Gündem Çifte bayram

Çifte bayram

26.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Böbrek yetmezliği hem sağlıklı hamilelik sürecine hem sperm kalitesine engel oluşturuyor. Böbrek naklinden sonra ebeveyn olma mutluluğunu yaşayan aileler, 23 Nisan’da bir araya gelerek mutluluklarını paylaştı.

Çifte bayram

Mert İnan -  Organ nakli olup sağlığına kavuşanların ebeveyn olma ihtimali çok büyük oranda artarken, doğan bebekler ise anne, babaları için adeta mucize olarak dünyaya geliyor. Böbrek naklinden sonra ebeveyn olma mutluluğunu yaşayan aileler bu yıl 23 Nisan kutlamalarında ilk kez bir araya geldi. Böbrek naklinden sonra anne-baba olmanın başarılı bir operasyon ve yakın takip ile mümkün olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır “Ailelerimiz böbrek nakliyle hayata tutunup sonra da anne ve baba oldular. Hem kendilerinin hayatlarının sağlıklı ve uzun olması hem de ebeveyn olmaları hepimizi çok duygulandırıyor” dedi. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber ise haftada üç kez diyalize giderek çocuk sahibi olmanın çok zor olduğuna değinerek şunları söyledi: “Böbrek naklinden sonra kadınlarda hamile kalma şansı artıyor. Babalar için de aynı şey geçerli. Babalar sanki etkilenmiyorlarmış gibi görünüyor ama aslında öyle değil. Çünkü vücuttaki üre eksikliği sperm fonksiyonlarını, dolayısıyla hamileliğin gerçekleşmesini olumsuz etkiliyor.”

Haberin Devamı

‘KORKMAYIN’

Nakilden 7 yıl sonra ikizleri Yusuf ve Fatih’i kucağına alan 31 yaşındaki Esma Dere de o buluşmadaydı. Dere, böbrek nakli olanların bebek sahibi olmaktan korkmamalanı söyledi:

“Nakil olduktan sonra sürekli ‘Hamile kalman çok zor, hamile kalsan bile engelli veya hastalıklı doğabilir’ deniyordu. Öyle mutsuz, çaresiz günler yaşadım ki. Ancak vazgeçmeyip doğru takip ve doğru tedavi sayesinde, üstelik hiçbir tedaviye ihtiyaç duymadan normal yollarla 4 yaşındaki ikizlerim Yusuf ve Ömer’i 2018’de kucağıma aldım. Böbrek nakli olan hastaların çocuk sahibi olmaktan korkmamaları gerekir. Annem bana böbrek vererek, aslında anne olmamı da sağladı. Bizim durumumuzdaki çiftlere umut olmak ve yaşadığımız sevinci kutlamak için biraraya geldik.”

Haberin Devamı

Nakil olduktan 2 yıl sonra baba olan Ozan Göztepe, Kullanılan bazı bağışıklık baskılayıcı ilaçlarIN spermleri de baskıladığını belirterek, “Bende sperm olmadığı tespit edilince, ilaçlarım değiştirildi. Nakil sürecinden sonra eşimle daha garanti olsun diye tüp bebek tedavisinden faydalandık. Şu an 6 aylık bebeğimiz Uraz’ı büyütüyoruz ve çok mutluyuz” dedi.