Gündem 75 kişilik MKYK’ya 49 yeni isim girdi

75 kişilik MKYK’ya 49 yeni isim girdi

08.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Erdoğan’ın yeniden genel başkan seçildiği kongrede asıl heyecan, MKYK üyelikleri için yaşandı. MKYK’nın yüzde 65’i değişti, listeye 49 yeni isim girdi, 26 kişi de yerini korudu. Birçok eski bakan MKYK’da yer alırken, Binali Yıldırım ve Nurettin Canikli gibi AK Parti’nin ağır toplarının listede yer almaması dikkat çekti.

75 kişilik MKYK’ya 49 yeni isim girdi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara -  - AK Parti’nin 22 yıllık tarihinde 4. kez “olağanüstü” gerçekleştirilen kongrede, Genel Başkan seçiminin yanı sıra, MKYK, Merkez Disiplin Kurulu, Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu ve Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nun asil ve yedek üyeleri belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığın tek adayı olduğu AK Parti kongresinde asıl heyecan, partinin kongreden sonraki en yüksek karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelikleri için yaşandı. 75 kişilik MKYK asil listesine 49 yeni isim girdi, değişim oranının yüzde 65’i bulduğu MKYK’da, sadece 26 isim yerini korudu. Kongreye MYK üyesi sıfatıyla giren 18 isimden Genel Başkanvekili Efkan Ala, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, Teşkilât Başkanı Erkan Kandemir, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ, Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya, Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Belgin Uygur, Mali ve İdari İşler Başkanı Vedat Demiröz, Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan, Ar-Ge ve Eğitim Başkanı Mustafa Şen, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Ömer İleri, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Genel Sekreter Fatih Şahin olmak üzere 14’ü, MKYK’da yerini koruyan 26 isim arasında yer aldı. 

Haberin Devamı

Liste dışı kalanlar 

Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Sosyal Politikalar Başkanı Jülide Sarıeroğlu ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli ile İnsan Hakları Başkanı Mehmet Ali Zengin ise yeni MKYK’ya giremedi. Sarıeroğlu 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçilmişti. Bekir Bozdağ da TBMM Başkanvekili seçildiği için MKYK’da yer bulamadı. 

AK Parti’nin kuruluşundan bu yana tüm MKYK’larda görev alan tek kişi ise Hayati Yazıcı oldu. Yeni MKYK’da eski bakanlar Ahmet Arslan, Nihat Zeybekci, Mahir Ünal ve Mustafa Elitaş isimleri dikkati çekti. Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç ile Ermeni cemaatine mensup doktor Sevan Sıvacıoğlu, milletvekili olarak MKYK’da da görev verilen isimler arasında yer alırken, MKYK dışı kalan milletvekillerinden Özlem Zengin ve Leyla Şahin Usta, AK Parti Grup Başkanvekili oldukları için MYK’nın doğal üyesi olarak görevlerine devam edecek. 

Haberin Devamı

Duygulandıran pankart

Salonda gençlik kolları tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve annesi Tenzile Erdoğan’ın yer aldığı bir kareografi açıldı. ‘Öyle bir evlat yetiştirdin ki, binlerce evladın daha oldu’ yazısının yer aldığı kareografi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı duygulandırdı.

75 kişilik MKYK’ya 49 yeni isim girdi

1399 delegenin oyuyla yeniden Genel Başkan

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - AK Parti’nin 4’üncü olağanüstü kongresine 1402 delege katılarak oy kullandı. Seçimde üç oy geçersiz sayılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bin 399 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi. 

Kongre salonuna “Türkiye Yüzyılı için hep yeni hep ileri”, “Cumhuriyetin yüz akı Türkiye’nin ortak aklı”, “Türkiye Yüzyılı için hazırız kararlıyız”, “Horon oynaya oynaya, Trabzon’dan Ankara’ya, reis senin uğruna gençluk geldi ha buraya” yazılı pankartlar açıldı. 

Kongreye, 27 ülkeden 49 siyasi partinin 119 temsilcisi, 127 büyükelçi, 3 cumhurbaşkanı ve 150 STK davet edildi. Kongreye katılan önemli isimler arasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelka Sviyanoviç ve Özbekistan Devleti Ali Meclis Başkanı Nurdinjon İsmoilov yer aldı. 100’den fazla büyükelçi ve 30 ülkeden, 50 siyasi partiden, 200 temsilcinin geldiği kongrede, Uluslararası Demokratlar Birliği’nden MYK, MKYK ve Bölge Başkanları da kongreye katıldı. 

Haberin Devamı

Kongrede Azerbaycanlı devlet sanatçısı Azerin de sahne aldı. 

26 kişi yerini korudu

MKYK’da yerlerini koruyan isimler şöyle: Ahmet Büyükgümüş, Ali İhsan Yavuz, Belgin Uygur, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Emre Ete, Erkan Kandemir, Fatih Şahin, Fatma Betül Sayan Kaya, Halil İbrahim Yıldız, Hamza Dağ, Hasan Sert, Hayati Yazıcı, Lütfiye Selva Çam, Mehmet Kasım Gülpınar, Menderes Türel, Metin Tarhan, Mustafa Şen, Orhan Miroğlu, Ömer Çelik, Ömer İleri, Sevan Sıvacıoğlu, Sümeyye Bozkurt, Şebnem Koçakelçi, Türk İslam Karakoç, Vedat Demiröz.

3 dönemlik 15 isim listede

AK Parti Tüzüğü gereği 3 dönem kuralına takıldığı için 14 Mayıs seçimlerinde aday olamayan 14 isim yeni MKYK’da yer aldı. Böylece Adnan Günnar, Ahmet Arslan, Aziz Babuçcu, Erdoğan Özegen, İlyas Şeker, Mahir Ünal, Mehmet Kasım Gülpınar, Mehmet Şükrü Erdinç, Mustafa Elitaş, Ali İhsan Yavuz, Fatih Şahin, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Vedat Demiröz Erdoğan’ın A takımına giren üç dönemlik isimler oldu. Fehmi Küpçü ise yedek listede yer aldı.

Haberin Devamı

Milli yüzücü asıl listede

MKYK listesinde 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’nin en genç milletvekili adayı olan milli yüzücü Umut Arman Sonay MKYK asıl listeye; oyuncu Cansın Yılmaz Yaşar ise yedek listeye girmeyi başardı.

‘Durmak yok  yola devam’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongrede yeniden Genel Başkan seçilmesinin ardından teşekkür konuşması yaptı. Partililere yerel seçimleri hedef gösteren Erdoğan, CHP’yi eleştirdi. Erdoğan özetle şunları söyledi: “Partimizin kongresini alnımızın akıyla, partimize yaraşır coşkuyla tamamladık. Şahsımı bir kez daha genel başkanlık görevine layık gördüğünüz için her birinize şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Yüzyılı ülküsüyle çıktığımız bu kutlu yolculukta hepimiz gerçekten çok ağır bir sorumluluk üstlendik. Önümüzdeki hafta içinde Yüksek İstişare Kurulu’nu (YİK) açıklayacağım. İki günü birbirine eşit olan ziyandadır tavsiyesine uygun şekilde özellikle 31 Mart mahalli idareler seçimlerine kadar tempomuzu biraz daha artırmamız gerekiyor. CHP zihniyeti elinde bakımsızlığa, hizmetsizliğe, adeta çürümeye terk edilen illerimizi gerçek belediyecilikle buluşturmak boynumuzun borcudur.Gece gündüz demeden yoğun bir çalışmayla ‘durmak yok, yola devam’ diyeceğiz.” 

Haberin Devamı

Diğer kurullara seçilen isimler

Merkez Disiplin Kurulu: Abbas Aydın, Abdulmecit Tarhan, Ayşe Deniz Çelik, Büşra Koyuncu, Halit Çokan, Mehmet Altay, Mehmet Hakan Yılmaz, Mehmet Sarı, Muhammet Ali Yılmaz, Nazif Barış Çiftçioğlu, Saliha Dönmez, Vahit Ataman, Salih Çetinkaya, Zahir Soğanda, Zeynep Gül Yılmaz. 

Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu: Cemal Bekle, İffet Polat, Tülay Kaynarca 

Siyasi Erdem ve Etik Kurulu: Abdurrahman Öz, Hüseyin Özbakır, İsmail Cenk Dilberoğlu, Sebahattin Karakelle, Serap Yahşi Yaşar. 

MYK’da 4 isim değişti

Erdoğan, olağanüstü kongrenin ardından AK Parti Genel Merkezi’ne geçerek yeni MKYK üyeleriyle toplantı yaptı. 3 saat 45 dakika süren tanışma toplantısında partinin A takımı olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da belli oldu. Parti yönetimini büyük ölçüde koruyan Erdoğan’ın MYK’da yalnızca dört isimde değişikliğe gitmesi dikkati çekti. Buna göre AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın yerine eski Ekonomi Bakanı ve 27. Dönem’de AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Mustafa Elitaş getirildi. Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Nurettin Canikli yerine partinin yeni Ekonomi İşleri Başkanı oldu. Yine eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve bir önceki dönem AK Parti Genel Başkan Danışmanı olan Fatma Betül Sayan Kaya daha önce de yürüttüğü Sosyal Politikalar Başkanlığı’na yeniden seçildi. Köşe yazarı Hasan Basri Yalçın ise Mehmet Ali Zengin yerine partinin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Zengin, bir önceki başkan Leyla Şahin Usta’nın milletvekili seçilmesi üzerine yalnızca 4 ay önce göreve getirilmişti. 

Erdoğan’ın A takımında yer alan 14 isim ise hem MYK’daki yerini hem de görev alanını korudu. Buna göre Efkan Ala yeniden AK Parti Genel Başkanvekili olurken; Hayati Yazıcı Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı, Erkan Kandemir Teşkilât Başkanı, Ali İhsan Yavuz Seçim İşleri Başkanı, Hamza Dağ Tanıtım ve Medya Başkanı, Zafer Sırakaya Dış İlişkiler Başkanı, Yusuf Ziya Yılmaz Yerel Yönetimler Başkanı, Belgin Uygur Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı, Vedat Demiröz Mali ve İdari İşler Başkanı, Çiğdem Karaaslan Çevre Şehir ve Kültür Başkanı, Mustafa Şen Ar-Ge ve Eğitim Başkanı, Ömer İleri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı olarak yeniden görevlendirildi. Ömer Çelik Parti Sözcüsü, Fatih Şahin ise genel sekreterlik görevlerine yeni dönemde de devam edecek. 

AK Parti Sözcüsü Çelik, MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Genel başkanımızın MKYK’mıza ilk verdiği görev ve altını çizdiği husus Türkiye’yi bizde olmayan belediyecilik hizmeti almayan yerlerle daha güçlü belediyecilik hizmeti ile buluşturmak üzere çalışmalara başlamak oldu” dedi.