Gündem Ankara’da gündem Yargıtay kararı

Ankara’da gündem Yargıtay kararı

10.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay’a ilişkin tahliye talepli hak ihlali kararına uymama kararı alarak, ihlal kararı veren dokuz AYM üyesi hakkında suç duyurusunda bulunması hem yargı hem siyaset kulislerini hareketlendirdi.

Ankara’da gündem Yargıtay kararı

Ceza Dairesi’nin, anayasal yetkilerini aşmak ve kendilerini tehdit etmekle suçladığı AYM üyeleri sessizliklerini korurken, siyasilerden açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

Ankara’da gündem Yargıtay kararı

'SORUNU HUKUK ÇÖZER'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Meclise yönelik darbe yapıldığı şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür” dedi.

Ankara’da gündem Yargıtay kararı

"KARAR BİR TURNOSOL"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise “Yargıtay’ın AYM ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur” ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, dün olağanüstü toplandı. Ankara Barosu da 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

10 ÜYE ŞARTI SORUŞTURMAYI KİLİTLİYOR

AYM, Atalay hakkında ihlal kararını dokuza altı oy çokluğu ile almıştı. İlgili kanuna göre, AYM başkan ve üyeleri hakkında soruşturma açılması AYM Genel Kurulu’nun kararına bağlı. Hakkında işlem yapılan üye de görüşmeye katılamıyor. Kanunda Genel Kurul’un en az 10 üyenin katılımıyla toplanabileceği belirtildiğinden, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldığı dokuz üye katılamayacağı için Genel Kurul’un nasıl toplanacağı tartışma konusu.

Ankara’da gündem Yargıtay kararı

CHP’li vekiller TBMM Genel Kurulu kapandıktan sonra oturma eylemine devam etti. Milletvekillerine destek veren Özel, “Eylemi kesintisiz olarak ikinci bir karara kadar sürdüreceğiz” dedi.

"ADALET NÖBETİ" EYLEMİ BAŞLADI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u arayarak Meclis Danışma Kurulu’nu toplamasını talep etti. Ancak Kurtulmuş’tan toplanma çağrısı gelmemesi üzerine Özel, TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeyerek ‘adalet nöbeti’ eylemi yapacaklarını açıkladı. Öte yandan CHP’de bazı milletvekillerinin Atalay’ın milletvekili olduğu TİP’e Meclis’te grup kurdurabilmek için 17 milletvekili verme önerisini dillendirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu başkanlığındaki İYİ Partililer ise dün ellerinde anayasa kitapçığı ile Yargıtay binasına yürüdü. Kitapçığı, binadaki güvenlik görevlilerine teslim eden Zorlu, bugün Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, Yargıtay 3.Ceza Dairesi’ne sert eleştiriler yöneltti.