Ekonomi Toplumsal belleğimiz ‘Unutmamak Müzesi’nde

Toplumsal belleğimiz ‘Unutmamak Müzesi’nde

18.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, “Sivas katliamında kaybettiğimiz aydınların anısına Unutmamak Müzesi kuruyoruz. Müzede 35 sanatçının ‘yanık’ eserleri sergilenecek” dedi.

Toplumsal belleğimiz ‘Unutmamak Müzesi’nde

Sivas katliamında katledilen 35 aydının anısına “Unutmamak Müzesi” adıyla bir müze kuracaklarını söyleyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, “Müzede, kendi eserlerini yakarak Sivas katliamına dikkat çeken 35 sanatçımızın eserleri sergilencek” dedi.
Ünal, Akatlar Spor ve Kültür Merkezi bünyesinde yeralacak “Unutmamak Müzesi”yle ilgili düşüncelerini şöyle anlattı:
“Unutmamak Müzesi, bir bellek merkezidir. Spor ve Kültür Merkezi’nin birinci katı sergi salonu ve müze olarak tasarlandı. Toplam 840 metrekarelik sergi salonunun 118 metrekaresi teras, 673 metrekaresinde ise sergi alanı bulunuyor. Bu müze, Madımak katliamında yakılan aydınlarımızı, anılarını ve ödedikleri bedeli yaşatma sergisidir. Bu nedenle, 35 ayrı sanatçımız özel olarak hazırladıkları resim ve heykellerini - içimizdeki yangının simgesi olarak birer ucundan yakarak - bu müzeye bağışladılar. İnsanlığın ve sanatın yenilmezliğini gösteren bir dayanışma sergisi oluşturdular. Madımak’ta acımasızca yakılan canlar için tarihte örneği olmayan bir müzeyi açacağız. Bu sergiyi Anadolu’nun çeşitli kentlerine de götürme arzusundayız.”

35 ‘yanık’ eser
Müzede yer alacak eserlerin halen Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde sergilendiğini hatırlatan Ünal, şunları söyledi:
“Sivas katliamında hayatını kaybeden 35 aydın için düzenlediğimiz sergiyi 19 Kasım’da Beşiktaş Çağdaş’ta açtık. 20 yıl önceki katliamda, kaldıkları otelde yanarak ya da dumandan zehirlenerek can veren 35 aydınımız anısına açılan sergi için Türkiye’nin önde gelen 35 sanatçısı eserleriyle destek verdi. Unutmamak Sergisi için Türkiye’nin önde gelen 35 sanatçısı eserlerinin bir bölümünü yakarak Sivas katliamına bir kez daha dikkat çekti. Unutmamak sergisinin kalıcı mekanı da bu merkez olacak. Unutmamak Sergisi 19 Ocak 2013’te sona erecek ve eserlerin tamamı Akatlar Spor ve Kültür Merkezi’nde oluşturulacak ‘Unutmamak Müzesi’ne taşınacak.”
‘Kendini feda edenlere adandı’
İnsanlık tarihinin hep iyilikle kötülüğün, aydınlıkla karanlığın, ilerleme ile gericiliğin mücadelesinden oluştuğunu vurgulayan Ünal, şöyle konuştu:
“Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Madımak Oteli trajedisini ve bunun siyasal ve idari sorumlularını unutmak mümkün değil. Özgür düşünce ve aydınlık bir Türkiye için yola çıkan 35 seçkin insanımızı da unutmak mümkün değil. Müzemizde eserleri sergilenecek sanatçılarımız insanlığın ve sanatın yenilmezliğini gösteren bir dayanışma sergisi oluşturdular. Bu anlamda ‘Unutmamak Sergisi’ örneği olmayan bir sergi. Müze, zamana utanç ekenleri mahkum eden, kendilerini feda ederek dünyamızı aydınlatanları yaşatan bir müze olacak.”
Ünal, sözlerine şöyle devam etti:
“Bize ‘uygarlık’ olarak sunulan değerler toplamı, bir bakıma kendini feda eden, bedel ödeyen hainliklere cesaretle direnen soylu insanların bize ortak armağanıdır. Bu insanların çoğunun adını bile bilmeyiz; bildiklerimizi de sistemin egemenleri zaman içinde unutturmaya çalışır, bu öncülerin izlerini yok eder. Aydın olmak, sanatçı olmak her şeyden önce insanlık adına, zamana ve mekana sahip çıkmaktır. Tarih

Toplumsal belleğimiz ‘Unutmamak Müzesi’nde
denilen mücadele sürecini, haklılardan ve doğrulardan yana okumak, özlü insanlık birikimlerini korumaktır. Zamanın boynuna geçirilmiş yalan ilmiğini çözmek, sadece meta olarak algılanan mekanı özgürleştirmektir. Ve daha önemlisi sanat, toplumlar için bellek yaratmaktır.”

Spor ve kültürün yeni adresi

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın 200 bine yakın nüfusuyla, semt kültürünün halen canlılığını koruduğu nadir yerlerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Ünal, “Beşiktaş, yeni bir spor ve kültür merkezine kavuşuyor. Akatlar Spor ve Kültür Merkezi, İstanbulluların spor ve kültür etkinliklerinin yeni adresi olmaya aday” dedi. Ünal, merkezde spora dönük yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
“Akatlar Mahallesi’nde inşa edilen ve farklı mimari yapısıyla dikkat çeken Akatlar Spor ve Kültür Merkezi, içinde yer alan sergi alanı ve müze ile birlikte 3 bin 190 metrekare kullanım alanına sahip. 10 Nisan 2013’te ihale edilen spor ve kültür merkezinin zemin katında fuaye, kafe ve havuza bakan bir teras ile ofis alanları bulunuyor. Merkezin toplam 1200 metrekarelik bodrum katında ise spor salonu, büyükler için kapalı ve açık yüzme havuzları, çocuk havuzu ve stüdyolar, sauna, soyunma odaları, çamaşır odaları ve bir de revir bulunuyor.”


ESERLERİNİ YAKTILAR!
Sivas’ta yakılarak öldürülen aydınların anısına açılan sergide, eserlerinin bir bölümünü yakarak destek veren sanatçıların eserleri Unutmamak Müzesi’nde daimi olarak sergilenecek. Müzeye eserlerini veren 35 sanatçıdan bazıları şöyle:
Adnan Çoker, Ara Güler, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Tomur Atagök, Komet, Utku Varlık, Meriç Hızal, Zahit Büyükişleyen, Balkan Naci İslimyeli, Mehmet Günyeli, Bedri Baykam, Seçkin Pirim...

Haberin Devamı

Geleceğe atılan İlk adımlar
Başkan Ünal, yeniledikleri Çetin Emeç Kreşi ile birlikte bu yıl hizmete giren Sıtkı Çiftçi Kreş ve Gündüz Çocuk Bakım Evi’nin, çocukların yetişmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Ünal, şöyle konuştu:
“Çalışan anne ve babaların en çok zorlandıkları konu, çocuklarına iyi eğitim veren ama aynı zamanda bütçelerine de uygun olan kreşlerin bulunamaması. Çalışma süreleri nedeniyle çocuklarının bakım ve eğitimine yetişemeyen Beşiktaşlı ailelerin, artık çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri iki kreş var.
Çetin Emeç Kreşi ile çocuklar hem güvenli bir ortamda eğitim alıyor hem de yaşıtlarıyla eğlenme ve sosyalleşme imkanı yakalıyor. Çetin Emeç Parkı’nın içinde bulunan kreş, çocukların doğal ortamda yetişmelerini sağlıyor.
Eskiden var olan sokak oyunlarıyla bugün tanışan apartman çocukları, Çetin Emeç Kreşi’yle hem çevrelerini hem de doğayı tanıyor. Dört sınıftan oluşan kreş toplam 100 çocuk kapasiteli.”

Psikolog gözetiminde
Beşiktaş Belediyesi tarafından bu yıl hizmete açılan Sıtkı Çiftçi Kreş ve Gündüz Çocuk Bakım Evi’nde de dört sınıf bulunduğunu kaydeden Ünal, “100 çocuğa okul öncesi eğitim vermeyi amaçlayan kreşte çocuklar geleceğe hazırlanıyor” dedi. Ünal, şunları söyledi:
“Kreşler, ailelerin çalışma saatleri olan 08:00-17:00 saatlerinde hizmette. Her sınıfta deneyimli öğretmenlerin bulunduğu kreşlerde çocukların gelişimini takip edecek psikolog, güvenlik görevlisi, hemşire ve aşçı yardımcısı da bulunuyor. Çocuklar gün içinde sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı olmak üzere üç öğünle besleniyor.”

Bugünün meraklıları yarının bİlİmadamları
Başkan Ünal, Çocuk Bilim Merkezi’nde çocukları bilimle buluşturduklarını söyledi. Ünal, “Çocuklar büyüdüklerinde farklı mesleklere yönelecek olsalar bile, bilimi hayatlarının her alanıyla bütünleştirebilmeli” dedi. Ünal, şöyle konuştu:
“Çocuk Bilim Merkezi’nde farklı ilgi alanlarına dönük olarak üç farklı atölye bulunuyor. Bu atölyeler fizik, kimya ve biyoloji atölyeleri. Atölyeler; hem çocukların ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak, hem de hayatın içinde her gün yüzlerce kez karşılaşılan şaşırtıcı olayları neden-sonuç ilişkisi içinde sorgulayarak öğrenmelerini sağlıyor. Bu yıl 6 bini aşkın öğrencinin Çocuk Bilim Merkezi’nden faydalanması hedefleniyor.”

Manto altındakİ mozaİkler gün ışığına çıkartılıyor
Başkan Ünal, bir zamanlar 4. Levent’i açık hava müzesine dönüştüren 6 büyük sanatçıya ait büyük ölçekli 21 duvar mozaiğini yeniden gün ışığına çıkardıklarını söyledi. Ünal, şu bilgileri verdi:
“Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Ferruh Başağa ve Ercüment Kalmık’a ait 20 eserin 7’si mantolama altında kalmış, 6’sının üzeri tabela ve reklam panolarıyla kapatılmış; 2 tanesi baca, sundurma, klima ve benzeri unsurlarla tahrip edilmiş. Nurullah Berk’in yaptığı mozaik ise vitrin açma amacıyla yıkılarak yok edilmiş. Sadece 4 eser iyi durumdaydı.”
Mozaikleri gün ışığına çıkarmak için proje başlattıklarını kaydeden Ünal, şunları söyledi:
“Mozaikler harita üzerine işaretlenerek durumları tespit edildi. Eski ve yeni fotoğrafları eklenerek hazırlanan dosya, mozaiklerin koruma altına alınması talebiyle İstanbul III Numaralı Koruma Bölge Kurulu’na gönderildi. Aralık 2012’de mozaikler koruma altına alındı. Kararın ardından Bedri Rahmi’nin iki, Eren Eyüboğlu ve Ferruh Başağa’nın birer eseri yeniden gün ışığına çıktı. Sabri Berkel’in mantolama altında kalan 6 mozaiği açıldı. Ercüment Kalmık’ın kamusal alandaki tek eseri yeniden algılanabilir hale getirildi. Ferruh Başağa’ya ait bir mozaik daha buldu. Böylece 4. Levent mozaiklerinin sayısı 21’i buldu.”