Gündem AHBAP'tan Ukrayna'ya yardım eli! Haluk Levent detayları anlattı

AHBAP'tan Ukrayna'ya yardım eli! Haluk Levent detayları anlattı

04.03.2022 - 17:46 | Son Güncellenme:

Sanatçı Haluk Levent Ukrayna'ya yapılan yardımlarla ilgili detayları CNN Türk canlı yayınında anlattı. Semiha Şahin'in sorularını yanıtlayan Levent ırkçılık tartışmaları, Ukrayna Büyükelçiliği'nin konser teklifi ve yardımlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

2016 yılında Eurovision şarkı yarışmasında birinci olan Kırım Türk'ü şarkıcı Jamala, Ukrayna’dan gelerek Türkiye’ye sığınmıştı. Ukrayna Büyükelçiliği, Haluk Levent’e Jamala ile ortak konser teklifinde bulundu. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Eurovision 2016 birincisi Jamala, Rusya’nın sürdürdüğü savaştan dolayı iki çocuğuyla birlikte Türkiye'ye geldi. Ukrayna halkı için başlattığımız yardım kampanyamıza destek olmak adına bir konserde Jamala ile barış ve özgürlük şarkıları söylemek ister misiniz?” denildi.

Haberin Devamı

TEKLİFİ KABUL ETTİ

Haluk Levet, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nin teklifine kişisel sosyal medya hesabından yanıt verdi. Teklifi kabul eden Levent, “Kesinlikle! Seve seve. Hem Ukrayna halkı için söyleyelim hem de iki yüzlü batının unuttuğu Ortadoğu halkları için söyleyelim. Yeri de Filistin olmalı" ifadelerini kullandı.

PAKETLERİN YÜZDE 80'İNDE KONSERVE VE HAZIR YİYECEK VAR

CNN Türk'ten Semiha Şahin'in sorularını yanıtlayan Haluk Levent konser teklifi ve yardımlarla ilgili detayları anlattı. İşte Levent'in açıklamaları;

AHBAP platformu olarak Ukrayna halkı için neler yaptınız?

Hem hayırseverlerde hem de AHBAP Derneği'ne bağış yapan dostlarımızdan bağışçılarımızdan 2 ayrı yardım söz konusu. Ukrayna'ya Kiev'e gönderilmek üzere Belediye başkanıyla irtibat kurduk. Bugün sabah TIR'larımız yola çıktı. İçinde daha çok hazır yiyecekler var. Çünkü orada savaş koşullarında bizler araştırıp bakıyoruz. Yani bazen fırının üzerinde yemek yapılacak durum olmayabiliyor. İnsanlar bodrumlarda, mahsenlerde olabiliyor.

Haberin Devamı

Gönderdiğimiz paketlerin yüzde 80'i neredeyse konserve ve hazır yiyecek. Ekmekler de var bunun içinde. Özellikle Avrupa'daki hazır yiyecek sektöründen gelişmiş markalardan tercih ettik. Sağolsunlar firmada yaklaşık 150 bin euroluk malzemelerinin 50 bin euroluk kısmını da kendileri bizlere indirim yaptılar. 2-3 gün içerisinde zannedersem Kiev'e belediyeye varmış olacaklar. Varmış olduktan sonra da görüntüleri yayınlayacağız.

Bağışçılarımızın AHBAP Derneği'ne yolladığı resmi bağışlar ise devletin kanallarından AFAD'dan Kızılay'dan işbirliği içerisinde paketleri teslim ettireceğiz. O paketlerde yine gıda ve temelihtiyaçları teslim ettireceğiz. Bunları da yayınlayacağız. 2 koldan yardımlarımız gidiyor. Devam edecek. Hayırseverler arıyorlar. Biz Avrupa'daki firmalarla görüşüyoruz.

"ÇOCUĞUN IRKI OLMAZ"

Rusya'daki bu saldırılar Avrupa'daki ırkçılık tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı. Özellikle Batı medyasının kullandığı dil çok çarpıcı. Ne hissettiniz?

Utanç verici. Yalan söylüyorlar. Irkçılık yapıyorlar. Din ayrımı yapıyorlar. Sarı saçlı, mavi gözlü mü istiyorsunuz? Var. 20 yıl önce Bosna'da Srebrenitsa'da Kosova'da dünyanın gözü önünde o canlar yitirildi, kurşuna dizildi. Ekranlarda hatta günümüzün dünyasında canlı canlı ekranlarda gördük. Avrupa, ABD bir şey yapabildi mi? Günlerce orada işkence gördüler. Çocuklarımız öldürüldü. Bir de Müslüman mı Hıristiyan mı diye bakıyorlar. Gördüğünüz gibi Bosna'da yaşanan katliama sadece Müslüman oldukları için sıcak yer açmayan bir Avrupa iki yüzlülüğü var burada. Ben maalesef kınıyorum. Kaldı ki Suriyeli çocuklar, Afganlı çocuklar değil diyorlar. Çocuğun ırkı olmaz. Bu insanlar o kadar arsızlaşmışlar ki ırkçılık yaptıklarını biliyorlar. Göz göre göre bunu yapıyorlar.

Haberin Devamı

"IRKÇILIK HER YERDE İŞ YAPIYOR"

Irkçılığı sizce ne tetikliyor? Bir durum değerlendirmesi yapan bir gazetecinin, muhabirin 'Burası daha iyi' demek nedir?

Irkçının her yerde karşılığı var. Her millette karşılığı var ve ırkçılıkla beslenen rantını yapan, onunla yaşayan ve onunla kimlik bulan kişlikler var. Bu kişilikler kimi zaman bir sanatçı kimi zaman bir sunucu kimi zaman bir yerde bir parti lideri olara gösteriliyor. Çünkü ırkçılık her yerde iş yapıyor.

Haberin Devamı

"SADECE DÜNYA DUYSUN İSTEDİM"

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği de sizi etiketleyerek 'Eurovision 2016 birincisinin Rusya'nın sürdürdüğü savaştan dolayı 2 çocuğuyla birlikte Türkiye'ye geldi' dedi. 'Ukrayna halkı için başlattığımız yardım kampanyasına bir konser de destek olmak amacıyla özgürlük şarkıları söylemek ister misiniz?' dediler. Bu soruya 'seve seve' dediniz ve orada bir Filistin vurgunuz var. Çok anlamlı bulduk biz bunu. Ne dediniz onlara?

O kadar saçma şeyler dönüyor ki... Dünyanın her tarafında. Rusya'nın kedisi yasaklanıyor. İnanılmaz şeyler. Şaka zannediyorsunuz. Masa tenisindeki Rus öğrenciler atılıyor. O çocukların hiçbir demeci yok. 'Savaşa hayır' diyen çocuklar. Burada Batı'nın ikiyüzlülüğü ve ırkçılık baş gösteriyor. Siz her gün ölen çocukları her gün İsrail hükümetinin politikaları sonucu yaşamlarını yitiren Filistinli çocukları gördünüz mü? Ben sanatçı olarak şarkı yazabildim. Şarkılar yazdım, onlar için bir şeyler söylemeye çalıştım. Ama Batı kedilere sırf Rus kedisi olduğu için yasak koyan Batı oradaki o canlıları o çocukları hiç düşündü mü? İşte bu ikiyüzlülük için Ukrayna Büyükelçiliği'ne kesinlikle onları tenzip ediyorum. Onlara karşı bir antipatim yok. Sadece dünya duysun istedim.

Haberin Devamı

Ukrayna Büyükelçiği'ne verdiğim cevapta da 'Evet yapalım. Jamala ile konser yapmayı çok istiyorum.' Hatta orada şu vardı. Objektif ve tarafsız olacağım. Yazarken bir tanesini de Filistine'e yapalım. Olmadı. Ben yine Jamala ile konser yapmak isterim. Biz büyükelçilikte de görüştük. Demek istediğim şu. 2 konser yapalım. Bir konserin gelirini Ukrayna'daki çocuklara gönderelim. Bir konserin gelirini Ortadoğu'daki çocuklara gönderelim. Biz Batı'ya esmer çocuklara da aynı şekilde davranmalıyızı göstermeliyiz aslında. Yoksa Ukrayna Büyükelçiliği sağolsunlar düşünmüşler.