Ekonomi THY zirveye uçtu

THY zirveye uçtu

10.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Hava Yolları (THY), ilk yarı sonuçlarına göre, yolcu sayısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artırarak 38.7 milyona taşıdı. Şirketin esas faaliyet kârı ise 900 milyon doları aştı.

THY zirveye uçtu

AYLİN RANA AYDİN - Türk Hava Yolları (THY) yılın ilk altı ayında yolcu sayısını 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 25 artırdı, esas faaliyet kârı ise yüzde 31 yükselerek 900 milyon doları aştı.

Haberin Devamı

İlk yarı finansal sonuçları hakkında bilgi veren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, yolcu sayısının yılın ilk 6 ayında yüzde 25 artarak 38.7 milyona ulaştığını, toplam gelirlerin de 9.5 milyar dolar olarak kaydedildiğini bildirdi.

Elde edilen bu gelirin yaklaşık 7.5 milyar dolarının ihracat geliri olarak kaydedildiğini belirten Bolat, “Ülkemize 3.4 milyar dolar civarı da net döviz girdisi sağladık. Kovid-19 salgını etkilerinin en yoğun hissedildiği 2020 yılında zirveye ulaşan borçluluğumuzu güçlü sonuçlarımızla 2.5 yılda 6.6 milyar dolar azaltarak neredeyse yarıya indirdik. 30 Haziran itibarıyla ortaklığımızın varlıkları 850 milyar TL’yi (33 milyar dolar) aşarak ülkemiz için önemli bir değer kaynağı oluşturdu” dedi.

Haberin Devamı

En çok uluslararası uçuş

Pandemi sürerken emsallerinden farklı bir yol çizerek filoyu ve yüksek nitelikli iş gücünü koruduklarının altını çizen Bolat, şunları söyledi:

“Bu sayede yolcu kapasitemizi kesintisiz artırarak 2023 yılının ilk yarısı itibarıyla 2019 yılının yüzde 25 üzerinde çıkardık. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) yayımladığı verilere göre 2023 ilk 6 ayda global ölçekte uluslararası yolcu kapasitesinin 2019 yılının yüzde 13 gerisinde kaldığı göz önüne alındığında başarımızın boyutu daha da iyi anlaşılmakta. Yolcu sayımız ve gelirimiz pandemiyle yüzleştiğimiz 2020 ilk yarısından itibaren kesintisiz olarak artarak 2023 yılı ilk 6 ayda sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 60 yükseldi” diye konuştu.

“Son üç yıldır Avrupa’nın en fazla uçan network taşıyıcısı olan ortaklığımız, global havayolu tarife veri tabanının (OAG) yayınladığı verilere göre yılın ilk altı ayında dünyanın en çok uluslararası uçuş sunan network havayolu olarak zirvedeki yerini korudu” diyen Bolat, şöyle devam etti:

“Maalesef 2022 yazında Avrupa genelinde yaşanan yoğun uçuş aksaklıklarının bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Özellikle Avrupa havalimanlarındaki ve hava trafik kontrol sistemlerindeki insan kaynağı eksikliği nedeniyle bölgeye giden uçaklarımız ciddi gecikmeler yaşamakta. İstanbul’daki verimli operasyonumuz sayesinde bunun üzerimizdeki etkisini bir nebze azaltsak da faaliyetlerimize gözle görülür bir şekilde tesir ettiğini söylemek mümkün. Mayıs-temmuz döneminde Avrupa’daki bazı havalimanlarında yüzde 50’ye kadar düşen zamanında kalkış performansı İstanbul’daki operasyonlarımızda yüzde 64-67 düzeyinde, görece daha yüksek gerçekleşti.”

Haberin Devamı

THY zirveye uçtu

Dünyanın 8’inci büyüğü

Küresel yolcu pazarından aldıkları payın haziran ayı itibarıyla yüzde 2.6 düzeyine yükseldiğini dile getiren Bolat, “Dünyanın sekizinci, Avrupa’nın ise ikinci en büyük havayolu olduk. 2033 yılı hedefimizi uluslararası yolcu kapasitesinde dünya ikinciliği olarak geçtiğimiz nisan ayında açıklamıştık.

Benzer şekilde kargo pazar payımızı da 10 yılda 3 kattan fazla artırarak yüzde 5.4’e ulaştırdık. Geçtiğimiz yıl taşındığımız, Avrupa’nın en büyük kargo operasyon merkezi olan Smartist ile küresel arenadaki pozisyonumuzu daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

18.1 milyar TL kâr

Türk Hava Yolları’nın açıkladığı verilere göre, şirket yılın ilk altı ayında 18 milyar 173 milyon lira kâr elde etti. Şirket geçtiğimiz yılın ayın döneminde 11 milyar 375 milyon lira kâr açıklamıştı. Böylece kârını yüzde 60 artırmış oldu. Şirket çeyreksel bazda ise 13 milyar 754 milyon lira kâr elde etti. Önceki çeyrekteki kâr ise 9 milyar 155 milyon liraydı. Çeyreksel bazda ise kâr yüzde 50 arttı. Özkaynaklar ise yüzde 41 oranında artarak 268 milyar 764 milyon oldu.

Avustralya seferi yolda

128 ülkede, 53’ü yurt içi, 291’i yurt dışı olmak üzere toplam 344 noktaya uçtuklarını belirten Bolat, “2023 yılında şu ana kadar Palermo, Krakow ve Lusaka hatlarını açtık. Yılın geri kalanında Detroit, Osaka ve Avustralya hat açılışlarımızla networkümüzü daha da zenginleştireceğiz. Dünyanın en gençleri arasında yer alan filomuz 287’si dar gövde, 114’ü geniş gövde ve 24’ü kargo olmak üzere toplam 425 uçaktan oluşuyor” dedi. Bolat, 2023 Haziran ayı itibarıyla çalışan sayısının 31 bin 294 olduğunu söyledi. Gelir ve kârlılığın önemli ölçüde artırıldığını kaydeden Bolat, şöyle konuştu: “Ortaklığın nakit yaratma potansiyelini gösteren FAVKÖK değeri 2023 ilk yarıda 2.3 milyar dolar, FAVKÖK marjı da yüzde 24 olarak emsallerimizin oldukça üzerinde. Temmuz ayı trafik sonuçlarımız yüksek performansımızın devam ettiğini gösterdi. Toplam yolcu sayımız 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 8.6 milyona ulaştı. İç hatlarda geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 19 seviyesinde kapasite artışı gerçekleştirdik. Yurt dışı kapasitesindeki yıllık artış ise yüzde 5 düzeyinde kaydedildi. Ortaklığımız piyasa değeri dolar bazında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 204 artarak 13.6 milyar dolara ulaştı. Bu sayede Türkiye’nin en değerli şirketi, dünyanın da en değerli 8. havayolu konumuna yükseldik.”

Haberin Devamı

‘Kapıdan kapıya’ KOBİ’ler Avrupa’ya

Yakın bir dönemde ‘kapıdan kapıya kargo’ şirketi kurmaya yönelik bir çalışmaları olduğunu aktaran Ahmet Bolat, bu adımla taşıyıcılıktan dağıtıma geçerek, Türkiye’deki üreticilerin, KOBİ’lerin ürünlerini Avrupa’ya ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Bolat, “ABD, Kanada, Malezya, Endonezya, Avustralya, Meksika, Singapur, Japonya, Kore ve Tayvan’dan 3 yılda 10 milyon turist hedefi var. Eğer bu sağlanırsa ülkeye 30 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor” dedi. Bolat, uçakta sanat galerisi oluşturulmasına yönelik bir çalışmaları olduğunu da söyledi.