Ekonomi Tavuk restoranına ‘robot’ şef

Tavuk restoranına ‘robot’ şef

12.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güney Kore’nin başkenti Seul’de Robert Chicken isimli restoran, tavuk kızatmalarını robota yaptırmaya başladı.

Tavuk restoranına ‘robot’ şef

Ülkenin milli yiyeceği sayılan tavuk kızartmasının robota yaptırılma sebebi ise kalifiye eleman sıkıntısı. Ülke genelindeki restoranların yarısından fazlası kalifiye eleman bulamamaktan şikayet ediyor. ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük tavuk tüketicisi olan Güney Kore’de yılda 1 milyon tonun üzerinde tavuk tüketiliyor, kişi başı tüketim ise 15.4 kilogram. Başkent Seul ve diğer kentlerde her köşebaşında bir tavuk kızartma restoranı bulunuyor. 50 milyon nüfuslu ülkede tavuk kızartma sektörünün büyüklüğü ise tam 5.3 milyar dolar.

Haberin Devamı

Kore usulü kızarmış tavuk, ilk olarak marinasyon sürecinden geçtikten sonra iki kez kızartılıyor, bu sayede kendine özgü kıvama geliyor. Ancak kızartma süreci ABD’dekine nazaran daha daha karmaşık ve ek iş gücü yaratıyor.

Robert Chicken restoranı franchise olarak alan 38 yaşındaki işadamı Enter Kang, eleman sıkıntısını robotla çözdü. Kang’ın robotu 2 saat içinde 100 tavuk pişirme kapasitesine sahip. Bu kadar siparişi yapmak için en az 5 kişinin çalışması gerekiyor.

Kang ayrıca robotun pişirdiği tavuğun insanların pişirdiğinden daha lezzetli olduğunu iddia ediyor. Çünkü robot sensörleri sayesinde bütün üretim sürecini, yağın sıcaklığını, tavuğun ne kadar kızardığını hiçbir dalgınlığa izin vermeden takip edebiliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca hijyen açısından da büyük avantaj sağlıyor. Şu anda robotların 15 restoranı olan Kang, Singapur’a da yeni bir restoran açmışmış. Şimdiki hedefi ise New York’ta Koreatown’da robotların bir bar açmak istiyor.