Gündem 2017 Kurbanlık fiyatları belirlendi!

2017 Kurbanlık fiyatları belirlendi!

23.08.2017 - 14:22 | Son Güncellenme:

Müslümanlar için büyük önem taşıyan Kurban Bayramı ve kurbanlıklar hakkında insanların kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesinde faydalı olacak bilgileri Türkiye Diyanet Vakfı açıkladı. Her sene kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktalar, kurban kesmenin önemi derken maneviyatın yanında bir de maddi kısmı olduğunu göz önüne alırsak kurbanlık fiyatlarında artış olduğu söz konusu. Her sene artış gösteren kurbanlık fiyatları 2017'de nasıl bir denge tutturdu? Gerekli açıklamaları Diyanet İşleri Vakfı yaptı..

2017 Kurbanlık fiyatları belirlendi

Kurban Bayramı'nın gelmesine çok az bir süre varken kurbanlarını almamış olanlar için önemli bir uyarı geldi. Kesinliği olmayan konuları düzeltmek ve düzenlemek amacıyla da Türkiye Diyanet Vakfı konuya açıklık getirdi. İşte 2017 kurbanlık fiyatları için bilgiler...

Haberin Devamı

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala merak edilen sorulardan biri cevabını buldu. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Kurban Bayramı öncesi milyonlarca müslümanın merakla beklediği kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun yaptığı açıklamada, Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL, yurt dışında da 600 TL olarak belirlediklerini belirtti.

2016 yılında 690 lira olan yurt içi kesim bedeli bu yıl 160 TL zamlanarak 850 liraya, yurt dışı kesim bedeli ise 500 liradan 600 liraya yükseldi. Açıklanan bu fiyatlar sonucunda kurbanlık fiyatlarında 2012 yılından bu yana yaşanan en büyük artış meydana geldi.

Haberin Devamı

Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL, yurt dışında da 600 TL olarak belirlediklerini vurgulayan Tutkun, “Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr ve bagis.diyanetvakfi.org.tr adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir” diye konuştu.

Vatandaşların 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezini arayarak kurban bağışı hakkında detaylı bilgi alabileceklerini ifade eden Tutkun, “Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabilirler” ifadesini kullandı.

KREDİ KARTIYLA KURBANLIK ALINIR MI?

İslam dininde sık uygulanan kurban kanının alına sürülmesi gibi bir adet bulunmadığına dikkat çekilerek, şu uyarılarda bulunuldu:

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, ergen , dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan bir müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak , faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir. Kurban, ‘Allah´a yakınlaşma' niyeti ile yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesi ile gerçekleşir Mülkiyet, hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yolu ile de gerçekleşebilir. Esasen vadeli satış caizdir. Taksit ise, borcun ödenmesinin belirli birkaç zamana vadeli olarak geciktirilmesidir. Buna göre taksitlendirme yolu ile satın alınan bir mal, alıcının mülkiyetine geçtiğine göre, bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur.”

Haberin Devamı

“Kesilen kurbanın kanından alna sürülmesi dinimizde var mıdır?” sorusuna verilen yanıtta, “Kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir” denildi.

Haberin Devamı

18 TL'den başlayacak

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (TÜKETBİR) Bülent Tunç şu an için tedarik konusunda herhangi bir problemin olmadığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl satışa sunulan canlı havyanın kilo başı fiyatında bu yıl önemli değişiklikler yaşanmadığının altı çizildi. Önceki sene 17,5-18 TL olarak belirlenen kilo başı fiyatın bu yıl da 18 TL’den başlaması bekleniyor. Faiş fiyat sunan satıcılara fırsatçılık yapılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Tunç, tüketicilerin de dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kurumlarda yapılan kurbanlık bağış fiyatları ile ilgili açıklamalar ise şöyle;

LÖSEV: 860 TL

Kızılay: Yurt içi 735 Yurt dışı 500 TL

Mehmetçik Vakfı: 890 TL (Kesim CD’si hizmeti mevcut)

Türkiye Diyanet Vakfı: Yurt içi: 850 TL Yurt dışı: 600 TL

İnsani Yardım Vakfı: (İHH) 620 TL

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ

Kurban sözlük anlamı olarak yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan anlamındadır. Dini bir terim olarak ise ‘’ibadet maksadıyla belirli vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulen boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan’’ anlamına gelir. Kurban kesenler tarafından Allah’ın emirlerine boyun eğilir ve kulluk bilincinin korunduğu canlı olarak ortaya konur. Kurban, mali bir ibadettir. Ferdi olarak ve toplumsal olarak birçok açıdan fayda sağlar.

KURBAN KESECEK OLANLARIN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR

Kurban kesecek kişilerin gerekli şartları taşıması gereklidir. Bu şartlara, kurbanın vücub şartları denir. Bu şartlar şunlardır;
1 – Müslüman olmak
2 – Buluğa ermiş olmak ve akıllı olmak
3 – Yolcu durumunda olmamak
4 – Belli bir seviyede mali gücü olmak

Hanefilerden Ebu Hanife ve Ebu Yusuf ile Maliki, Hanbeli mezheplerine göre kurban ile yükümlü sayılabilmek için akıl ve buluğ şartı olmayıp gerekli mali güce sahip küçük çocuklar ve akıl hastaları için kanuni temsilcilerince kurban kesilmesi gereklidir. Bu fakihler, kurbanın mali ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların haklarının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşturlar.

KURBAN BAYRAMI TATİL TAKVİMİ

Kurban Bayramı tatili 10 güne çıkarıldı. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre, Kurban Bayramı arefe günü yani 31 Ağustos Perşembe tam gün tatil edildi. 28 Ağustos Pazartesi ve 29 Ağustos Salı günleri de tam gün tatil ilan edildi. 26 Ağustos’ta başlayacak olan Kurban Bayramı tatili 4 Eylül Pazartesi günü bitecek.

26 Ağustos Cumartesi – Hafta sonu tatili
27 Ağustos 2017 Pazar – Hafta sonu tatili
28 Ağustos 2017 Pazartesi günü (Birleştirildi)
29 Ağustos 2017 Salı günü (Birleştirildi)
30 Ağustos 2017 Çarşamba – Zafer Bayramı / Resmi tatil
31 Ağustos 2017 Perşembe – Kurban Bayramı arefesi (Birleştirildi)
Kurban Bayramı 1. Günü - 1 Eylül 2017 Cuma
Kurban Bayramı 2. Günü - 2 Eylül 2017 Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Günü - 3 Eylül 2017 Pazar
Kurban Bayramı 4. Günü - 4 Eylül 2017 Pazartesi