Püf Noktaları Fırtına sırasında elektrikli aletlerin fişini çekmeli misiniz?

Fırtına sırasında elektrikli aletlerin fişini çekmeli misiniz?

08.07.2021 - 15:55 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmayla birlikte mevsimsel aşırılıklar da arttı. Artık rüzgarlar ve yağmurlar daha şiddetli oluyor. Peki, bir fırtına çıktığı zaman kendinizi ve evinizi korumak için elektrikli ev aletlerini kapatmalı mısınız?

Fırtına sırasında elektrikli aletlerin fişini çekmeli misiniz

 

Yaz aylarıyla birlikte bazı bölgelerimizde fırtınaların da sayısı artmaya başladı. Ona eşlik eden şiddetli yağmurların neden olduğu hasara karşı evlerimizi koruma konusunda hepimiz tecrübe kazandık. Ancak nadir de olsa yıldırım düşme tehlikesi de var. Bu ihtimale karşı elektrikli aletlerle ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Elektrikli aletlerinizin fişini çekmelisiniz. Bunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak yıldırım elektrik hatlarına çarpabilir ve evinizi etkileyebilir. Elektrik daha sonra devreden geçer ve bu süreçte bir dalgalanma yaratır. Elektrikli ev aletleriniz evinizin her yerinde etkilenebilir. Modeminiz, buzdolabı, mikrodalga fırın... Fırtına durumunda bunları kapatmaktan çok, hepsini fişten çekmek tercih edilir.

Evdeyseniz, yiyecek israfını önlemek için önceden dondurucunuzun içeriğini kontrol ederek gücü tamamen kapatabilirsiniz. Ancak ekipmanınızı olabildiğince korumak için evinizin çatısına paratoner veya elektrik sayacınıza parafudr taktırabilirsiniz. Cihazlarınız, yıldırım düştüğü anda ciddi şekilde hasar görebilir.

Haberin Devamı

Elektrik sistemlerini aşırı gerilime karşı kullanılan parafudrlar elektriksel normal durumda aktif değildirler. Sisteme paralel şekilde bağlanırlar. Bu koruma elemanları yıldırım gibi ani gerilim darbeleri esnasında devreye girerler.

Paratonerler ise çatıya kurulurlar. Yıldırımla biriken elektrik yükünü toprağa iletirler. 19. yüzyılda icat edilen paratonerlerin radyoaktif olanları ise çevreye zararlı oldukları gerekçesiyle yasaklandı. Evinize montajı için mutlaka bir elektrik mühendisinden yardım almalısınız.