Ekonomi Zamda değil hizmet kollarında mutabakat

Zamda değil hizmet kollarında mutabakat

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memurların zam oranlarında uzlaşamazken, 11 hizmet kolunda anlaşma sağlandı. Buna göre, sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri artırılacak, icap nöbet ücreti verilebilmesi için çalışma yapılacak.

Zamda değil hizmet kollarında mutabakat

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve yetkili sendikaların genel başkanları 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda önceki akşam bir görüşme gerçekleştirdi. Dün sabaha karşı tamamlanan görüşmeler sonrası Yalçın, yaptığı açıklamada, memur zammı için uzlaşmaya varılmadığını ve Hakem Kurulu’na gidileceğini söyledi. Görüşmede 11 hizmet kolunda mutabık kalındığını belirten Yalçın, “Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi, 11 hizmet kolunda da mutabakatla toplu sözleşme sağlandı. 11 hizmet kolunda 128 adet yeni ve revize, ilave kazanımların oluştuğu madde var. 291 toplum hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası. Genele ilişkin üzerinde uzlaştığımız ama oransal anlamda uzlaşamadığımız için hakeme gidecek hükümler var” dedi.

Haberin Devamı

Çalışanları enflasyona ezdirmediklerini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, “Kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imzalarımızı attık. Tüm kamu görevlilerimize hayırlı olsun. Memur emeklilerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum. Allah utandırmasın. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik” diye konuştu.

NÖBET ÜCRETİ ARTACAK

Sağlık-Sen’in sağlık çalışanları adına elde ettiği kazanımlar bazı şöyle:

- Nöbet ücretleri artırıldı.

- Sağlık Bakanlığı, üniversite hastaneleri ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nda görev yapanların ek ödeme tavan oranları artırıldı.

- Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının taban ödemeleri artırıldı.

- Aile sağlığı çalışanlarına muayene sayısına göre ödenen teşvik ek ödemeleri artırıldı.

Haberin Devamı

Diyanet-Sen’in kazanımları özetle şöyle oldu:

- Sözleşmeli imam hatip ve müezzin kayyımların ek ödeme oranlarında 5 puan artış sağlandı.

- Kariyer basamaklarında yer alan “baş” ve “uzman” unvanlı kadrolarda görev yapan tüm personelin din hizmetleri tazminatı artırıldı. Murakıpların din hizmetleri tazminatı ise yüzde 50 artırıldı.

- Vaizlerin din hizmeti tazminatı artırıldı. Tüm unvanlardaki vaizlerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde fiili olarak çalıştıkları günler için fazla çalışma ücretleri yüzde 100 artarak iki katına çıktı.

- Ramazan ayı fazla çalışma ücreti yüzde 100 artırıldı.

- Yaz Kur’an Kurslarında ek ders ücreti alınabilecek ders saati süresi 15’ten 20 saate çıkarıldı.