Gündem Avrupa’nın en yüksek tıp fakültesi sayısı Türkiye’de

Avrupa’nın en yüksek tıp fakültesi sayısı Türkiye’de

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) son tercih dönemi çerçevesinde tıp fakültelerine ilişkin yaptığı çalışmada, 91’i devlet, 37’si vakıf olmak üzere 128 tıp fakültesi olduğu ve açılan yabancı öğrenci kontenjanlarıyla birlikte 21 bin 950 öğrenci kapasitesine ulaşıldığı belirtildi.

Avrupa’nın en yüksek tıp fakültesi sayısı Türkiye’de

HANDE ATILGAN Ankara - 2014 verilerine göre dünyada 1,5 milyon kişiye bir tıp fakültesinin, Türkiye’de ise 664 bin kişi başına bir tıp fakültesinin düştüğünün kaydedildiği çalışmada, “Nüfusa göre tıp fakültesi oranına bakıldığında Türkiye, dünyada ilk sırada yer almakta. Nitelik olarak her geçen gün yaşanan gerilemenin karşılıksız bir nicelik artışıyla kapatılmaya çalışıldığı söylenebilir” denildi.

Haberin Devamı

ÖNGÖRÜLENİN 4 KATINA ULAŞILDI

Sağlık Bakanlığı’nın kendi insan gücünü planlama raporuna göre 2017’den itibaren kontenjanın yıllık 5 bin 250’ye düşürülmesinin öngörüldüğü ancak 2023’te bu hedefin neredeyse 4 katı kontenjana ulaşıldığının belirtildiği çalışmada, kontenjan yükselişinin her yıl devam ettiğine dikkat çekildi.

Vakıf üniversitelerinin tıp fakültelerinde, ücretli ve ücretsiz programları kazananların taban puanları arasında 35 ile 100 puana kadar fark oluştuğunun, devlet üniversitelerinin kendi içlerinde dahi bu kadar başarı farkı olmadığının dile getirildiği çalışmada, öğrenci niteliğindeki bu farkın eğitim niteliğini de etkilediği vurgulandı. Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ne fakültelerin 3’te 2’sinin akredite olamadığı aktarıldı.