Home Bej ve mavi tonlar vazgeçilmez oldu

Bej ve mavi tonlar vazgeçilmez oldu

30.08.2021 - 12:27 | Son Güncellenme:

Artan boya badana talebinin arkasında bu sefer temizlik ihtiyacından çok dekorasyon ilgisi var. Bir kesim açık renklerden vazgeçmezken, diğer bir kesim ise oldukça cesur renkler deniyor. Hatta her duvar ayrı renklerle tasarlanıyor.

Bej ve mavi tonlar vazgeçilmez oldu

DUYGU ERDOĞAN

Haberin Devamı

Ev içinde tasarım detayları pandemi döneminde sık sık değişti. Bazen mobilyalara, bazen aksesuarlara odaklandık. Ama hemen hemen her evde dekorasyonda ‘duvar boyaları’ hiç olmadığı kadar trend oldu. Evlere özelliğini sağlayan, daha rafine hale getiren, huzur veren renkler girdi. Hatta bizler de tıpkı Avrupa ve Amerika genelinde olduğu gibi kendi evimizi kendimiz boyadık! Bu açıdan bakıldığında renk seçimlerinde de tamamen özgür olduk. En çok tercih edilen renkler, tüm dekorasyona uyum sağlaması için beyaz, krem ve bej tonlarından tercih edildi. Ancak renkte cesur olanların da sayısı oldukça fazla; sarı ve tonları, mavi ve tonları ile gri de yine öne çıktı. Gelin birlikte bölge bölge, ev ev gezelim; renk tercihlerine yakından bakalım.

Haberin Devamı

Salda Kumu ve Adriyatik

Çok geniş bir renk yelpazesi içinden duvar rengi seçmek hiç de kolay değil. Hem kendinizi iyi hissettirecek, hem de evinize uyum sağlayacak o rengi bulmak için karşınızda pek çok seçenek olacak. DYO Genel Müdürü Mutlu Uysal, bu yıl iç cephe boyalarında en çok tercih edilen yeni renkleri arasında Türkiye’nin cennet köşelerinden Salda Gölü’ndeki kumlardan esinlenilen Salda Kumu, meditasyon etkisiyle yaşam alanına dinginlik sağlayan Deniz Atı, ‘bir tül kadar hafif olan’ Tülden ve İtalyan esintilerinin yansıması Adriyatik’in yer aldığını söyledi.

Temel kriter: Mobilya

Ev dekorasyonunun önemli bir adımı olan duvar renkleri tercihi genellikle açık tonlardan yana kullanılıyor. Pandeminin etkisiyle artan sağlık ve hijyen motivasyonu özellikle antibakteriyel boyalara olan talebin yükselmesini de sağladı. Su bazlı, kokusuz, çevre dostu, antibakteriyel, küf-mantar oluşumunu önleyen boyalar oldukça revaçta. Akçalı Boya CEO’su M. Akın Akçalı, aynı zamanda tıpkı Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de bu dönemde insanların kendi evlerini kendilerinin boyamayı tercih ettiklerini dile getirdi. Akçalı’ya göre öne çıkan renkler ise şöyle: “Türkiye’de renk tercihleri ağırlıklı olarak pastel tonlar ve kırık beyaz yönündedir. Ancak son dönemde gri ve toprak tonlarına ilginin arttığını söyleyebilirim. Evlerde odaların rengi belirlenirken temel kriter mobilyalar olarak görülüyor. Fakat en önemli faktör evin aldığı ışık ve odanın yapısıdır. Gün boyunca evin aldığı ışık göz önünde bulundurularak renkler tercih edilmeli. Duvarlarda birbirini tamamlayacak farklı renkler veya tonlar kullanılabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rengimiz belli!

‘Yaşam alanını daha konforlu hale getirme isteği arttı’ diyen Polisan Kansai Boya Genel Müdürü Cemal Drahor, iç ve dış cephede son dönemde göz yormayan, sakinlik hissi veren renklerin daha çok tercih edildiğini söyledi. 2020 yılında Türkiye’nin renk haritasını çıkardıklarını hatırlatan Drahor, buna göre bölgesel olarak şu örnekleri verdi: “6 bine yakın satış noktamızdan elde ettiğimiz verilerle oluşturduğumuz haritaya göre, iç cephede ülkemiz genelinde en çok tercih edilen rengimiz ‘Kumsal Beji’, dış cephede de ‘Bahama Beyazı’… Araştırmamız Marmara Bölgesi ile Adana, Bursa, İzmir, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İzmit ve Trabzon illerinin ilk renk tercihinin “Kumsal Beji” olduğunu gösterdi. Trakya Bölgesi ile Samsun, Antalya ve Ankara illeri en çok “Dingin Gri” tonlarını seviyor. Konya “Açık Fildişi” rengini seçerken, Kayseri’de “Sakız Beyazı” öne çıkıyor. En çok tercih edilen diğer renkler ise, “Sahra Beji”, “Sade Bej”, “Marjinal Gri”, “Masum Beyaz”, “Karizmatik Krem” ve “Şampanya”.

Haberin Devamı

Yazlıklara akın var

Boyadaki bu talep artışı sadece büyükşehirlerle sınırlı kalmadı. Son iki yıldır artan yazlık talebi, yazlık evlerde tadilat işleri ve bu evlerde daha uzun süre geçirmek isteyenlerin ilgisiyle bu bölgelere de boyan taşındı. Büyükşehirlerden daha küçük yazlık ilçelere taşınmanın artması, aynı zamanda uzaktan çalışanların taşındıkları bu yazlık evlerde kendilerine ait bir çalışma ortamı yaratmak istemesi de boya ve inşaat malzemesi taleplerine artış olarak yansıdı. Tüm kışı yazlıklarında geçirenler, iç cephe, dış cephe ve ahşap boya ihtiyaçlarını daha erken tedarik ettiler. Kışın yazlıklarda geçirilmesi rutubetten deforme olmuş yüzeylerin bakımı, çatı izolasyonu ve ısı yalıtımını da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Yazlıkların iç cephelerinde kullanılan renkler ağırlıklı olarak beyaz, kırık beyaz tonları ile gri ve toprak tonları olarak seyrederken, dış cephelerde güneş ışınlarını yansıtarak klimatik bir etki oluşturması nedeniyle beyaz ve tonları tercih ediliyor.

Hobiye boya yetiştirdik

Bu dönemde ev ve işyerlerini boyatmayı, hijyen ve temizlik olarak gören tüketicilerin tercihleri küfe dirençli, antibakteriyel gibi özellikli ürünlerden yana da gerçekleşti. Bir diğer talep artışı yaşayan boya çeşidi ise “kendin yap” trendi yükselişe geçti. Pandemi öncesine kıyasla talep artışı yaşanan hobi boyalarına ciddi şekilde yönelim oldu.