden seçilmiş yolların taklit edildiği bölümlerin de yer alacağı Shimoyama Toyota Teknik Merkezi, 650 hektarlık alanda kurulu olacak ve 3 bin 300 kişi çalışacak.

Taşımacılıkta  elektrikli devrim

Makyajlı HR-V Türkiye’de

Japon üretici Honda’nın küçük boy SUV modeli HR-V, makyajlanan versiyonuyla Türkiye’de satışa sunuldu. Makyajlanan HR-V’de tasarım değişiklikleri, artırılan kabin konforu ve “Aktif Gürültü Engelleme” özelliği öne çıkan değişiklikler arasında.

HR-V, 1.5 lt i-VTEC benzinli motor ve CVT otomatik şanzıman kombinasyonuyla satışa sunuldu. Makyajlanarak kompakt SUV sınıfına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Honda HR-V, 173 bin TL’den başlayan fiyatla satılmakta.

Taşımacılıkta  elektrikli devrim
Makyaj operasyonu sırasında HR-V’nin dokunma hissi uyandıran yumuşak malzemelerle bezenmiş iç mekanı da yenilendi. “Magic Seat” ile üstün fonksiyonellik kazanan HR-V, yeni sürücü ve ön yolcu koltuğu oturma minderinin yanı sıra sırt dayama yerinin şeklinde yapılan değişiklikle daha fazla konfor sunuyor. Baz versiyonda sunulan kumaş döşemenin kalitesi artırılırken üst donanım paketlerinde kumaş ve deri karışımı çift dikişli koltuklar daha çekici görünüm sergiliyor. En üst donanım seviyesindeyse tamamen deri döşemeler mevcut.

İlk kez 2015’te yeni CR-V’de tanıtılan bilgi ve eğlence sistemi Honda Connect, HR-V’de de yer alırken, giriş donanım seviyesinde isteğe bağlı olarak sunuluyor. Honda Connect, orta ve üst ekipman seviyelerindeyse standart.

Taşımacılıkta  elektrikli devrim

A7 Sportback’e lüks ödülü

Dünya çapında 24 ülkeden 86 otomobil gazetecisinin belirlediği “World Car Awards” (Dünyada Yılın Otomobili Ödülleri) New York Otomobil Fuarı’nda sahiplerini buldu.

Audi A7 Sportback, “lüks” kategorisinde “Dünyada Yılın Otomobili” seçildi. Audi geçen yıl da Audi A8 ile bu ödüle layık görülmüştü. Bir coupe’nin dinamik tasarımını, bir sedanın geniş iç hacmini ve bir station wagonun işlevselliğini buluşturan A7 Sportback, modern çağın en iyi Grand Tourismo modellerinden biri olarak gösteriliyor. Audi, Dünyada Yılın Otomobili Ödülleri’nde pek çok kez aldığı derecelerle en başarılı markalar arasında yer alıyor.

Taşımacılıkta  elektrikli devrim
Mercedes’in yarışmasına 604 başvuru

Mercedes-Benz Türk’ün, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkı veren startup’ları ödüllendireceği, toplam 150 bin TL para ödülünün yanı sıra Almanya seyahati ve StartUP Boost eğitim kampı gibi ödüllerin verileceği yarışmasının başvuru süreci tamamlandı. Yarışmaya Türkiye’nin 43 ilinden 604 startup başvurdu. Topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımlara katkı için yürütülen Mercedes Benz Türk StartUP yarışmasında artık seçim aşamasına geçiliyor. Başvuruların yüzde 66’sının İstanbul, Ankara ve İzmir’den geldiği belirtilirken, en çok başvuru yapılan diğer şehirler Gaziantep, Bursa ve Antalya oldu.

Bosch Car Service ağı genişliyor

TechCar Otomotiv, Urla’da her marka araca, bakım ve onarımı sunan yeni Bosch Car Servis noktasını hizmete açtı. İzmir yarımadasına hizmet vermek üzere açılan TechCar Bosch Car Service, bölgedeki araç bakım-onarım hizmetlerine duyulan ihtiyacı karşılayacak. Bu bölgede var olan talebe yönelik yatırım yaptıklarını belirten TechCar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Davut Uçar, Bosch Car Service güvencesiyle sundukları hizmetin en önemli özelliklerinden birinin de, araç üretici garantisinin bozulmaması olduğuna dikkati çekti.