Home Boğaz’ın incilerine rekor talep

Boğaz’ın incilerine rekor talep

31.08.2021 - 12:24 | Son Güncellenme:

Koronavirüs pandemisinin etkileri tüm sektörlerde çeşitli şekillerde kendini hissettirirken, Boğaz’ın incisi yalılara olan talepte rekor düzeye erişilmesini sağladı.

Boğaz’ın incilerine rekor talep

Dünyada eşi olmayan yalılar, bu özgünlüğü ile Boğaz’a adeta birer inci gibi sıralanıyor. Her dönemde gördükleri ilgi, sık sık gündemde yer ediniyor. Yalı piyasasında yaşanan hareket, elbette bu süreçte desteğini pandemiden aldı. Müstakil yaşamını lüks bir tercih ile sağlamak isteyenler, piyasada sabırla bekledi. Her alım fırsatının değerlendirildiği yalı piyasasında güçlü bir yabancı takibi de olsa, satışlarda yerli alıcıların ağırlığı devam ediyor.

Haberin Devamı

Genellikle bu alanda öncelikli olarak yerli alıcıya satış yapılması konusunda da bir tercih var. Piyasadaki hareketliliği değerlendiren, özellikle yalı satışında uzmanlaşan Ayıkcan Emlak Gayrimenkul Danışmanı Uğur Ayhan, “Son dönemde yalı piyasasında - özellikle pandemi ve kapanma döneminde - bir hareketlilik yaşandı. Bu bağlamda Boğaz’a cepheli mülk grubu olan yalılar ve yalı dairelerine ilgi arttı. Yasakların, salgının insanları daha çok hava alabilecek, bahçesini balkonunu kullanabilecek mülklere yönlendirdiğini gözlemlerken; bu süreçte satılan yalıların sayısının da yalı dairelerini de işin içine katacak olursak 30’a yaklaştığını görüyoruz. Bu da son 10 senede satılan bu mülk grubundaki gayrimenkullerin toplamına yakın bir rekor düzey anlamına geliyor” diyor.

Haberin Devamı

Tarihi eser niteliğinde

Boğaz’da Asya ve Avrupa olmak üzere 630 civarında yalı bulunuyor. Yalı fiyatlarının 60 milyon liradan başlayarak 800 milyon liraya kadar değişiklik gösterdiği belirtiliyor. Bu anlamda tarihi eser niteliğinde yalılar özellikle öne çıkıyor. Birinci ve ikinci derece eski eser olarak Anadolu yakasında toplam 193 adet, Avrupa yakasında 173 adet yalı bulunuyor.

Onarımlar takipte

Yalıların tamirat veya dekorasyon kararı alındığında Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden gerek restorasyon, gerek basit onarım izinleri alınarak işlem yapılabiliyor. Birinci derece tarihi eser olarak kayıtlı olanlarda iç ve dış cephede hiçbir değişiklik yapılamıyor. Boğaziçi İmar’daki kayıtları ne ise, buna göre aynı şekilde korunuyor. Ufak tadilatlar devamlı izin alınarak yapılabiliyor. İkinci derece ise içinde tadilat yapmak isteyenler, dış cepheyi aynı koruyup iç mekanlarda yine gerekli izinlerle işlem yapılabiliyor. Her işlem tek tek takip ediliyor.