Gündem 4 saatte bisiklet sürmeyi öğren!

4 saatte bisiklet sürmeyi öğren!

05.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbullular İBB’nin Bisiklet Okulu’nda 4 saatlik ücretsiz eğitimle bisiklet sürmeyi öğreniyor. 2021 yılından itibaren 10 binden fazla kişiye bisiklet sürmeyi öğreten okula bu yıl başvuranların yüzde 70’inden fazlası kadınlardan oluşuyor.

4 saatte bisiklet sürmeyi öğren

GÜLDEN GELBAL/İSTANBUL- İBB’nin açtığı Bisiklet Okulu’na katılan İstanbullular 4 saatlik eğitimle pedal çeviriyor. Ücretsiz olarak verilen eğitimlerine katılanların yüzde 70’inden fazlası kadın kursiyerlerden oluşuyor. İBB personeli tarafından verilen ücretiz eğitimler, Maltepe Orhangazi Şehir Parkı ve Yenikapı Bisiklet Evi’nde yer alan “İsbike Bisiklet Okulu”nda başladı. Eğitimlere 7-12 yaş arası çocuklar, 12-16 yaş arası gençler ve 18-70 yaş arası yetişkinler katılabiliyor. 2021 yılından itibaren 10 binden fazla kişiye ücretsiz bisiklet kullanmayı öğreten okul, bu yıl da her yaş grubundan binlerce kişiye eğitim vermeyi hedefliyor. Bisiklet eğitimi almak isteyenlerin, https://bisikletokulu.isbike.istanbul/ adresine başvurması gerekiyor. Randevu oluşturdukları tarihte teorik ve uygulamalı olmak üzere dört saat süren eğitimin ardından katılım sertifikalarını alarak bisiklet sürmeye başlıyor.

Haberin Devamı

Orhun: Talep çok fazla

Bisiklet Okulu’nu iki yıl önce hizmete açtıklarını söyleyen İSPARK Genel Müdürü Hakan Orhun, “Vatandaşlar ile yaptığımız görüşmelerde İstanbul’da önemli bir kesmin bisiklet sürmeyi bilmediğini gördük. Denemek için başlanılan süreç, çok başarılı oldu. Katılımcılarımızın yüzde 70’inden fazlası da kadın. Hayatında hiç bisikletle buluşmamış kişiler, bisiklet sürmeyi öğretiyoruz. İlk sene 10 binden fazla kullanıcı oldu. Bu yıl bunu ikiye katlamak istiyoruz. Buna da hep devam edeceğiz. Bu yaz için kiralanan bisiklet sayısını birkaç kat artırmayı planlıyoruz. Talep çok fazla. ‘Bisiklet bulamıyorum’ diyen çok kişi var. Elektrikli bisikletler İstanbul’a gelecek. Bu sene bu bisikletleri devreye alacağız. Önümüzdeki sene bunun içinde farklı bir eğitim düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kızımla birlikte süreceğim’

Dört saatlik eğitimden sonra bisiklet sürmeyi öğrenen Suzan Demirdöğen, “Hayatımda hiç bisiklet kullanmadım. Kullanmaktan çok korkuyordum. Ama bir gayret geldim. En azından o korkumu yendim. Artık kullanabiliyorum. Kızımla çıkıp artık bisiklet kullanabilirim. Çok mutluyum. Yazlıkta da kullanabileceğim” dedi.

‘Öğrenmeye fırsatım olmamıştı’

Ayşe Erdoğdu da ilk defa bisiklet kullananlardan. Hayatında ilk defa bisiklete dokunduğunu söyleyen Erdoğdu, “Daha önce öğrenmek için hiç fırsatım olmadı. Çalışma hayatı, hayat koşulları derken bugüne kısmetmiş. Çocuklarım Hollanda’ya yerleşti. Orada bisiklet kullanılıyor. ‘Burada süreceksin’ dediler. Kayıt olduk. Dört saatte sürebileceğimize inanmamıştık ama şimdi kullanabiliyoruz. Dört saatte bu işi çözdük” diye konuştu.

Okulda öğren, QR kodla kirala, İstanbul’u turla

İSPARK, İstanbullulara ve İsbike Bisiklet Okulu’nda yeni bisiklet kullanmaya başlayanlara İstanbul’un birçok noktasında bulunan yüzlerce akıllı bisikletiyle büyük avantaj sunuyor. İsbike Bisiklet Okulu’nda bisiklet kullanmayı öğrenenler, İsbike mobil uygulamasında bulunan QR kodu okutarak bisiklet kiralayabiliyor. Akıllı bisikletler Google Play-App Store’da bulunan İsbike cep uygulaması indirilerek ve QR kod yöntemiyle kolayca kiralanabilmekte.