Gündem Antalya ve İzmir'de orman yangını! İşte son durum

Antalya ve İzmir'de orman yangını! İşte son durum

17.09.2023 - 18:05 | Son Güncellenme:

Antalya’nın Alanya ilçesinde orman yangını çıktı. Ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Bakan Yumaklı yangının son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Öte yandan İzmir'de de orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Alanya'ya bağlı Dim Barajı mevkisinde dün saat 12.00 sıralarında orman yangını çıktı. Dumanın fark edilmesi üzerine bölgeye hızla ekipler yönlendirildi. Yangın bölgesine ulaşan ekipler karadan ve havadan söndürme çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

HAVADAN VE KARADAN YOĞUN MÜDAHALE

Alanya'ya bağlı Dim Barajı mevkisinde dün saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını yayıldı. Yangın Dim Barajı'nın arka tarafına doğru ilerlerken, bölgeye çok sayıda kara ekibinin yanı sıra yangın söndürme helikopterleri de yönlendirildi.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

Ulaşımın olduğu noktalara ekipler karadan müdahale ederken, sarp ve ulaşımın olmadığı noktalara ise helikopterler ve uçaklar barajdan aldıkları suyla müdahale etti. Bölgede yer yer rüzgarın da etkili olduğu ve seyrek şekilde dağılmış yerleşim yerlerinin de bulunduğu gözlemlendi.

17 EV BOŞALTILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya'nın Alanya ilçesinde öğle saatlerinde yangın çıkan bölgede incelemelerde bulundu. Bakan Yumaklı, ardından Antalya Valisi Hulusi Şahin ile birlikte basın mensuplarına bilgi verdi. Bakan Yumaklı, ülke genelinde Orman Genel Müdürlüğü’nün müdahale ettiği 20 yangın çıktığını kaydetti. Bu yangınlardan 12’sinin kırsal, 8’inin ise ormanlık alanda çıktığını dile getiren Bakan Yumaklı, “Bu yangınların içinde sadece Alanya’da süren ve büyük oranda enerjisi düşürülmüş olan yangın kaldı. 11.56’da ihbarla haberdar olundu ve 12.01’de de ilk müdahaleler başladı. İlk etapta 10 uçak, 22 helikopter, 72 arazöz ve iş makinesi, 500'ün üzerinde personel buraya sevk edildi. Valilik koordinasyonunda diğer birimlerle birlikte görevlerinin başındaydılar. Yaklaşık 190 hektarlık bir alanın etkilendiğini ölçümledik. Ancak her zaman söylediğimiz gibi yangın tamamen kontrol altına alınıp söndürüldüğünde ne kadar bir alanın etkilendiğini söyleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yangından Üzümlü ve Gümüşkavak mahallelerinin etkilendiğini ifade eden Bakan Yumaklı, “Şu ana kadar can kaybımız veya hayvan telefimiz yok. Sadece bir evde hasar meydana geldi. Onun dışında 17 ev tedbiren boşaltıldı. Kayıp vakamız da yok. Canlılarımız yangından etkilendi. Rüzgarın sürekli yön değiştirmesi müdahale zamanımızı arttırdı ancak enerjisi düşürülmüş vaziyette, şu anda yoğun şekilde müdahaleye devam ediyoruz. Zaman zaman rüzgarın durması söz konusu. Bu avantaj, aynı zamanda yangının genişlememesi için avantaj. Ama yoğun duman olduğu için zaman hava araçlarının müdahalelerinde güçlükler yaşayabiliyoruz. Yangının başladığı andan itibaren hava sıcaklığı rüzgar 20 kilometre, nem yüzde 42, sıcaklık ise 29 dereceydi. Rüzgarın yön değiştirmesi olmasaydı daha erken net bir sonuç alabilirdik. İçinde bulunduğumuz kanyonun sağında ve solunda iki nokta var. Oraya müdahale devam ediyor. 1-2 saate kadar bu şekilde devam eder ve öngöremediğimiz bir hava olayı olmazsa onları da büyük oranda kolaylamış olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

 

Antalya ve İzmirde orman yangını İşte son durum

"GEREKİRSE GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER ÇALIŞACAK"

Normalde Eylül'ün 15’inden itibaren bu tür yangın risklerinin azalmış olması gerektiğini ifade eden Bakan Yumaklı, “Buradaki yangının çıkış nedeni araştırmalar sonucu belli olacak. Bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Bütün alanı taradık, onların 3 boyutlu görüntüleri aşağıdaki ekiplerimize bildirildi. Bir saatin üzerinde yangını gözlemledik havadan. Burada bir emek, gayret var. Bu yangının çıkmaması önemlidir. Bütün vatandaşlarımızı duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Gece görüşlü helikopterlere gerek olacağını zannetmiyorum ama gerek görüldüğü takdirde vatandaşlarımız gece görüşlü helikopterleri çalıştırmaya devam edecek” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Antalya ve İzmirde orman yangını İşte son durum

Antalya ve İzmirde orman yangını İşte son durum

YANGINA MÜDAHALE HAVA KARARDIKTAN SONRA DA SÜRDÜ

Alanya'daki orman yangınını kontrol altına almak için ekiplerin mücadelesi sürüyor. Hava karardıktan sonra helikopter ve uçakların müdahalebi sona ererken, kara ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bölgede AFAD ve ANDA arama ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra UMKE, Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri jandarma ve belediyelere ait personel de çalışmalara destek veriyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın bölgesindeki incelemelerinin ardından Gazipaşa Havalimanı’nda konuşlu bulunan insansız hava aracı (İHA) komuta merkezine geçti. Yumaklı, burada Bayraktar TB2 İHA’dan gelen görüntüleri inceleyerek yangının etkili olduğu alanla ilgili bilgi aldı.

Haberin Devamı

Antalya ve İzmirde orman yangını İşte son durum

Yangın çoğunlukla Dim Barajı vadisi yamaçlarında ilerliyor. Yamaçta evleri bulunan vatandaşlar da tedirgin şekilde çalışmaları takip ediyor. Bölgede oturan Kadir Kaya, alevlerin evinin yakınına kadar geldiğini belirterek, "Yangının ilerlememesi için bizler de destek veriyoruz. Yamaçta çok sayıda ev var. Umarım yangın daha fazla ilerlemeden söndürülür” diye konuştu.

 İZMİR'DE 2 İLÇEDE YANGIN

İzmir'in Buca ve Torbalı ilçesi arasında çıkan orman yangınını da söndürme çalışmaları devam ediyor.

Buca ilçesine bağlı Doğancılar Mahallesi ile Torbalı ilçesine bağlı Demirciler Mahallesi arasında, dün saat 23.10'da çıkan orman yangınının söndürülmesi için çalışmalar sürüyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 4 uçak, 5 helikopter ve 45 arazöz, 12 su ikmal aracı ve 9 dozer ile söndürme çalışması yapılıyor. Öte yandan, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangının söndürülmesi açısından çalışmaların iyi yönde ilerlediğini bildirdi.