Gündem Adayların harcaması 10 milyon lirayı buluyor

Adayların harcaması 10 milyon lirayı buluyor

22.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

14 Mayıs’ta yapılacak seçimde milletvekili olabilmek için koşturan adaylar, bütçelerine göre harcama yapıyor.

Adayların harcaması 10 milyon lirayı buluyor

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara  - Milletvekili adaylarının seçim kampanyası için 500 bin liradan başlayan ve 10 milyon liraya kadar çıkan bütçe ayırdıkları ifade ediliyor. Seçim bölgelerinde gezen adaylardan köyüne “sandalye” isteyen de evlenmek için “eş” bulunmasını isteyen de var.

Haberin Devamı

Milletvekili adaylarına, seçim kampanyası boyunca yapacakları harcamaları sorduk. Adayların vekil olabilmek için yaptıkları harcama listesi bir hayli kabarık. Adaylar bütçelerine göre harcama yapıyor. Bu rakamın da genelde 500 bin lira ile başladığı ve 10 milyon liraya kadar çıkabileceği ifade ediliyor.

Adayların yaptıkları harcama listesinde seçim bürosu kiralama, el ilanı, afiş, broşür, kartvizit, billbord süsleme, bayrak, raket, poster, otobüs veya minibüs kiralama, otobüs giydirme, fotoğraf, video çekimi, tanıtım videoları, mazot gideri, yerel veya ulusal medyada reklam maliyetleri yer alıyor.

Adayların harcama listesinde çay ve kahve masrafı da var. Kahvehanelere giden adaylar, salonda olan vatandaşa çay, kahve, yemek ısmarlıyor.

Haberin Devamı

‘EVLENDİRİN’ DİYEN VAR

Milliyet’e konuşan bir aday, “Yapılan harcama bütçeyle ilgili. 100 bin lira harcayan da 500 bin lira harcayan da var. Bütçesine göre 1 milyon, 5 milyon harcar. 10 milyon lira harcayan da var. Bütçesine ve seçim bölgesine göre değişiyor. Beş otobüs kiralar, ilçe ilçe günlük dolaştırır, televizyonlara, bilboardlara reklam verir, 10 milyon da harcar. Önü açık” dedi. Adaylar en çok iş talepleri alıyor. Yol parası isteyenlerin yanı sıra telefon, tablet isteyenler de oluyor. Borcu için para talep edenlerin dışında evlenmek için yardım isteyenler de çıkıyor.

Adaylar seçmenden ilginç istekler de alıyor. Milliyet’e konuşan bir aday, “Özellikle yaşlı amcalar evlenememekten şikayetçi. Eşleri rahmetli olmuş. ‘Evlenemedik, hanım bulamadık, bizi bir everin’ diyorlar. Evlenmek istiyorlar. ‘Bir hanım bulun’ diyen de oluyor” dedi. Başka bir aday da, “Köye gidiyoruz, bir isteğiniz var mı diye soruyoruz. Camiye halı yaptır, köy kahvehanesi masa ve sandalye, televizyon al diyenler oluyor. Okulumuzun bahçesine bir oyun grubu kurdurun diyenler de var” diye konuştu.

AYAKLARIMA GÜVENİYORUM

Seçim kampanyası için çok sınırlı bütçe ayıran adaylar da var. Sınırlı bütçe ayıran adaylar sadece el broşürü için harcama yapıyor. Kendi sosyal medya hesaplarından mesajlarını veriyor, vatandaşla bire bir görüşüyor. Milliyet’e konuşan bir aday, “Benim bütçem yok. Ayaklarıma güveniyorum. Kapı kapı dolaşıyorum. El broşürü bastırıyorum” dedi.

Haberin Devamı

100-200 BİN 

Milliyet’e konuşan başka bir aday da, “En azından kartvizit, broşür hazırlanıyor minimum rakamlarla 100-200 bin lira arasında tutuyor” dedi.