Gündem AK Parti'de 56 vekilin aday olarak gösterilmesi beklenmiyor

AK Parti'de 56 vekilin aday olarak gösterilmesi beklenmiyor

08.04.2023 - 16:12 | Son Güncellenme:

AK Parti’de liste mesaisi sona eriyor. 600 kişilik milletvekili listesi 9 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu'na sunulacak. Yeni dönemde 3 dönem kuralı genişletilmiş şekilde uygulanacak. Halihazırda milletvekili olan 56 ismin yeni dönemde aday gösterilmemesi bekleniyor.

AK Parti vekil listesi hazırlıklarında sona geldi. Partide üç dönem kuralı genişletilerek uygulanacak. Aday tanıtım günü için ise özel bir video hazırlanıyor.

Haberin Devamı

56 VEKİLİN ADAY OLARAK GÖSTERİLMESİ BEKLENMİYOR

AK Parti'de aday adaylığı başvurularının alındığı 13 Mart'ta başlayan liste hazırlıkları üst komisyon çalışmaları ile sonlanıyor. Hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan ilk toplantının ardından 600 kişilik milletvekili listesine son hali verilmek üzere. AK Parti'nin vekil listesinde değişim oranının yüzde 50'nin üzerinde olması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre; AK Parti'de 3 dönem kuralı genişletilerek uygulanacak. Hem kesintisiz 3 dönem vekillik yapmış hem de geçmişte aralıklarla 3, 4, 5 dönem vekillik yapmış ve halihazırda milletvekili olan 56 isim aday gösterilmeyecek. Bu isimler arasında Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, parti kurmayları Vedat Demiröz, Hamza Dağ, Meclis komisyon başkanları Akif Çağatay Kılıç, Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Mahir Ünal, Öznur Çalık, Süreyya Sadi Bilgiç de var.

Haberin Devamı

AK Parti listelerinde seçilecek sıralardan HÜDAPAR'a 3, Demokratik Sol Parti’ye ise 2 milletvekili adaylığı kontenjanı verilmesi bekleniyor. Bu kontenjanların ilgili partilerce genel başkanlar ve kurmaylarınca kullanılması da bekleniyor.

ADAY TANITIM TÖRENİ 11 NİSAN’DA

AK Parti, 9 Nisan günü öğleden sonra milletvekili listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na sunacak. 11 Nisan'da ise aday tanıtım töreni yapılacak. Tören saat 11.00'de başlayacak. Cumhurbaşkanı alana 12.00 sularında gelecek. Milletvekili adayları Ankara Arena Spor Salonu'nun ortasında kendilerine ayrılan yerde oturacak.

TÖRENE ÖZEL VİDEO HAZIRLANIYOR

Hazırlanan özel videonun gösteriminin ardından Erdoğan kürsüye çıkacak. Cumhurbaşkanı'nın seçim beyannamesini özetleyen yaklaşık 70 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor. Erdoğan'ın konuşmasının ardından iller karışık olarak okunarak milletvekili adayları sahneye davet edilecek. Kaynak: CNN Türk