Gündem Ankara'da şiddetli sağanak! Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

Ankara'da şiddetli sağanak! Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

07.06.2022 - 14:23 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ankara için uyarıda bulunmuştu. Öğle saatlerinde etkili olan sağanakta yollar, göle döndü; ev ve iş yerlerini su bastı. Yenimahalle ilçesinde suyla kaplanan yolda kalan minibüsteki yolcular, iş makinesi ile kurtarıldı. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Ankara'da yağışların ne kadar süreceğini hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkentte öğle saatlerinden itibaren aniden bastıran kuvvetli yağış etkili oldu. Cadde ve yollar, biriken yağmur suyuyla göle döndü. Sürücüler, araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti.

Haberin Devamı

Bazı dükkan ve evleri de su bastı. Yenimahalle ilçesi İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) göle dönen yolda kalan minibüsteki yolcular için itfaiyeye haber verildi. Yolcular, iş makinesinin kepçesi ile tek tek minibüsten alınarak kurtarıldı.

Ankarada şiddetli sağanak Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

İŞÇİLER BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ

İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde de 4 katlı gözlük fabrikasının malzeme deposunu su bastı. Bu sırada depoda bulunan ve suyu tahliye etmeye çalışan 11 kişi, su yüksekliğinin 2 metreye yaklaşması nedeniyle boğulma tehlikesi yaşadı. Fabrika çalışanları ile ihbar üzerine gelen AFAD ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla sudan çıkarılan işçiler, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı Su Altı Arama Kurtarma ekibi ise su altında başka birilerinin olma ihtimaline karşı arama çalışması yapıldı. Ancak olumsuz bir duruma rastlanmadı. Sel nedeniyle bölgede 20'den fazla iş yeri zarar gördü.

Geçen yıl 14 Haziran'da da aynı bölgede sel meydana gelmiş ve gözlük fabrikasında büyük maddi hasar oluşmuştu. 

Haberin Devamı

YÜZEREK SUDAN ÇIKTI

Öte yandan Yenimahalle ilçesindeki bazı sokaklarda su seviyesi bir metreyi aştı. Sel suları nedeniyle bazı araçlar suya gömüldü. İçinde sürücüsü bulunan bazı araçların da suda sürüklendiği görüldü. Bu arada bir vatandaş da yüzerek sudan çıktı.

Ankarada şiddetli sağanak Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

Keçiören ilçesinde de caddeler, suyla kaplandı. Fetih Anadolu Lisesi'nin giriş katına dolan sel suları, 1 metre yüksekliğe ulaştı. Panik yaşayan öğrenciler, itfaiyeciler tarafından kurtarıldı.

Kent genelinde etkili olan yağış nedeniyle Etimesgut, Sincan, Çankaya ilçelerinde de benzer görüntüler ortaya çıktı.  

Ankarada şiddetli sağanak Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

ANKARA'DA YAĞIŞLAR NE KADAR DEVAM EDECEK?

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Ankara meydana gelen sel ile ilgili canlı yayında önemli mesajlar verdi. Şen, "Ankaralılar bu yağışı şu andan itibaren atlatıyor. Akşama doğru yağış kalmayacak. O nedenden dolayı en şiddetlisi buydu. Bundan sonraki saatlerde yağış azalarak devam edecek. Şu anda yükseklerde biriken sellerin sokaklarda toplanmasıyla nedeniyle meydana geliyor. Tabi biraz daha o birikimler devam edecek. Ama yağış üzerine su ilavesi azalacak akşam üstü." dedi.

Haberin Devamı

HAFTA SONU HANGİ BÖLGELERDE YAĞIŞ BEKLENİYOR?

Önümüzdeki 7 gün içerisinde yağışların olacağını belirten Şen, "Tehlikeli yağışlar hafta sonu olacak. Cumartesi-pazar günü hatta cuma akşamından itibaren batı bölgelerinde bir yağışlı hava kütlesi geliyor, bir alçak basınç sistemi geliyor. Bu sistem Marmara'da Kuzey Ege'de ve Doğu Karadeniz, Batı ve Orta Karadeniz'de şiddetli yağış yapar (Cumartesi-Pazar). Buna dikkat edeceğiz. Ama bu önümüzdeki 7-8 gün Türkiye'de yağış var. Nerelerde yok? Güneydoğu Anadolu'da yok, Akdeniz'in kıyı kesimlerinde yok. Diğer yerlerde yağış var. Sıcaklıklar biraz düşük yani Antalya'da sıcaklık 25 derece. İstanbul'da 24 derece. Ama İstanbul'da bir yükselecek hafta sonu tekrar düşecek. Dolayısıyla yağışlı bir haftadayız. Bu yağışlar Afyonkarahisar, Ankara, Konya, Çankırı civarında dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Ankarada şiddetli sağanak Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN UYARI

Haberin Devamı

Ankara Valiliği'nce kentin kuzeyinde yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak, kuvvetli rüzgar ve dolu beklendiği belirtilerek, olası olumsuzluklara karşı uyarı yapıldı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Son meteorolojik değerlendirmelere göre; bugün öğle saatlerinden itibaren Ankara'nın kuzeyinde yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış, yağış anında kuvvetli rüzgar ve dolu yağışı beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Ankarada şiddetli sağanak Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

GECE YAĞIŞ BEKLENEN BÖLGELER VAR MI?

"Bu yaz yağmurları esasında gündüz olur. Gece pek şiddetli yağışlar olmaz." diyen Şen sözlerini şöyle sürdürdü; ama sistem yağışı gelirse hafta sonu gelecek olan bir alçak basınç sistemli yağış akşamları da olabilir. Hafta sonuna dikkat edelim. Bu 1 haftadır olan yağışlar sadece gündüz meydana geliyor. Geceleri oluşmaz. Bir tek hafta sonuna dikkat edeceğiz. Geceleri oluşabilir. Ankara'daki yağmur gündüz yağmurlarıdır, yaz yağmurlarıdır.

Haberin Devamı

Ankarada şiddetli sağanak Minibüstekiler iş makinesiyle kurtarıldı

İMAR YÖNETMELİKLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Yağmur suyunun toprağa geçmesinin gerektiğini söyleyen Şen, "İmara açılan yeşil alanlar maalesef toprağa suyun geçmesini önlüyor ve dolayısıyla su hemen akışa geçiyor. Sokaklar dere, caddelerde neredeyse nehir oluyor. Buralarda eğer imara açılacaksa bu bölgelerin yağış rejiminin incelenmesi lazım. Yani taşkın frekanslarının incelenmesi lazım. Su baskınları dediğimiz bizim 0 kotun aşağıda iş yeriniz varsa ve o bölgede bir su baskını olacak şekilde yağışlar devam ediyorsa o zaman o bölgeye iskan vermemek lazım. Önümüzdeki günlerde bu tür yağışlara daha çok maruz kalacağız. Bozkurt-Ayancık'taki olayları biliyorsunuz. Bunlar her an olabilir. O açıdan bir imar yönetmeliklerinde belediyelerin bu şeylere çok dikkat etmesi lazım. En azından semtlerdeki yeşil alanların bırakılması lazım." ifadelerine yer verdi.

"Büyükşehir Belediyesi ve yerel belediyelerin buna bir anda evvel el atması lazım." diyen Şen, "Bu yağmur suyunu hasat etmemiz lazım. Yağmur suyu tatlı su. Her yerde kullanabiliriz. Ama boşa gidiyor. Artık büyükşehirlerde yağmur suyunu hasat edip ayrı kanallarda toplamamamız lazım." dedi.

BELEDİYEYE 401 İHBAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce Ankara'da bugün 38,6 kilogram seviyesine kadar yükselen ve aniden bastıran kuvvetli sağanak yağış sonucunda belediyeye şu ana kadar 401 ihbar ulaştığı ve tüm ihbarlara müdahale edildiği belirtildi. Açıklamada, "Alt geçitlerde ise bazı yayınların aksine hiçbir sorun yaşanmamıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1132 araç ve 2 bin 322 personelden oluşan ekibiyle sahada teyakkuz halinde olup, yağışın olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Yağış etkisi bildirimleri için Başkent 153 çağrı merkezimiz de tam kapasite ile hizmet vermektir" denildi.