Gündem Beyin tümörü tedavisinde Gama Knife başarısı

Beyin tümörü tedavisinde Gama Knife başarısı

13.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) uzmanı Prof. Dr. Kadir Tufan, beyindeki bir tümör veya damar yumağını tek seansla tedavi eden Gamma Knife yönteminin kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde de başarıyla uygulanabildiğini söyledi.

Beyin tümörü tedavisinde Gama Knife başarısı

İyi huylu beyin tümörlerinin çoğunda, kötü huylu beyin tümörlerinin bazılarında başarı ile uygulanabilen Gamma Knife’ın güvenli ve etkin bir tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Tufan, “Beyin zarından ya da sinir kılıfından kaynaklanan iyi huylu menengiom, şıvannom gibi tümörlerde ve beyindeki hipofiz bezinden kaynaklanan iyi huylu bazı tümörlerde, başarı oranları yüzde 90’dan fazladır. En önemli uygulama alanlarının birisi de beyinde doğuştan gelen, tedavisi zor ve riskli olan damar yumaklarıdır. Boyutu ve yerleşimi bu tedaviye uygun olan damar yumakları, boyutuna göre yüzde 70 ile yüzde 90 oranında tedaviden sonra kaybolur. Çok şiddetli yüz ağrısı ile bulgu veren Trigeminal Nevralji olarak bilinen hastalıkta, ağrı kontrolünde yüzde 70 oranında başarılı olunmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Gamma Knife nedir?

Beyindeki bir tümör veya damar yumağını, normal dokulara zarar vermeden sadece lezyona odaklanmış ışınlarla, tek seansla tedavi etme yöntemidir. 1.5 saat süren işlemde kullanılan radyasyon ışınının tipi Gamma’dır. Toplam 201 adet kobalt-60 kaynağından elde edilen bu ışın huzmeleri adeta keskin bir bıçakmış gibi çalışır. İleri teknoloji ve bilgisayar yardımıyla bir milimetrenin onda biri kadar keskin doğrulukta tedavi yaparken sağlıklı beyin dokusunu koruyor. Gamma Knife adı da buradan geliyor.