Gündem Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin seçim beyannamesini değerlendirdi: Bir ilk olacak!

Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin seçim beyannamesini değerlendirdi: Bir ilk olacak!

11.04.2023 - 17:27 | Son Güncellenme:

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin seçim beyannamesini CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya değerlendirdi.

AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı Ankara Spor Salonu’nda yapıldı. Partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu önünde toplandı. Salonun çevresi bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatılırken, toplantıya katılacaklar için güvenlik noktaları oluşturuldu. Salonda AK Parti milletvekilleri ve adaylarının yanı sıra, Cumhur İttifakı temsilcileri, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da yer aldı.

Haberin Devamı

"BİR İLK OLACAK"

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi de seçim beyannamesinin tanıtımının ardından CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya değerlendirmelerde bulundu. Beyannameye göre; KOBİ Bankacılığı'nda bir ilk olacağını söyleyen Selvi'nin açıklamaları şöyle; Özellikle ekonomide güven ve istikrar devam eden bir ekonomik modeli ön plana çıkardı. Faiz konusu yoktu. Faiz konusuna her zaman çok vurgu yapar. 'Nas' der.

Yine benim dikkatimi çeken konulardan biri KOBİ bankacılığı. KOBİbankacılığıyla kobilere daha düşüf faizle daha uygun krediler kobi için bankacılık işlemlerine bir ayrıcalık getirilecek. Hatırlarsanız pandemi sürecinde de KOBİ'lere yönelik bir takım yapılandırmalar yapılmıştı ama KOBİ bankacılığı bir ilk olacak bu açıdan.

Haberin Devamı

YÜKSEK STANDARTLI DEMOKRASİ

Adalet ve demokrasi konusundaki başlıklar çok önemliydi. Bence biraz üzerinde tartışılması gerekir. Yüksek standartlı demokrasi... Yüksek standartlı demokrasi ile ilgili olarak şöyle doğru adımlarda alt başlıkları yer alıyor. AK Parti'nin Seçim Beyannamesi'nin bir özelliği var. Bu beyannameler seçimden sonra hükümet programlarına dönüştürülüyor. Yani burada seçmenlere bir vaat olarak aktarılıp orada kalmıyor. Bir hükümet programına dönüştürülüyor. Belli dönemlerde de ne kadarı başarılmış ne kadarı da başarılamamış kontrol ediliyor. Burada Yüksek standartlı demokrasi önemliydi. Sivil anayasa vurgusu var.

e-Demokrasi diye bir platform oluşturuluyor. Özellikle gençler bilgisayarı çok iyi kullandıkları için e-Demokrasi platformuyla gençler bu demokrasi süreçler içerisinde yer alabilecekler. O da dikkatimi çekti.

Kürtlere yönelik mesajları özellikle bekleniyordu. 'Kürtleri CHP faşizmine ve PKK zulmüne bırakmayacağız. Bu baskı düzeninin karanlığına terk etmeyeceğiz' dedi.

AİLE KAVRAMI

Aile ile ilgili konu çok önemli. 6284 o konuyu çok tartışmıştık. Burada da aile ile ilgili olarak tüm sapkın akımlardan korumaya maddi ve manevi destekle güçlendireceğiz dedi. Aile ve gençlerle ilgili bu sadece bir vaat değil. Türkiye'nin doğal gaz ve petrol gelirlerinden Aile ve Gençlik Bankası kuracağız' dedi. Yani Kobi Bankası dışında aile ve gençlerle ilgili de bir banka kurulacağını Cumhurbaşkanı belirtti.

Haberin Devamı

Bir de gelir tamamlayıcı desteği ile ev hanımları emekli olmalarını kolaylaştıracak bir düzenleme getirilecek.

SİYASİ PARTİLER KANUNU'NDA YENİLENME

Çok önemli bir nokta. Siyasi Partiler Kanunu'nda yenilenmeyle birlikte parti kapatmaları Meclis iznine bağlayacaklarını belirtiyor. Hatırlarsanız Anayasa değişikliğiyle AK Parti bunu getirmişti. Ama Meclis'te o madde düşmüştü. HDP'liler de oy vermemişlerdi. Düşmesini sağlamışlardı. Yani parti kapatmalarında önce Meclis izin verecek. Sonra AYM'de parti kapatmalar görüşülebilecek.

Burada bir kaç nokta daha önemliydi. Cumhurbaşkanı konuşmasına 14 Mayıs ile başladı, 14 Mayıs ile bitirdi. Zaman zaman tribünlerle diyolaga girdi, söz aldı. 14 Mayıs elbette ki seçim tarihi olması açısından önemliydi ama oradan birde siyasi salkım ortaya koydu. Menderes'ten başladı, Özal'ın değişimciliğinden devam etti. Erbakan'ın ahlaklı nesil yetiştirme projesinden Türkeş'ten ve Muhsin Yazıcıoğlu'ndan AK Parti'ye Erdoğan'a gelen bir siyasi silsile ortaya koydu.

Haberin Devamı

Özgürlük vurgusu önemliydi. Sadece parti kapatma Siyasi Partiler Kanunu ve anayasalar değil şarkıda da o vardı. Özgürlük şarkısı AK Parti'ye çok yakışıyor.