Gündem 36. hafta gebelikte anne ve bebekteki değişimler

36. hafta gebelikte anne ve bebekteki değişimler

30.04.2018 - 12:43 | Son Güncellenme:

36. haftada bebeğin doğumuna dört haftalık bir süre kalmıştır. Anne adayı daha önce sezaryen doğum yapmış ise doğumun gerçekleşmesi 37. ve 42. hafta aralığında olacağından hazırlıklarını tamamlaması iyi olacaktır.

36. hafta gebelikte anne ve bebekteki değişimler

Bebeğin kilosu bu haftada yaklaşık olarak 2500-2600 gramdır, boyu ise 47-48 cm uzunluğundadır. Anne adayının psikolojik durumunun moralinin iyi olması bebeği de yakından ilgilendiren bir durumdur. Doğum yaklaştıkça anne adayları endişeli ve daha çok tedirgin olmaktadır.

Haberin Devamı

36. hafta gebelikte anne

36. haftada anne adayının mide sorunları ve uykusuz kaldığı geceler devam etmekte olup, geceleri uykusuz kalan anne yorgun ve bitkin durumdadır. 36. haftada bebeğin ağırlığı ve büyüklüğünden dolayı annenin hareket kabiliyeti giderek azalmakta, eğilme ve kalkmalarda, çok fazla zorlanmaktadır. Doğumun yaklaşması nedeniyle anne adayında fazlaca endişe ve merak hâkim olmaktadır. Bu dönemde anne adaylarında depresyona girme ihtimali de yüksektir. Annenin sık sık idrara çıkmaya başlaması, bebeğin ağırlığının baskısından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle idrar yolları enfeksiyonu riski daha fazladır. Anne adayı düzenli egzersizler ve yürüyüşler yaparak daha rahat ve stressiz bir gebelik geçirebilir. Anne adayındaki kasılmaların giderek sıklaştığı bu dönemde doğuma hazırlık yapıldığının işaretidir.

Haberin Devamı

36. hafta gebelikte bebek

Bu haftada bebeğin beyin gelişimini devam ettirmektedir, bebeğin el, kol, bacak hareketleri hissedilir derecede artmıştır. Bebeğin boy ve kilosu giderek arttığından, anne karnında hareket alanı daralmaya başlamıştır. Bebek artık doğuma hazır denecek bir olgunluğa erişmiştir. Anne karnındaki hareketleri artmış ve tekmeler daha bir artış kazanmıştır.

36. hafta gebelikte beslenme

36. haftada anne adayı, birçok sorunla karşılaştığı için beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Anne adayının, kabızlık ve gaz sorunlarına karşı lif kaynaklı gıda ve içecekler ile bol bol su tüketmesi gerekmektedir. Az yemek ve sık öğünler olarak bir plan dâhilinde beslenmeniz, anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Annenin güneşli havalarda yürüyüş yaparak D vitamini alması bebek sağlığı açısından önemlidir. Acil durumlar için doğum çantanızı hazırlamanız erken doğuma karşı alınması gereken tedbirlerdendir.