Gündem Çağlayan’da hain saldırı! Teröristlerin asıl hedefi ortaya çıktı

Çağlayan’da hain saldırı! Teröristlerin asıl hedefi ortaya çıktı

07.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Adliyesi önündeki polis noktasına iki terörist tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada 2 terörist etkisiz hale getirildi, 1 vatandaş hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Olaya ilişkin dikkat çeken detaylar da ortaya çıktı.

Ferit Zengin - İstanbul Çağlayan’da bulunan Adalet Sarayı’nın önündeki polis noktasına dün terör örgütü DHKP-C mensubu oldukları belirlenen iki terörist tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Polis ekiplerinin karşılık vermesiyle Emrah Yayla (43) ve Pınar Birkoç (23) isimli iki terörist etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Adalet Sarayı C Kapısı önündeki polis kontrol noktasına DHKP-C’li iki terörist tarafından saldırı düzenlendi. Kontrol noktasındaki polislerin karşılık vermesiyle birlikte Emrah Yayla ve Pınar Birkoç isimli iki terörist etkisiz hale getirildi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olayda Dilfıraz Karataş isimli vatandaş hayatını kaybederken, üç polis ve Azimet Horus ile Cengiz Altekin isimli vatandaşlar yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Etkisiz hale getirilen örgüt üyelerinin çantasından ve üzerlerinden de 48 mermi, çok sayıda plastik kelepçe, biber gazı ve niteliği henüz belli olmayan bir düzeneği çıktı. 

TERÖRİSTLERİN ASIL HEDEFİ

Teröristlerin, adliyenin yerleşkesine adı verilen ve 2015 yılında öldürülen şehit savcı Mehmet Selim Kiraz olayının bir benzerini devreye koymaya çalıştıkları değerlendiriliyor. Diğer yandan teröristlerden Pınar Birkoç’un ablası Necmiye Birkoç’un, Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmasının olduğu güne rastlayan saldırıya ilişkin, teröristlerin adliyeye girip tutukluyu kaçırma veya mahkeme heyetini rehin alma planı üzerinde duruluyor. Terörist Emrah Yayla’nın 2008 yılında Adana’da güvenlik güçleriyle yargı mensuplarına saldırı hazırlığındayken 11 kilo patlayıcıyla yakalanıp cezaevine girdiği, Adana ve Bolu F Tipi cezaevlerindeki 13 yıllık hapis cezasının ardından Şubat 2021’de tahliye olduğu belirlendi.

Haberin Devamı


Çağlayan’da hain saldırı Teröristlerin asıl hedefi ortaya çıktı

4 YIL HAPİSTE KALMIŞ 

Pınar Birkoç’un ise patlayıcı madde bulundurmaktan 10 yıl, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapsi cezası aldığı, dört yıl hapis cezasının ardından 2023 yılında tahliye olduğu ortaya çıktı. 

GERGERLİOĞLU CEZAEVİNDEN ÇIKMASINI İSTEMİŞ

DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, daha önce terörist Birkoç’un cezaevinden çıkması için toplantı düzenlediği, “Pınar Birkoç, 2. kez Kovid olmuş. Daha kaç kez risk altında kalacaklar?” dediği ortaya çıktı.

MEVLİDE GİDİYORDU

Hayatını kaybeden Dilfıraz Karataş’ın komşusu Osman Kadıoğlu, “Bir akrabası vefat etmişti, onun da mevlit yemeği vardı. Yemeğini yapmaya gitmişti. Adliyede bir işi yoktu. Metrobüsten indikten sonra tesadüfi şekilde çatışmanın ortasında kaldı. Çok sevilen ve sayılan birisiydi. İki tane çocuğu vardı. Onlar da yıkıldı şu anda” dedi.

Haberin Devamı

YERLİKAYA: 40 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Teröristler görevli polis tarafından GBT için durdurulmuş ancak kadın terörist önce biber gazı sıkmış, ardından da silahla ateş etmeye başlamıştır. Burada bir polisimiz maalesef yaralanmıştır. Teröristler, C blok istikametine doğru koşturmuş, burada çıkan çatışmada her iki terörist de etkisiz hale getirilmiştir” dedi. Yerlikaya, olayın ardından düzenlenen operasyonlarda 40 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.​​​​​​​​​​​​​​

Çağlayan’da hain saldırı Teröristlerin asıl hedefi ortaya çıktı

POLİSİN DİKKATİ FACİAYI ÖNLEDİ

● Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İki terörist, alçak emellerine ulaşamadan görevli polislerimiz tarafından etkisiz hale getirilmiştir” açıklamasında bulundu.

● Adalet Bakan Yılmaz Tunç, adliye önüne gelerek açıklamalarda bulundu. Tunç, “Polisimizin dikkati faciayı önledi. Savcı Kiraz bu adliyede şehit edilmişti. Aynı hain emellerini gerçekleştiremeden etkisiz hale getirildiler” dedi. Tunç, terörist Emrah Yayla’nın daha önce Anayasa Mahkemesi’nden hak ihlal karalı almasına ilişkin olarak da, “Serbest bırakılma değil SEGBİS ile ilgili bir hak ihlali başvurusunda bulunmuş 2020 yılında. AYM’de bir ihlal kararı söz konusu olmuş” dedi.

Haberin Devamı

● Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Teröristlere geçit vermeyen kahraman polislerimizi kutluyor, bu kalleş saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. Terör örgütleri bu coğrafyadan yok olup gidinceye kadar operasyonlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” denildi.

● Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, "Avrupa Birliği terörle mücadelede Türkiye'nin yanındadır" mesajını paylaştı.

Çağlayan’da hain saldırı Teröristlerin asıl hedefi ortaya çıktı