Ekonomi Yatırım ve ticarette işbirliğine ödül yağdı

Yatırım ve ticarette işbirliğine ödül yağdı

14.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Amerika arasındaki yatırım ve ticaret hacmini artırmaya katkı sağlayan şirketler ödüllendirildi. AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu, “28 milyar dolarlık ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştırma hedefine katkı vereceğiz” dedi.

Yatırım ve ticarette işbirliğine ödül yağdı

Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) tarafından verilen ‘I AmChamPion 2022 Ödülleri’ni kazananlar belli oldu. Türkiye - ABD ikili ticaret ve yatırımına katkı sağlayan şirketleri teşvik etmek üzere düzenlenen ödül programında bu yıl 9 ayrı kategori altında toplam 11 başlıkta ödül verildi.

Haberin Devamı

AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu, “Türkiye ekonomisine yıllık 60 milyar dolardan fazla yatırımı bulunan 120 ABD merkezli şirketi temsil eden derneğimiz, üyelerinin ticari faaliyetleri çerçevesinde 100 bin kişilik istihdam yaratıyor. Dernek, ABD’li yatırımcılarının Türkiye pazarı ile ilgili bilgi aldıkları güvenilir bir kuruluş olmanın yanı sıra ABD Büyükelçiliği’nin de ülkemizdeki güçlü partnerlerinden biri konumunda” dedi.

Yılın ilk 10 aylık döneminde 12 milyar doları ABD’den ithalat, 16 milyar doları ise ABD’ye ihracat olmak üzere ikili ticaret hacminin yüzde 28’lik bir artışla 28 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Turnaoğlu, “ABD şirketlerinin Türkiye’de ticari faaliyetlerini geliştirmeye ve iki ülke arasında karşılıklı olarak mutabık kalınan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Müşterek refaha katkı

Etkinliğe video mesaj ile katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine doğru ilerliyoruz. ABD markaları, Türkiye’yi, üretim, ihracat ve ticaret için merkez olarak konumlamalı. Türkiye markası da ABD pazarında bilinirliğini artırmalı” dedi. 

ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, Amerikan şirketlerinin Türkiye ekonomisine sundukları ekonomik katkıların yanı sıra önemli sosyal faydaları olduğunu da söyledi. Büyükelçi Flake, şöyle konuştu:

“Bu faydaların kamuoyuyla paylaşılması amacıyla İstanbul’da bulunmak benim için büyük bir ayrıcalık. Türkiye ile ABD arasında uzun zamandır süregelen ticari ilişkiler, iki ülke arasındaki ortaklığın en güçlü yönlerinden biri. Ticaret ve yatırım bağlarımız daha da güçlenerek ABD ile Türkiye’nin müşterek refah ve gelişimine yönelik çabaların devamını sağlıyor.”

Ödül alan şirketler

Türk şirketleri kategorisi

- Yılın Türk Şirketi Ödülü: Coca Cola İçecek A.Ş.

- Yılın Girişimcisi Ödülü: RS Research

- E - İhracat Ödülü: RubiBrands

Amerikan şirketleri kategorisi

- Türkiye’de ABD Yatırımı Ödülü: DowAksa

- Etki Yatırımı Ödülü: PepsiCo

- Bölgesel Merkez Ödülü: Ford Otosan

Haberin Devamı

- Sürdürülebilirlik İklim Eylemi: Coca-Cola

- Sürdürülebilir Kalkınma: Honeywell & TÜPRAŞ

- Çeşitlilik & Kapsayıcılık Ödülü: Procter & Gamble

- İnovasyon Ödülü: Borusan CAT

- Eğitime Katkı Ödülü: Mondelez International