Gayrimenkul Haberleri Demirözü Barajı Tamamlandı, Gün Sayıyor!

Demirözü Barajı Tamamlandı, Gün Sayıyor!

Son Güncellenme:

Bayburt'ta temeli 1996 yılında atılan ve yeterli ödenek olmadığı gerekçesiyle bitirilemeyen Demirözü Barajı, 15 yılın ardından bölgeye hizmet vereceği günü beklemeye başladı.

Demirözü Barajı Tamamlandı, Gün Sayıyor

DSİ 22. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından temeli atılan barajın, hizmete girmesinin bölgede tarımsal kalkınmanın alt yapısı için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çıtır, 2011 yılı sonunda barajda su tutmaya başlayacaklarını, barajın, sulama ihalesine çıkma aşamasında olduğunu kaydederek, ''Devlet Su İşleri tarafından Lori Çayı üzerinde tarımsal sulama amaçlı olarak inşa edilen Demirözü Barajı tamamlandığında, halen sulanamayan 11 bin 339 hektar tarım arazisi modern borulu sistemle suya kavuşacak'' dedi.

Sulanabilir tarım alt yapısı için, bölgede büyük öneme sahip Demirözü Barajı içerisinde kalacak 694 hektar araziden bugüne kadar 498 hektarının kamulaştırıldığını vurgulayan Çıtır, şöyle devam etti:

''Baraj kil çekirdekli kaya ufağı dolgu tipinde inşa ediliyor. Temelden yüksekliği 42,5 metre olan baraj, 61,8 milyon metreküp su depolayacak. Demirözü Barajı'nda gerek baraj alanı yapısı, gerek ekonomisi ve zamandan tasarruf da düşünülerek 'slurry-trench' uygulamasına geçildi. Yani tercih edilen bu yeni sistem ile kazı-dolgu ve su boşaltmadan 2010 yılı birim fiyatları ile 52 milyon 800 bin lira tasarruf sağlandı. Baraj yapımı tamamlandığında maliyeti günümüz birim fiyatları ile 250 milyon lira olacak. Bugüne kadar ise 210 milyon lira harcama yapıldı.''

Baraj inşaat alanındaki fiziki gerçekleşme oranının yüzde 85 olduğunu kaydeden Çıtır, barajın bitirilebilmesi için 190 işçinin gece ve gündüz sistemine göre sürekli olarak çalıştığını sözlerine ekledi.

Baraj yapımını gerçekleştiren firma yetkilileri ise, 2009 yılında ödenek gelmesiyle birlikte çalışmaların yeniden hız kazandığını, 2010 yılında başlanan baraj gövde dolgusuna 2011 yılında da devam edildiğini ve barajın 2012 yılında tamamen bitirileceğini kaydetti.

-''ÜRÜN ÇEŞİDİ ÇOĞALACAK''-

Demirözü Belediye Başkanı Selami Ersen, barajın faaliyete geçmesiyle birlikte sulamanın da artış göstereceğini, böylelikle ürün çeşidinin sağlanacağını vurguladı.

Buğday ve arpanın yanı sıra mısır ve şeker pancarı gibi yem bitkilerinin üretime kazandırılacağını ifade eden Ersen, ''Bunun yanı sıra yonca ve korunga alanları artacak. Yörede sebzecilik ve meyvecilik gelişecek. Üründe verimliliğin en az yüzde 40 oranında yükselmesini bekliyoruz'' dedi.

Yörede tarıma müsait alanların geniş olduğunu, ancak sulama problemlerinin sorun oluşturduğunu aktaran Ersen, şöyle devam etti:

''Barajın hizmete geçmesiyle birlikte ürün deseni çok çeşitlenecek. Örneğin, üretici ay çiçeği ekme şansını elde edecek. Tabi ki üretim arttıkça kişi başına gelir de artacaktır. Barajın tamamlanması ile zaman içerisinde barajda kafes balıkçılığı yapılmaya başlanacak. Bu da barajın yöreye bir katkısı olacak.''