Ekonomi ‘Yeni şehre’ gemi şeklinde oto AVM

‘Yeni şehre’ gemi şeklinde oto AVM

04.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu yakasının ilk otomobil AVM’si Oto World Asya bu yılın sonunda açılacak. 365 mağazada sıfır ve ikinci el binlerce araçla hizmet verecek olan AVM gemi şeklindeki tasarımıyla dikkat çekiyor

‘Yeni şehre’ gemi şeklinde oto AVM

Tamamlandığında Anadolu yakasının ilk oto AVM’si olacak olan Kurtköy’deki Oto World Asya’da inşaat hızla yükseliyor. Bu yılın sonunda teslim edilecek projede şimdiye kadar yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat yapıldı.
Oto World Asya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gedik, projenin inşaatını hızlı bir şekilde sürdürdüklerini belirterek, “Bu yılın sonunda projenin tamamını teslim edeceğiz. Mekanik inşaat başladı. Dış cepheleri giydirmeye başlıyoruz. İnşaat sorunsuz bir şekilde ilerliyor” dedi.
İnşaatın yükselmesiyle birlikte taleplerin arttığına işaret eden Gedik, “Hem galericiler hem de yatırımcılardan ilgi görüyoruz. Fransa’da yaşayan galericiler bile gelip buraya yatırım yaptı” diye konuştu.

Yüzde 40’ı satıldı
Ali Gedik, projedeki 365 bağımsız bölümün yüzde 40’ının satıldığını ve bunun iyi bir oran olduğunu belirterek, teslime yaklaştıkça ve burada ticaret başladıkça çok daha yüksek talep beklediklerini kaydetti. Gedik, metrekare fiyatlarının 2 bin 500 liradan satışa çıktığını hatırlatarak, “Şu andaki metrekare fiyatları 3 bin 750 liradan başlıyor. Mağazaların satış fiyatları 565 bin ile 3 milyon lira arasında değişiyor. Proje şimdiden yüzde 40-50 seviyelerinde prim yaptı” dedi.
Ali Gedik, yeni çıkan bir yasayla birlikte galericilerin şehrin içinde faaliyet gösteremeyeceğini belirterek, uygulamanın bu yılın sonundan itibaren başlayacağını ve kentin içindeki galericilerin taşınacağını söyledi. Gedik, bu sayede apartmanların altında iş yapmaya çalışan galericilerin Oto World gibi projelerde daha profesyonel bir şekilde hizmet vereceğini vurgulayarak, “Böyle bir uygulama olmasaydı bile biz Oto World Asya’nın bir çekim merkezi olacağını düşünüyoruz. AVM’yi açtıktan sonra herkes buraya taşınacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Arsa bulmak için 2008’den beri yer arıyorum’

Ali Gedik, otomobil AVM’si düşüncesinin çıkan yasadan çok daha önce aklında olduğunu belirterek, uzun yıllardır bu projesini gerçekleştirmek için yer baktığını söyledi. Anadolu yakasının ‘yeni şehri’ olarak belirlenen bu bölgenin en uygun yer olduğunu ifade eden Gedik, şunları söyledi:
“2008 yılında beri bu AVM’yi yapmak için yer aradım. Sonunda burada karar kıldık. Burası bittiğinde çekim merkezi olacak. Yasa çıkmasaydı bile galericilerin kendiliğinden buraya geleceğini düşünüyorum. Bu AVM ihtiyaçlara cevap veren yaşayan bir merkez olacak.”

Dev projeye komşu parselde yapılıyor
Ali Gedik, Oto World Asya’nın Yeni Şehir projesine komşu alanda yapıldığını belirterek, yeni yatırımlarla birlikte bölgenin hızla değerleneceğini söyledi. Son dönemlerde gayrimenkul fiyatlarının artığına işarete eden Gedik, “Şimdilik fiyatlar uygun ama sürekli artıyor. Yeni Şehir projesiyle bölge tırmanışa geçecek. 2006 yılında bu yoldan tek tük araba geçerdi. Şimdi yoğun bir aks oldu. Bu nedenle şimdi yatırım yapanlar oldukça kazançlı çıkacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bölgenin yeni simgesi olacak
Projenin cephe uzunluğunun yaklaşık 750 metre olduğunu dile getiren Ali Gedik, 25 dönümlük arsada yapılan Oto World’ün 365 bağımsız bölümden meydana geldiğini anlattı. Gedik, 5 katlı olarak planlanan Oto World Asya’nın 3 bin araca ev sahipliği yapabileceğini söyledi.
1000 araçlık otoparkla misafirlerine hizmet edecek AVM’nin sıfır ve ikinci el galerilere ev sahipliği yapacağını anlatan Gedik, projenin içinde yeme içme alanları, oto servisleri, ekspertiz firmaları, bankalar ve sigorta şirketlerinin olacağını söyledi.

‘Her ihtiyacı karşılayacak’
Ali Gedik, Evra Group ve Has Şirketler Grubu’nun birlikte yaptığı Oto World Asya’nın açılmasıyla birlikte çok büyük bir ihtiyacı karşılayacağına işaret ederek, araba almak isteyenlerin mutlaka uğrayacağı bir nokta haline geleceğini kaydetti. Normalde Anadolu yakasında araç bakanların en fazla 2-3 seçeneğe bakabileceğini belirten Gedik, şunları söyledi:
“90’lı yıllarda 2-3 AVM vardı. Ama şimdi 100’ü geçti. AVM’lerin içine girmeyen markaların yaşama şansı zor. Araba alacak bir kişi burada sabahtan akşama kadar ailesiyle vakit geçirebilir. İnternet sitesinden tüm araçları önceden inceleyebilir. 100’lerce seçeneğe bakıp karşılaştırma yapabilir.”

Haberin Devamı

İlk çeyrekte istihdamın lideri inşaat oldu

2014 yılının ilk çeyreğinde en çok işveren sektör inşaat oldu. İnsan kaynakları sitesi eleman.net’in araştırmasına göre, site üzerinden 58 bin 600 ilan yayınlandı. Söz konusu dönemde 24 bin kişi işe yerleşti. En çok ilan yayınlayan sektör inşaat, en çok başvuru alan sektör de eğitim oldu. En çok işe yerleştirme de yine inşaat sektöründe gerçekleşti. Yayınlanan iş ilanlarında yüzde 6.8 ile inşaat sektörü ilk sırada yer aldı. İnşaat sektörünü yüzde 6.3 ile gıda ve 5.6 ile bilişim sektörleri takip etti.
En çok başvuru yapılan sektör ise yüzde 7.3 ile eğitim sektörü oldu. Eğitim sektörünü yüzde 6.1 ile inşaat ve yüzde 6 ile bilişim sektörü takip etti. En çok işe yerleştirmenin yapıldığı sektör de yüzde 7 ile inşaat sektörü olarak dikkat çekti.

Haberin Devamı

Sektör ilanda başı çekiyor
Geçtiğimiz yılsonu yaşanan olağan durgunluğun ardından, 2014 yılının hareketli başladığını söyleyen eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, özellikle inşaat sektörünün ilan yayınlama oranlarıyla başı çektiğine işaret etti.
İnşaat sektöründeki hareketliliğe dikkat çeken Duyarlar, “İnşaat son yıllarda Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri. Sektör, Türkiye’deki siyasi dalgalanmalar, seçim süreci gibi etkenlerle kısa bir durgunluk dönemi yaşasa da hızla toparlandı. İnşaat sektöründeki büyüme istihdama da olumlu katkı sağlıyor” dedi.

Lego ofİs kİralayana sosyal tesİs ücretsİz

Satışların tamamlandığı Kartal’daki Lapis Han’da ticari alanlar için kiralamalar başladı. Teslimlerin başladığı proje özellikle medikal, bilişim, lojistik, denizcilik ve benzeri sektörlerden yoğun ilgi görüyor. Lapis Han’da, ofis kiraları 1.700 TL’den, mağaza kiraları 2 bin TL’den başlıyor.
Sahip olduğu sosyal olanaklar nedeniyle dikkat çeken ve kiralama sürecini hızlandıran Lapis Han’da çocuk oyun odası- etüt odaları, kapalı yüzme havuzu, fitnesscenter, sauna, buhar ve masaj odaları bulunuyor. Kiralama sürecine olumlu katkı sağlayan sosyal olanaklar, kiracılar tarafından ücretsiz kullanılabiliyor.
‘İlgiden memnunuz’
Kiralamaların devam ettiği Lapis Han’da hareketliliğe şahit olduklarını söyleyen Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, ilk projeleri olan Lapis Han’a gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Karayel, “Lapis Han çevresinde bulunan hastane, adalet sarayı ve havalimanı sayesinde birçok işkolu için ideal bir lokasyonda. Bu bağlamda farklı sektörlerle kiralamayla ilgili görüşüyoruz” diye konuştu.
Lapis Han’daki mağazalar için farklı sektörlerden talep aldıklarını belirten Karayel, “Ofis kullanıcıları ile kaliteli markaları buluşturmayı hedefliyoruz. Mağaza sayımız az olduğu için doğru firmalarla anlaşmaya varmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

26 mağaza bulunuyor
Toplam 6 bin 897 metrekare arazi üzerinde 32 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Lapis Han, 160 ofis ve 26 mağazadan meydana geliyor. Yaklaşık 3 bin metrekare sosyal donatı alanı bulunan Lapis Han’da alanları
57 ila 2 bin metrekare olan ve istendiği takdirde birleştirilebilen lego ofisler bulunuyor. Lapis Han’ın zemin katında cafe, restoran ve 1100 metrekare avlu yer alıyor.

Gayrimenkul projeleri çevreyle barışacak

Gayrimenkul danışmanlık firması Altensis, ilklere imza atıyor.
Markalı gayrimenkul projeleri ve kurumsal firmalara hizmet veren Altensis, Türkiye’yi ilk Leed sertifikalı renovasyon, ticari ofis ve mevcut bina projeleri, ilk Breeam post construction sertifikalı projesi, ilk Leed platin sertifikalı binası ile tanıştırdı.
Altensis kurucusu Serkan Emin, Türkiye’de yeşil bina sertifikası danışmanlığı konusunda kurulan ilk firma olarak pek çok proje ve bölgeyi ilk kez çevre dostu kriterlerle tanıştırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.
Türkiye’nin ilkleri sayılacak sertifikalara sahip projelerden örnekler veren Emin, “İlk Leed sertifikalı ticari ofis projesi Tekfen Levent binası, yüzde 34 enerji verimli bir bina. Adana’nın ve Türkiye’nin ilk Breeam Post-Construction sertifikalı binası Toyota Plaza Onatça, aynı zamanda ilk A sınıfı enerji kimlik belgesine sahip oldu” dedi.

Fikirtepe’de ön talep toplamaya başladı

Fikirtepe’nin kentsel dönüşüm projeleri arasında yer alan Brooklyn Park’ta lansman öncesi ön talep toplanmaya başladı.
Selimoğlu Group ve Pana Yapı ortaklığında hayata geçirilen projede, 10 Mayıs’a kadar avantajlı fiyatlardan yararlanılarak, ön talepte bulunulabilecek. Projenin lansmanı ise 14 Mayıs günü yapılacak.
Lansman öncesinde ön talepte bulunanlar sınırlı sayıda daire için 5.500 TL’den başlayan fiyatlarla daire sahibi olabilecek.

Esenyurt’taki inşaatın yüzde 40’ı tamamlandı

Esenyurt’ta yükselen ve yüzde 70’inin satışı gerçekleştirilen İstanbul Prestij Park’ın satışlarında sona yaklaşıldı. Son 300 dairenin yüzde 1 KDV avantajı ile satışa sunulduğu projenin yüzde 20’si yabancı yatırımcılara satıldı.
Kısa sürede yüzde 35 prim yapmasıyla dikkat çeken proje, Aralık 2014’te teslim edilecek. Projenin inşaatının da yüzde 40’ı tamamlandı.
Yüzde 20’si yabancılara satılan proje, 2 bin 392 konuttan oluşuyor. 26 bloktan oluşan projede, 1+1, 2+1, 3+1 tipinde daire seçenekleri bulunuyor.

Era Türkiye’den yeni danışmanlık akademisi

Türkiye pazarına girdiği günden itibaren başarılı bir büyüme grafiği çizen ERA Türkiye, sektöre bir ilki kazandırdı. Türkiye’nin ilk gayrimenkul danışmanlık akademisi, ‘ERA Gayrimenkul Akademisi ve Uygulama Ofisi’ sektöre profesyoneller kazandırmak üzere hayata geçirildi.
Akademi, ERA’ya özel metodolojiler doğrultusunda hazırlanan eğitim programları ile genç nesil gayrimenkul danışmanları yetiştirecek.
ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, sektöre örnek olacak bu hizmeti gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Boyadaki son trendler fuarda tanıtılacak

Filli Boya, 06-10 Mayıs tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek İstanbul Yapı Fuarı’na katılacak. 3. salonda yer alan 441 no’lu standında sektör temsilcileri ve ziyaretçileriyle bir araya gelecek olan Filli Boya fuarda, tasarımcı-trendsetter Ümit Ünal ve tasarımcı-art direktör Derin Sarıyer ile birlikte hayata geçirdiği ‘2015-2016 Renk Eğilimleri’ projesini tanıtacak.
Filli Boya, 2015 – 2016 yıllarına ait renk ve trend eğilimlerini de stantta ziyaretçilerin beğenisine sunacak.