Gündem CHP'de tedirginlik: Rahat kazanılacak yerler riske girdi!

CHP'de tedirginlik: Rahat kazanılacak yerler riske girdi!

25.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aday belirleme ve işbirliği konularında hatalar yapıldığını vurgulayan deneyimli CHP’liler garanti yerlerin de riskli hale geldiğini belirterek “İstanbul başa baş, İzmir’de makas daraldı, Eskişehir banko değil, Antalya iyi gözükmüyor. Oyumuzun yükseldiği bir yer yok” diyor.

CHPde tedirginlik: Rahat kazanılacak yerler riske girdi

Mehtap Gökdemir - CHP içinde yerel seçimler için belirlenen aday listelerine yönelik rahatsızlık ve tepkilere, sahadan gelen geri bildirimler ile “umutsuzluk ve endişe de” eklendi. 

Haberin Devamı

Partide özellikle geçmiş yönetimde yer almış ya da seçim deneyimi fazla isimler, hem aday belirleme hem de seçim işbirliği arayışlarında yapılan yönetimsel hataların seçim sonuçlarını olumsuz etkileyebileceği tedirginliğini yaşıyor. Bu gruptakiler, örgütlerden gelen tepkiler ve yaratılan küskünlüklere işaret ederek, “Moraller bozuk, bizim cenahta bir ölü toprağı var” ifadelerini kullanıyorlar. 

“Partinin çıkarları gözardı edilerek yeni yönetime yakın isimlerin adaylaştırıldığını, başarılı olsa da ‘anket sonucu’ denilerek Kemal Kılıçdaroğlu’na selam verenlerin dahi çok mecbur olunmadıkça aday yapılmadığını, çok başlı yönetimin listelere yansıdığını” vurgulayan CHP’li kaynaklar, “kent uzlaşısı” adı altında yürütülen seçim işbirliği görüşmelerine yönelik de şu eleştirileri dile getiriyorlar: 

Haberin Devamı

‘ANADOLU GELENEĞİ ISKALANDI’ 

“Yöntem sıkıntılı. ‘Şeffaflık’ iddiasına karşın sürecin aktörleri, müzakerecilerin kim olduğu, masada ne konuşulduğu belli değil. İYİ Parti ile de ipler koparıldı. Çünkü bir arka plan hazırlığı yapılmadan bu partiye gidildi. Burada hata yapılmasaydı ittifak ortakları birbirine saldırmaz, Balıkesir gibi bazı yerlerde İYİ Parti’den aday çıkmazdı. İYİ Parti süreçte niye bize düşman oldu? Aşağıya ‘arkadaşlar biz karışmıyoruz kendi ittifakınızı kurabiliyorsanız kurun’ derseniz onlar çoğu zaman kendi ittifaklarını kuramazlar. ‘Siz kendi aranızda anlaşın’ deyip bunu da özgürlük ambalajına koymak, Anadolu’nun genelini ıskalamak demek.” 

‘OYUMUZUN YÜKSELDİĞİ YER YOK’ 

Yönetimsel hatalar, yaratılan küskünlükler ve güvensizlik ortamı nedeniyle partinin çok rahat kazanacağı düşünülen yerlerin bile gelinen noktada “riskli” hale geldiğini öne süren CHP’liler, “İstanbul rahat değil. Biz 3 ay önce İstanbul’da banko seçimi kazanıyorduk. Bugün başa baş. İstanbul’da Esenyurt ve Küçükçekmece kritik. Belediye Meclis üyeliğinde de partili arkadaşları dışladılar. Eskişehir banko değil. Muğla’da hiç tartışmamız yoktu, şimdi tartışma var. Antalya iyi gözükmüyor. İzmir’de makas daraldı. İlçe belediyelerindeki adaylaşmalar, İYİ Parti’ye geçişlerden dolayı Adana’da çok rahat kazanabileceğimiz belediye riske girdi. Oyumuzun yükseldiği bir yer görünmüyor” ifadelerini kullanıyorlar. 

Haberin Devamı

SOSYALİST ENTERNASYONEL TOPLANTISINDA FİLİSTİN ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Sosyalist Enternasyonal’in 47 yıldır üyesi olan CHP’nin, Türkiye’de sosyal demokrasinin en önemli savunucusu ve tek siyasi temsilcisi olduğunu belirten Özel, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin “Amacımız yerel yönetimlerdeki başarılarımızı büyütmek ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ülkemizin genelinde hakim kılmaktır” dedi.

Nisan ayında Filistin’e giderek İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara dikkat çekmek istediğini söyleyen Özel şöyle devam etti:

“İsrail’in Gazze’de yürüttüğü operasyonlarda şu an itibarıyla 30 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, bunun önemli kısmının kadınlar ve çocuklar olduğunu hatırlatmak isterim. Gazze’de derhal bir kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımların geçişine izin verilmesiyle ilgili buradan önemli bir çağrıyı hep birlikte tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Sorunun kalıcı çözümü, Birleşmiş Milletler’in 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ile erişilecek iki devletli oluşuma ihtiyaç duyduğunu vurgulamak isterim.” ● ANKARA Milliyet