Gündem Cunda Adası’na ‘kesin korunacak alan’ ilanı

Cunda Adası’na ‘kesin korunacak alan’ ilanı

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı kararıyla Cunda Adası kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Cunda Adası’na ‘kesin korunacak alan’ ilanı

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kararda, Cunda Adası Doğal Sit Alanı’nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kesin korunacak hassas alanlar; ulusal ve uluslararası öneme sahip tür, habitat ve ekosistemleri bünyesinde barındıran, ekosisteme katkı sağlayan, insan faaliyetleri sonucunda bozulma ve tahrip olma riski yüksek olan, bitki örtüsü, topoğrafyası ve siluetin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlar olarak tanımlanıyor.

Doğal Sit Alanlarının Koruma ve Kullanma Koşullarına İlişkin İlke Kararlarına göre de, bu alanlarda madencilik faaliyeti yapılamıyor. Taş, toprak, kum alınamıyor; toprak, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemiyor. Bu alanlarda kesin yapı yasağı olmakla birlikte eğer kamu yararı varsa, ihtiyaç halinde yol güzergâhının kullanılması şartıyla atık su, içme suyu, doğal gaz ile elektrik ve iletişim hattı yapılabiliyor.

Haberin Devamı

CUNDA ADASI NEDEN ÖNEMLİ?

Cunda Adası, Türkiye'nin batısında Ayvalık Körfezi'nde bulunan ve Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ege Denizi'nde yer alan adanın eski adı Alibey Adası'dır.

Cunda Adası, tarihi evleri, dar sokakları ve deniz kenarındaki kafeleriyle ünlü bir turistik destinasyondur. Ada, zeytinliklerle kaplı tepeleri, plajları ve küçük limanlarıyla doğal güzellikleri de içinde barındırır. Ada, aynı zamanda Rum mimarisinin güzel örneklerini de içerir.

Cunda Adası'nda turistlerin ziyaret edebileceği birçok yer vardır, örneğin Taş Kahve, Aya Yorgi Kilisesi, Cunda Hamamı, Taksiyarhis Kilisesi ve Cunda Rum Okulu gibi tarihi ve kültürel mekanlar. Ayrıca, adada deniz turizmi de oldukça gelişmiştir ve birçok plaj ve koy ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Cunda Adası, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve lezzetli yemekleri ile Ege Denizi'nin en güzel tatil beldelerinden biridir