Gündem Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşüm işini halletmeliyiz

Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşüm işini halletmeliyiz

09.03.2024 - 19:47 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ümraniye’de Dudullu Osmangazi Millet Bahçesi, Hekimbaşı ve Esenkent atık aktarma merkezlerinin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde yapımını gerçekleştirdiği Dudullu Osmangazi Korusu yıllar içinde atıl duruma geldi. Ümraniye Belediyesi’nin çalışmaları sonrası kullanılmaz durumda olan koruyu ‘Osmangazi Millet Bahçesi’ olarak dönüştürdü.

Haberin Devamı

147 bin metre kare alana inşa edilen ve Osmangazi Millet Bahçesi dumansız hava sahası olma özelliği taşıyor. Millet bahçesinde, doğalgaz ile çalışan ve tek seferde yüzlerce ailenin mangal yapmasına olanak sağlayan 5 adet barbekü alanı, bin 256 metrekare alana kurulan 300 kişilik kapasitesiyle yaklaşık 20 bin kitaba ev sahipliği yapan Osmangazi Millet Kütüphanesi, bisiklet ve yaya yolları, seyir terası, sanat akademi binası, 3 adet kompleks çocuk oyun alanı, restoran, kafeterya, 2 adet büfe, koku bahçesi ve koku yolu, bisiklet istasyonu, et satış ünitesi, futbol sahası, koşu parkuru, mini futbol sahası, mini voleybol sahası, mini tenis kortu, mini basketbol sahası, 3 takım açık hava spor aleti, cami, sporcular için soyunma odası ve kafeterya, mescit, 750 metrekare 9 kademeli şelale ve özel peyzaj alanları ile 22 m geçiş köprüsü, birbirinden farklı üniteler, 5 adet mermer çeşme idari bina, hobi atölyesi, 4 adet sera, meyve bahçesi, doku yolu, 2 adet seyir kulesi, fotoğraf çekim alanı, manzara terası, 3 adet abdesthane ve wc, toplam 721 araçlık otopark-otomatik kontrol sistemi, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızı taşıyacak çevre dostu 8 adet şatıl otoparkı, millet meydanı, müzikli kuru havuz, 83 adet kameriye, 100 adet oturma birimi, idari yönetim binası (mevcut) kyox ünitesi ve simit kafe yer alıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca yapımı tamamlanan Sıfır Atık Proje Lansmanı ile Hekimbaşı ve Esenkent atık aktarma merkezlerinin de açılışı gerçekleştirildi. Düzenlenen açılış törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Valisi Davut Gül, İlçe Kaymakamı Abdülaziz Aydın, AK Parti İlçe Başkanı Salim Çetinkaya, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, AK Parti İstanbul milletvekilleri, AK Parti İlçe Başkanı Salim Çetinkaya çok sayıda vatandaş katıldı.

‘ALGI BELEDİYECİLİĞİ’ ÇIKTI ANLAYAMIYORUM

Açılışta konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bizim arkadaşlarımız gerçek belediyecilik yapıyor. Her gittikleri yerlerde imkanlar neyse seferber ediyorlar. Anlamakta güçlük çektiğim bir belediyecilik anlayışı çıktı ‘algı belediyeciliği’ gerçekten anlayamıyorum. İstanbul’a deprem gelecek bütçe şu kadar deniyor ama algı operasyonları için ayrılan bütçe tam 2 katı. İsteniyor ki biz tatile gidelim ama sen bizi çalışıyor gibi göster” dedi.

Haberin Devamı

KENTSEL DÖNÜŞÜM İŞİNİ HALLETMELİYİZ

Özhaseki, “Şunu bilelim özellikle İstanbul için söylüyorum biz deprem ülkesiyiz bunu aklımızdan lütfen çıkarmayalım. Son yüzyılda ana karamızda ve denizlerimizde meydana gelen 6 ve üzeri şiddette yıkıcı deprem sayısı 231, yani bu memlekette her yıl 2 veya 3 yıkıcı deprem oluyor. Ölen insan sayımız 130 bin civarında böyle bir gerçekliği bilerek hareket etmek durumundayız. Konutları sıfır toleransla standartlara uygun yapmalıyız, yapılmış olanların da depreme hazırlanması lazım. Bunun dünyada bir tek yolu bulunmuş adına kentsel dönüşüm diyorlar. Bu işin ondan başka çaresi yok. Eşimizi, dostumuzu, kendimizi seviyorsak bir araya gelip kentsel dönüşüm işini halletmeliyiz. Belediye başkanlarımız vatandaşla oturup bu işi yapacaktır. Vatandaş yenilemek istiyorsa hane başına 1 buçuk milyon lira destek veriyoruz. Bu fırsatı kaçırmadan bir an önce evlerimizi yenileyelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşüm işini halletmeliyiz

RANTSAL DÖNÜŞÜM YAPANIN ALLAH CEZASINI VERSİN

Bakan Özhaseki, “Biz bakanlık olarak hazırız, azimliyiz, belediyelerimiz gayretli. Gerçi AK Partili belediyelerimiz dışında da gayret eden bir belediye yok. Varsa bana söyleyin. Geçen gün İzmir’deydim 25 yıldır buradasınız 25 tane dönüşüm yaptıysanız söyleyin dedim. Öğrenmişler ‘biz kentsel dönüşüme değil de rantsal dönüşüme karşıyız’ lafını valla biz de karşıyız. Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin. Ne olacak yani sanki onları takdir mi edeceğiz? Ama bu sözü söyleyerek kaçamazsınız, kendinizi sorumluluktan kurtaramazsınız. Millet Bahçesi için TOKİ’ye teşekkür ediyorum. İsmet Beye de teşekkür ediyorum, zevk sahibi bir arkadaş. İşi biliyor bu parka çok emek verdi. Şu hizmetleri gördükten sonra da teşekkür etmemek elde değil” dedi.

Haberin Devamı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ise “Bu güzel hizmette emeği geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, Murat Kurum’a çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu hizmetlerin sayısını artıracağız” diye konuştu.

Tören, kurdele kesimi ve hediye takdimiyle sona erdi.